Overweeg jij een account aan te maken bij DEGIRO? In dit artikel geven wij je een stappenplan met daarin alle informatie voor het aanmaken van een account bij DEGIRO. 

In tegenstelling tot andere brokers is het bij DEGIRO mogelijk om zonder minimumbedrag te beginnen met beleggen.

Ook beantwoorden we al jouw vragen die je kunt hebben als beginnende belegger, zodat jij na het lezen van dit artikel kunt beginnen met jouw allereerste investering! Mocht je trouwens nog twijfelen over of het verstandig is om een DEGIRO account aan te maken, dan kunnen we je gerust stellen. In onze review kwam DEGIRO het beste uit de bus met een eindcijfer van 9.2.  

Stap 1: Account aanmaken

Voordat je kunt beginnen met beleggen bij DEGIRO zijn er nog een paar stappen die je moet uitvoeren. Allereerst kun je via deze link een account aanmaken. Vervolgens kun je op 'open een rekening'  drukken, zoals hieronder is te zien. 

Rekening openen DEGIRO

Het aanmaken van een account van DEGIRO is niets anders dan het openen van een rekening bij een bank. DEGIRO zal daarom bijvoorbeeld vragen om jouw bankrekeningnummer en een kopie van je ID of paspoort. Een account aanmaken en in gebruik hebben is kosteloos. Wil je dus een account aanmaken, maar twijfel je nog over jouw eerste belegging? Dat is geen probleem!

Als je op 'open een rekening' hebt gedrukt, kun je jouw rekening openen. Dit kun je doen door jouw e-mailadres in te vullen, een gebruikersnaam te bedenken en een wachtwoord in te vullen. Dit is hieronder te zien. 

Stap 2: Log in en vul je gegevens in

Het aanmaken van een account van DEGIRO is niets anders dan het openen van een rekening bij een bank. DEGIRO zal daarom bijvoorbeeld vragen om jouw bankrekeningnummer en een kopie van je ID of paspoort. Een account aanmaken en in gebruik hebben is kosteloos. Wil je dus een account aanmaken, maar twijfel je nog over jouw eerste belegging? Dat is geen probleem! 

Nadat je een account aangemaakt, verifieer je jouw ingevulde e-mailadres. En dan hebben we de eerste stappen uitgevoerd en heb je een account aangemaakt. 

Stap 3: Verifieer je gegevens

De volgende stappen hebben alles te maken met het verifieren van jouw persoonsgegevens. We nemen je mee door de verschillende stappen. 

Allereerst wordt gevraagd waar je woonachtig bent. Dit heeft te maken met het feit dat DEGIRO het voor haar klanten mogelijk maakt om gemakkelijk via iDEAL geld te storten op jouw account. Tot op heden is dit alleen mogelijk voor Nederlandse of Belgische rekeninghouders.

Daarna wordt er gevraagd naar persoonlijke gegevens. Deze informatie is niets anders dan het openen van een reguliere rekening bij een bank.

Het is voor Nederlandse rekeninghouders met een Amerikaans paspoort mogelijk om te beleggen bij DEGIRO. Daarbij geldt er wetgeving, waarbij Amerikaanse paspoorthouders niet volledig onder de Nederlandse wetgeving kunnen beleggen. 

Als laatste wordt er om een aantal zaken gevraagd, zoals het huidige woonadres, jouw rekeningnummer en jouw telefoonnummer. 

Stap 4: Je eerste belegging!

Is aanmaken van een account gelukt? Gefeliciteerd! Dan kun je nu starten met het aankopen van jouw eerste investering in beleggingen. Toch? Nee. Nog niet helemaal. Nederlandse wetgeving verplicht brokers en banken die beleggingsdiensten aanbieden om aan haar klanten een korte toets te laten afnemen.

In deze toets wordt kennis van het beleggen op globaal niveau getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over het risico, over de verschillende soorten beleggingen en over de kosten. Deze toets kan je meerdere keren maken!

Als je de toets hebt gehaald, kun je eindelijk gebruik gaan maken van het grote aanbod van DEGIRO. Jouw eerste belegging ligt te wachten op jouw investering! Twijfel je nog over hoe je wilt investeren en in welke beleggingen jij wilt beleggen? Geen probleem! Het is bij DEGIRO mogelijk om je account kosteloos aan te houden.

Je kunt dus rustig de tijd nemen om research te doen en jezelf goed in te lezen in de beleggingswereld. Als je wel al toe bent aan het investeren in jouw eerste belegging, zul je dit scherm zien als je bent ingelogd:

En vanaf nu ligt de beleggingswereld aan jouw voeten. Vanaf nu kan jij beginnen met het investeren in aandelen, fondsen, ETFs en obligaties.

Vanaf nu kun je research doen naar de verschillende soorten beleggingen, waarbij je gemakkelijk gebruik kunt gaan maken van de koersinformatie in de interface van DEGIRO. 

Weet jij nog niet welke investering je wilt maken? Onlangs hebben we een artikel geschreven over de DEGIRO Kernselectie, waarin we tips geven voor beginnende beleggers. 

Veelgestelde vragen

Voor startende beleggers kan het grote aanbod van DEGIRO overweldigend zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat je vol vragen zit. Welke investering moet ik als eerste maken? Hoeveel geld moet ik hebben om te starten met beleggen? Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen!

Een custody of standaard account? 

Je hebt ongetwijfeld gelezen dat je bij DEGIRO een keuze moet maken tussen een custody of standaard account. Sinds 2021 is dit niet meer het geval. Goed nieuws dus! Het is namelijk zo dat een broker niet hetzelfde is als een bank.


Een bank heeft het recht om jouw geld te bewaren, om daar rente over uit te betalen. Met andere woorden: een spaarrekening. Een broker heeft dat recht niet. En daarom had DEGIRO tot 2021 een andere constructie bedacht.


Tot 2021 werd geld dat in 'de vrije ruimte (niet-belegd geld)' op jouw DEGIRO account stond automatisch belegd in een fonds dat DEGIRO zelf had opgezet. Hierdoor konden zij een laag risico garanderen. Dit werd door DEGIRO een standaard account genoemd. Om beleggers te stimuleren om voor dit profiel te kiezen, werden aan de klanten voordelen aangeboden, zoals korting op transactiekosten van beleggingen. 


Je kon destijds ook de keuze maken voor een custody account. In dit soort accounts werd jouw 'vrije ruimte' niet geinvesteerd in het fonds, maar werd het vastgezet bij een bank. Hierdoor werd het 'risico' van het fonds, en dus je vrije ruimte, weggenomen. Hier tegenover stond dat de voordelen van een standaard account niet van toepassing waren. 


Tegenwoordig werkt DEGIRO samen met de Duitse bank FlatEx. De situatie is dus in het voordeel van de klant veranderd. Je kunt immers jouw 'vrije ruimte' 


Moet je een toets maken voor beleggen bij DEGIRO?

Ja. Met deze toets garandeert DEGIRO dat haar klanten op de hoogte zijn van de risico's van beleggen. Deze toets is volgende de Nederlandse wetgeving voor elke aanbieder van beleggingen verplicht. De toets is dus niets anders dan een formaliteit.

Ook jij zal dus een korte toets moeten maken, voordat je ook echt kunt beginnen met beleggen. Welke vragen kun je verwachten? Wij leggen het kort uit:

Vragen over het risico

Beleggen neemt risico's met zich mee. Je kunt daarom vragen verwachten als 'besef je dat beleggen risico's met zich meebrengt?'. Het antwoord is daarom altijd hetzelfde: ja, beleggen neemt risico's met zich mee en je kunt een deel van jouw beleggingen verliezen. Onlangs hebben we een artikel geschreven over de voordelen van beleggen voor beginnende beleggers, dat je hier kunt lezen.

Vragen over de soort beleggingen

DEGIRO biedt voor de startende belegger aandelen, fondsen, ETFs en obligaties aan. De beleggingstoets zal in eerste instantie over deze producten gaan. Voor alle producten zijn er risico's verbonden, maar de mate van risico verschilt. 

Vragen over de kosten

Beleggen kan veel opleveren als het op een verstandige manier wordt gedaan. DEGIRO brengt voor het aan- en verkopen van beleggingen kosten in rekening. Je kunt daarom bijvoorbeeld de vraag 'ben je je bewust van de kosten verbonden aan beleggingen van DEGIRO?' verwachten. 

Welke investering moet ik als eerste maken?

Dat verschilt. Je kunt geld verdienen door alleen te investeren in aandelen, maar ook door alleen te investeren in ETFs. Het is handig om te starten met het doen van research over hoe je jouw portfolio wilt gaan opbouwen.

Zo kun je de 70/30-regel hanteren: 70% ETFs en fondsen, 30% obligaties. DEGIRO heeft een Kernselectie van ETFs zonder transactiekosten opgesteld, waar we onlangs dit artikel over schreven. Als beginnende belegger is het interessant om daar naar te kijken!


Is beleggen bij DEGIRO veilig?

Ja. DEGIRO is door de jaren heen onderscheiden met verschillende prijzen, waaruit blijkt dat het bedrijf haar zaken op orde heeft.

Daarnaast heeft het platform in het begin van 2021 een toename in klantaanmeldingen ondervonden, waarbij er zelfs een wachtrij voor nieuwe klanten ontstond. Anno 2024 zijn er meer dan 1 miljoen beleggers die beleggen via DEGIRO. 

Sinds 2020 valt het bedrijf DEGIRO onder de Duitse bank FlatEx. Voor de veiligheid heeft dit positieve gevolgen, aangezien beleggingen die een klant bij DEGIRO heeft onder het depositogarantiestelsel vallen. Dat wil zeggen dat jouw vermogen op DEGIRO tot en met 100.000 veilig wordt gesteld op het moment dat DEGIRO financiële problemen krijgt. 

Beleggen neemt altijd risico's met zich mee, waarbij het technisch gezien mogelijk is om een jouw vermogen (deels) kwijt te raken. Deze risico's beperken zich niet tot DEGIRO, maar gelden voor alle aanbieders van beleggers. Dit behandelen we ook in ons artikel over DEGIRO vs eToro.  

Moet je een kopie van je ID of paspoort toevoegen?

Ja. Het openen van een rekening is niets anders dan het openen van een bankrekening. Een rijbewijs is geen geldig document om een rekening bij DEGIRO te openen.

Is er een app van DEGIRO?

Ja! De app is sinds 2024 verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Je krijgt een duidelijk overzicht van de aandelenkoersen, de winsten en verliezen van die dag en jouw portfolio. Ook is het mogelijk om aandelen te aan- en verkopen vanuit je app.

Moet je een bankrekening koppelen?

Ja. Om te beleggen moet je 'vrije ruimte' inboeken. Met andere woorden: je hebt geld nodig op jouw account voordat je kunt beleggen. Dit kun je gemakkelijk inboeken met behulp van iDEAL, waarbij je eenmalig jouw rekeningnummer moet verifieren. Daarna kun je dit zonder verificatie en moeiteloos uitvoeren. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>