• Home
 • /
 • Brokers
 • /
 • ABN AMRO beleggen: Onze eerlijke ervaringen en mening! [2023]

Wil jij starten met beleggen bij de ABN AMRO? Steeds meer en meer Nederlanders beginnen met de huidige lage spaarrente in te zien dat het interessant is om jouw vermogen te beleggen. Bij ABN AMRO is het mogelijk om jouw vermogen eenvoudig te beleggen in aandelen, ETF's, fondsen en obligaties, waarbij je zelf op de beurs kunt beleggen, of jouw vermogen beheerd kunt lagen beleggen. 

ABN AMRO is een bank die beleggen mogelijk maakt. Dit bieden zij al sinds 1991 aan. In het enorme beleggingsveld met talloze aanbieders van beleggingen is het essentieel voor beginnende beleggers om te onderzoeken welke aanbieder het beste past bij jouw portfolio. Wil jij weten hoe jij kunt beleggen bij ABN AMRO? Lees dan verder. 

Specificaties ABN AMRO beleggen


 • Beheerd beleggen en zelf op de beurs
 • Aandelen
 • Fondsen
 • ETFs
 • Obligaties
 • CFD's
 • Cryptocurrency

Minimale inleg:  €50

Vermogensgarantie: €20.000

Type aanbieder: bank

Opgericht: 1720

Demo-account: nee

Uniek: vermogensbeheer

Wat is ABN AMRO beleggen?

De ABN AMRO is een van oudste banken in Nederland, waarbij de ontstaansgeschiedenis is terug te brengen naar 300 jaar geleden. In 1991 ontstond de ABN AMRO zoals Nederland de bank nu kent, waarbij ze sparen en beleggen aanbieden aan particulieren. 

Beleggen is bij ABN AMRO mogelijk op het moment dat jij al een betaalrekening hebt. Met die betaalrekening hoef je niets te doen, want het beleggen bij ABN AMRO is een onderdeel dat los staat van je betaalrekening. Eigenlijk is het een soort extra dienst. 

Bij ABN AMRO beleggen kun jij investeren in allerlei verschillende aandelen, ETF's, obligaties, fondsen en verschillende gestructureerde producten. Dit is mogelijk op verschillende manieren. ABN AMRO biedt namelijk verschillende soorten beleggingsaccounts aan, die elk weer een andere focus hebben. 

Beleggen ABN AMRO

Het beleggen bij ABN AMRO werkt redelijk simpel. Op jouw beleggersrekening stort je een bedrag, en vervolgens kun je losse aandelen, ETFs of fondsen aankopen. Op dat moment is het aandeel, ETF of fonds in jouw bezit, en ben je aan het beleggen. Dit is dus niets anders dan een reguliere transactie. 

Bij de ABN AMRO heb je de keuze tussen Zelf op de beurs en Beheerd beleggen. Deze twee vormen van beleggen komen vaker voor en elke vorm zijn weer gericht op verschillende typen beleggers. Over het algemeen is Zelf op de beurs gericht op beleggers die zelf controle hebben over hun portfolio en actief beleggen.

Beheerd beleggen is daarentegen gericht voor beleggers die een eenvoudige keuze willen hebben uit verschillende risicoprofielen, waarna het beleggen eigenlijk automatisch verloopt. Hieronder zetten we belangrijkste punten op een rijtje:

Beheerd beleggen:

 • Kosten zijn stuk hoger dan Zelf op de Beurs
 • Maandelijks of eenmalig inleggen gaat automatisch
 • Nauwelijks controle over jouw portfolio
 • Gemiddeld lager rendement

Zelf op de beurs:

 • Kosten zijn stuk lager dan Beheerd beleggen
 • Beleggen is een actief proces 
 • Veel controle over jouw portfolio
 • Gemiddeld hoger rendement

De eerste optie van Zelf op de beurs is Zelf Beleggen. Bij Zelf Beleggen beleg je zelf op de beurs in verschillende aandelen, fondsen, ETFs en verschillende gestructureerde producten. Bij Zelf Beleggen kun je niet beleggen in obligaties. Dit aanbod is redelijk groot, maar is in vergelijking met andere brokers wel beperkt. 

Zelf Beleggen is geschikt voor beleggers die wel enige controle over hun portfolio hebben, maar die niet geïnteresseerd zijn in een enorm aanbod. Je kunt met dit account prima beleggen in Nederlandse aandelen en verschillende soorten ETFs en fondsen, maar niet alle beurzenzijn beschikbaar bij Zelf Beleggen. 

Een groter aanbod vind je bij Zelf Beleggen Plus. Dit is eigenlijk een kopie van Zelf Beleggen, alleen is het aanbod een stuk groter. Daarnaast is het zo dat je hierbij in obligaties kunt beleggen, wat bij Zelf Beleggen niet mogelijk is. Dit aanbod is groot, maar niet zo groot als andere brokers. Zo kun je in onze DEGIRO Review lezen dat het aanbod daar groter en goedkoper is dan Zelf Beleggen Plus van ABN AMRO. 

Ben jij een voorstander van beheerd beleggen? Dan kun je bij de ABN AMRO terecht bij Begeleid beleggen. Alle keuzes die je kunt maken bij het zelf op de beurs gaan worden dan vertaald naar zes risicoprofielen. Hierin heb je een verdeling met aandelen en obligaties, waarvan de verhouding verandert per risicoprofiel. Deze vorm van beleggen is geschikt voor beleggers die tegen een iets hogere prijs het gemak van automatisch beleggen willen ervaren. 

Als laatste kun je bij de ABN AMRO kiezen voor vermogensbeheer. Dit past bij beleggers die minimaal €50.000 tot hun beschikking hebben. Dit vermogen wordt door ABN AMRO beheerd belegd. Voor de gewone huis-, tuin- en keukenbelegger zal dit niet haalbaar zijn. 

Op het moment dat je bij Rabobank kiest voor Rabo Zelf Beleggen, maak je een beleggingsaccount aan waarmee je zelf aandelen, obligaties, fondsen en ETF's kunt aankopen. Dat betekent dat je een lijst krijgt met allerlei informatie, zoals de verschillende beurzen, de aandelen, obligaties, fondsen of ETF's op die beurzen en de verschillende prijzen van die producten. 

Voor beide vormen is natuurlijk wel wat te zeggen. Over het algemeen kun je stellen dat Beheerd beleggen geschikt is voor beleggers die zich niet extra willen verdiepen in de marktwerking van beleggingen. Het is geschikt voor passieve beleggers, die maandelijks (of eenmalig) een bepaald bedrag willen investeren zonder teveel haken en ogen.

Voor deze beleggers is het zo dat zij een hoge prijs betalen voor dat gemak. Het beheerd beleggen bij ABN AMRO is in vergelijking met andere banken en brokers duur. Ditzelfde geldt voor het Zelf op de beurs gaan: voor het gemak van beleggen bij de Rabobank betaal je een flinke prijs. Voor precies hetzelfde portfolio zou je bij een broker als DEGIRO veel minder kosten betalen. Dit is voor elke belegger interessanter dan beleggen bij de ABN AMRO. 


Wat zijn de voor- en nadelen van ABN AMRO beleggen?

Voordelen
 • Beleggen in ETFs, obligaties, aandelen, fondsen en gestructureerde producten is allemaal mogelijk 
 • Keuze tussen beheerd beleggen en zelf op de beurs
 • Overzichtelijk en gemakkelijk voor starters
 • Automatisch maandelijks beleggen is mogelijk
Nadelen
 • Aanbod van Zelf Beleggen is laag 
 • De kosten voor vrijwel alle vormen van beleggen zijn hoger dan bij brokers 
 • Servicekosten worden per kwartaal van je beleggersrekening afgehaald

ABN AMRO review: veiligheid

ABN AMRO is een gevestigde naam in de beleggerswereld. Bovendien heeft de ABN AMRO te maken met verschillende wetgeving waarnaar moet worden gehandeld. 

De eerste is de Wet giraal effectenverkeer (Wge). In de Wet giraal effectenverkeer is bepaald dat banken de effecten van beleggers moeten scheiden van de rest van het vermogen binnen de bank of beleggingsonderneming. Alle beleggingen zitten dus in een apart potje. Hierdoor is jouw belegd vermogen dus beschermd als de ABN AMRO failliet gaat.

Nu kan het soms zo zijn dat deze Wet niet toereikend is voor jouw portfolio, omdat sommige beleggingen bijvoorbeeld net buiten deze regelgeving valt. In dat geval treedt het depositogarantiestelsel in werken. Binnen dit depositogarantiestelsel wordt een bedrag van €20.000 gegarandeerd vergoedt. Dit garantiestelsel wordt geregeld door De Nederlandsche Bank. 

Als laatste de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen om kritischer te kijken naar beleggingen. Dit wordt vastgelegd in een zogenoemde ESG-score. In dit artikel over wat ESG is leggen we uit hoe je via de ESG een inschatting kunt maken over de duurzaamheid van een belegging. 

Of de ABN AMRO een veilige aanbieder van beleggen is, kunnen we redelijk kort zijn. Ja, de Rabobank is veilig. Dit betekent natuurlijk niet dat beleggen bij de Rabobank risicoloos is. Qua risico maakt het niet uit of je bij de ABN AMRO of bij DEGIRO zit: het risico blijft - door de marktwerking - overal gelijk. 


Hoe open je een ABN AMRO beleggingsrekening?

Het openen van een ABN AMRO beleggingsrekening is vrij simpel. Voordat je de stap maakt om een account aan te maken is het van belang dat je bij jezelf afgaat op wat voor manier jij wilt gaan beleggen. Wil je beheerd beleggen, of wil je zelf op de beurs? 

Nadat je deze keuze hebt gemaakt, zal je een betaalrekening moeten openen. Het openen van een beleggersrekening bij ABN AMRO is vrij simpel als jij een betaalrekening bij ABN AMRO hebt. Omdat beleggen gebeurt via transacties, is het zo dat je dus dezelfde informatie moet aanleveren aan de ABN AMRO bij het maken van een beleggersrekening als bij het aanmaken van een betaalrekening.

Hierbij moet je denken aan jouw persoonsgegevens, jouw bankgegevens en een kopie van jouw ID-kaart. Het enige verschil met een broker is dat je eerst een betaalrekening bij de ABN AMRO nodig zult hebben om te beginnen met beleggen. Met deze betaalrekening hoef je niets te doen. 


Stap 1: Betaalrekening openen

Bij het aanmaken van een betaalrekening zal je jouw persoonlijke informatie moeten geven. Denk hierbij aan jouw persoonsgegevens en een kopie van jouw ID of rijbewijs. Bij ABN AMRO doe je dit via je mobiele telefoon. 

Rekening openen ABN AMRO

Stap 2: Beleggingsvorm kiezen

Op het moment dat jij een betaalrekening bij ABN AMRO hebt, kun je starten met een keuze te maken uit de verschillende beleggingsproducten. Allereerst zal je moeten inloggen met jouw betaalrekening:

Internet bankieren ABN AMRO

Vervolgens kies je beleggingsvorm die bij jou past. Dit proces is simpel op het moment dat je al bent ingelogd met jouw betaalrekening. De zijn Zelf Beleggen, Begeleid Beleggen of Vermogensbeheer: 

Beleggingsproduct kiezen

Stap 3: Beleggingsrekening aanmaken

Als laatste maak je een beleggersrekening aan, waarbij je informatie moet aanleveren om ervoor te zorgen dat jij direct kunt starten met beleggen. Wat hierbij anders zal zijn dan dat je gewend bent bij het aanmaken van een betaalrekening, is dat de ABN AMRO jou - als startende belegger - een aantal vragen zal stellen, waarin jouw kennis over beleggen wordt getoetst.

Volgens de wet is het voor beleggingsaanbieders verplicht om klanten te informeren over de risico's over beleggen. Daarom kun je bijvoorbeeld vragen verwachten over de verschillende soorten beleggingen die er zijn, welk risico daaraan verbonden is en hoelang je van plan bent om te gaan beleggen. 

Nadat jouw beleggingsrekening is aangemaakt, kan het een aantal dagen duren voordat je kunt beginnen met beleggen. Dit komt omdat jouw gegevens moeten worden geverifieerd. Dit is niet gek, want dit gebeurt bij alle brokers en banken. 

En voilá! Jij kunt kunt direct starten met beleggen. 


ABN AMRO beleggen review: het aanbod

Beleggen kun je in allerlei verschillende soorten beleggingen doen. Je kunt handelen in aandelen, obligaties, fondsen en nog veel meer. Binnen die soorten beleggingen zijn er weer allerlei verschillende subonderdelen, zoals kortlopende obligaties of langlopende obligaties. 

Kortom, het is niet niks om een keuze te maken in dat grote aanbod. Waar begin je? We hebben onlangs een artikel geschreven over aandelen kopen, waarin we je stap voor stap meenemen in het proces om een aandeel aan te schaffen!

Bij Rabobank is dit aanbod in eerste instantie redelijk ingewikkeld. Dit begint al voordat je een account hebt aangemaakt. Zie hieronder het overzicht van de verschillende beleggingen die passen bij de verschillende typen account van de Rabobank:

ABN AMRO Beleggen

Zelf op de beurs

Doordat er verschillende mogelijkheden zijn in de beleggingsvorm die je kiest, zit er verschil in de eenvoud van het beleggen. Als jij ervoor kiest om een beleggersaccount aan te maken bij Zelf Beleggen Plus, zal jij wat meer onderzoek moeten doen naar de verschillende beleggingen dan als je beheerd belegd via Begeleid Beleggen.

Als we kijken naar het aanbod van de ABN AMRO, is het een breed en gevarieerd aanbod. Het aanbod zal bij een broker altijd groter zijn, en dat geldt zeker in het geval van Zelf Beleggen. Het aanbod van Zelf Beleggen Plus is groot, maar is nog steeds kleiner dan het aanbod bij een reguliere broker. Om weer even je geheugen op te frissen hebben we hieronder even het risicoprofiel van de verschillende beleggingen op een rijtje gezet: 

Risicoprofiel van beleggingen

Beheerd beleggen

Het bovenstaande risicoprofiel gebruikt de Rabobank om bepaalde beleggingsprofielen op te stellen. Deze profielen zorgen ervoor dat beleggers een keuze kunnen maken over het risico dat zij bereid zijn om te lopen. Hierbij is het zo dat een portfolio met meer aandelen en minder obligaties risicovoller is dan een profiel met minder aandelen en meer obligaties. 

Over het algemeen kun je stellen dat een profiel met meer aandelen interessant is op het moment dat je het geld dat jij belegt een langere periode kan laten staan. Hoe langer jij de tijd hebt, hoe meer aandelen je in jouw portfolio kunt accepteren. Wil jij beleggen met een rendementsdoel over een periode van 5 jaar? Dan kun je beter een minder risicovol profiel kiezen, waarbij er dus meer obligaties in jouw portfolio zitten.

Een risicovol profiel zal dus ongeveer 80% aandelen en 20% obligaties bezitten, terwijl een zeer defensief 80% obligaties en 20% aandelen. In onderstaand plaatje kun je zien hoe de risicoprofielen bij de ABN AMRO worden gerangschikt:

ABN AMRO Beleggen


Aandelen

Heb jij gekozen voor Zelf Beleggen? Dan is het aanbod bij Zelf Beleggen kleiner dan Zelf Beleggen Plus. Het verschil is daartussen is best groot. Zo wordt je bij Zelf Beleggen beperkt tot de Nederlandse beurzen, S&P100 en STOXX Europe 50, zoals hieronder is te zien. Bij Zelf Beleggen Plus is het aanbod uitgebreid tot 22 beurzen, en is daardoor een stuk groter.

Aandelen ABN AMRO

Dit aanbod is voor Zelf Beleggen Plus een stuk groter, waarbij er meer dan 22 beschikbare beurzen zijn om op te handelen. Dit aanbod aan aandelen is meer dan voldoende voor beginnende beleggers. Let hier wel op dat je kosten betaalt op het moment dat je belegt in beurs met een andere valuta. Het is over het algemeen voordeliger om zo dicht mogelijk bij huis te beleggen, en dat is in dit geval de AEX. Een uitzondering hierop is vaak de Verenigde Staten, omdat beleggen in aandelen in de Verenigde Staten razend populair is, waardoor aanbieders van beleggingen de kosten laag kunnen houden. 

ETF's en fondsen

Als het gaat om ETF's geldt ongeveer hetzelfde, waarbij je bij Zelf Beleggen Plus dus een groter aanbod hebt dan Zelf Beleggen. Dit grotere aanbod is wel terug te zien in de kosten, wat de kosten van Zelf Beleggen Plus zijn hoger dan de kosten voor Zelf Beleggen. 

Bij de ABN AMRO is het wel gemakkelijk om veel informatie te winnen over de verschillende soorten beleggingen. Zoals je hieronder kunt zien is er een overzichtelijk schema beschikbaar waarin je allerlei informatie over fondsen en ETFs kunt opzoeken en kunt rangschikken op zelfgekozen factoren. Ook kun je zien dat er een onderscheid is tussen Zelf Beleggen (270 fondsen en ETFs) versus Zelf Beleggen Plus (627 fondsen en ETFs). 

Aandelen ABN AMRO

Het aanbod ETF's en fondsen is gemiddeld. Van fondsen is het belangrijk om te beseffen dat de kosten vaak het hoogst zijn van alle typen beleggingen. Bij fondsen wordt er namelijk actief gehandeld door een fondshouder, die voor de klant een zo hoog mogelijk rendement probeert te krijgen. 

ETF's zijn daarentegen over het algemeen het goedkoopst. Dit komt doordat er niet actief wordt gehandeld door een fondshouder, maar dat simpelweg de index wordt gevolgd van een verzameling aandelen. Daarom worden ze ook wel 'trackers' genoemd. We schreven onlangs een artikel over het beste ETF, waarin we precies uitleggen waarom een ETF een toekomstbestendige investering is. Het is wel noemenswaardig dat het beleggen in ETFs bij een broker als DEGIRO vele malen goedkoper (zelfs zonder transactiekosten) kan dan bij de ABN AMRO. 

Obligaties

Om een offensief portfolio te balanceren is het verstandig om obligaties aan te schaffen. Als stelregel hanteren brokers en banken dat een portfolio steeds meer obligaties moet bevatten naarmate je dichter bij jouw pensioen komt. Een obligatie zal namelijk niet zoveel meer fluctueren in prijs. En dat is veilig!

Ook bij de ABN AMRO kun je beleggen in obligaties, alleen is dit enkel mogelijk bij Zelf Beleggen Plus. Hierbij moet je denken aan staatsobligaties van een bepaald land, obligaties in een bepaalde valuta, zoals de Euro, of bedrijfsobligaties in grote, gerenommeerde bedrijven. 

Defensief portfolio

Opties, complexe fondsen, hedge funds, warrants en gestructureerde producten

Als laatste biedt de ABN AMRO verschillende producten aan die niet minder gangbaar zijn. Over het algemeen wordt er door reguliere beleggers geïnvesteerd in aandelen, fondsen, ETF's en obligaties, maar er zijn nog meerdere producten waarin je ook zou kunnen beleggen.

Bij ABN AMRO kun je bijvoorbeeld beleggen in opties, complexe fondsen en hedge funds. Dit zijn producten die steeds net even een twist aanbieden op het reguliere beleggen. Bij een optie koop je bijvoorbeeld optie op de verwachte prijswijzigingen, wat ook wel speculeren wordt genoemd.

Ditzelfde geldt voor warrants en gestructureerde producten: het zijn beleggingsvormen die geschikt zijn voor beleggers die verstand hebben van de markt. Voor reguliere beleggers zal dit niet zo snel een product zijn waarvoor je zal kiezen, omdat het om risicovolle beleggingen gaan. 

Beste brokers

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Hoe koop je beleggingen bij de ABN AMRO? 

Bij beheerd beleggen is het beleggen niet complex, maar vereist wel enige research. In dat geval dat je hebt gekozen voor beheerd beleggen maak je een keuze uit het risicoprofiel, stel je jouw maandelijks beoogde bedrag in, koppel je jouw bankrekening en kun je achterover hangen.

Bij ABN AMRO Zelf op de Beurs ligt het iets complexer. Op het moment dat er geld op jouw beleggingsrekening staat, kun jij namelijk beginnen met handelen op de beurs. Het handelen betekent in dit geval dat je een aandeel, ETF of fonds koopt.

Op het moment dat jij een aandeel of fonds bezit, ben je aan het beleggen. De koerswaarde van jouw belegging stijgt en daalt gedurende de dag, waardoor de waarde van jouw aandeel meestijgt of daalt. Stijgt de prijs en verkoop je het aandeel voor een hogere prijs dan de prijs waarvoor je het aandeel hebt gekocht? Kassa! Je hebt winst gemaakt. Daalt deze waarde? Pech! Je hebt verlies gemaakt.

Bij alle beleggingsaanbieders heb je vier verschillende mogelijkheden als het gaat om het aankopen van een aandeel, ETF of fonds:

 • Market Order
 • Stop Order
 • Limit Order
 • Stop Limit Order

Voor de gewone huis-, tuin- en keukenbelegger hoef je je hier niet zo heel veel zorgen om te maken. Toch leggen we het even voor je uit.

Als je een aandeel koopt via een Market Order koop je een aandeel voor de marktprijs op dat moment. Dit is de meest toegankelijke en eenvoudige manier van beleggingen kopen en is aan te raden voor alle beleggers.

Een Stop Order kun je gebruiken als je veel beweging in de koers verwacht. Een koers van een aandeel kan snel stijgen of dalen, en met behulp hiervan zet je de transacties vast op een bepaald bedrag. In het geval van kopen zet je de Stop op een bedrag dat hoger is dan de marktprijs. In het geval van verkopen zet je dit op een bedrag dat lager is dan de marktprijs.

Koers en koopgedrag

Een Stop Order wordt eigenlijk alleen gebruikt door grote investeerders, die met een Stop proberen hun potentiële verlies zo klein mogelijk te houden.

Een Limit Order is logischer voor kleine beleggers. Als je bijvoorbeeld een aandeel van €40 bezit, en je wilt het verkopen voor €45 euro, zet je een Limit op €45. Op die manier wordt het aandeel automatisch verkocht als de prijs stijgt naar €45.

Andersom kun je bij het kopen van een aandeel de Limit Order lager plaatsen dan de huidige waarde, waarbij de transacties automatisch worden uitgevoerd door ABN AMRO. Nogmaals, dit zijn strategieën waar een gewone belegger zich niet aan hoeft te wagen.

Een Stop Limit Order gooit er nog even een schepje bovenop, want daarbij is er een combinatie tussen een Stop en een Limit gemaakt.

De handeling van het kopen van een aandeel of ETF is bij de ABN AMRO niet ingewikkeld. Allereerst is het van belang dat je onderzoek doet naar het soort belegging waarin jij wilt investeren. Wil je investeren in een bepaald bedrijf? Of wil je beleggen in een breed pakket ETFs?

Vervolgens zoek je dit aandeel op in de interface van ABN AMRO. Dit wordt voornamelijk in de app gedaan. Daarna maak je een keuze uit het soort Order, zoals we dat hierboven hebben uitgelegd, en het aantal aandelen dat je wilt aanschaffen. Let op: je moet genoeg geld op jouw beleggingsrekening hebben staan.


Wat kost beleggen bij de ABN AMRO?

Als belegger is het van belang om de kosten zo laag mogelijk houden. Dat spreekt voor zich. Hoe minder geld je kwijt bent aan kosten, hoe hoger het rendement. En hoe hoger het rendement, hoe groter het rente-op-rente-effect.

Over het algemeen is Rabobank een dure bank om bij te beleggen. Als het gaat om het zelf beleggen op de beurs is het een absolute afrader, omdat vrijwel alle brokers goedkoper zijn dan de Rabobank. Als het gaat om beheerd beleggen, zijn de kosten bij de Rabobank gemiddeld. In onze review over Binck Forward kun je lezen hoe je daar nog goedkoper beheerd kunt beleggen. 

Om een compleet beeld te krijgen van de kosten van beleggen bij de Rabobank hebben we het even op een rijtje gezet voor je: 

Kosten beleggen ABN AMRO

Zoals je kunt zien zijn er verschillende soorten kosten waar je rekening mee moet houden als je belegt bij de ABN AMRO. We lichten hier de verschillende kosten toe:

Minimale inleg

bij de ABN AMRO leg je een minimaal bedrag in om te beleggen. Dit verschilt per dienst die je kiest. Zo leg je bij Zelf Beleggen en Zelf Beleggen Plus in beide gevallen minimaal €50 in. Bij Beheerd Vermogen ligt dit met €50.000 een stuk hoger, maar dat heeft ook te maken met de focus van deze dienst.

Van de minimale inleg moet je beseffen dat €50 niet een heel gek bedrag is. De meeste aandelen die je schaft zullen rond deze prijs liggen, waarbij er uiteraard uitzonderingen zijn. Zo zijn aandelen van €2 en €1000 per stuk te vinden; het is maar net waar je zoekt. 

Lopende kosten

Als belegger investeer je jouw geld in een bepaalde belegging. Dit zijn vaak fondsen, aandelen of ETF's. De bedrijven die dat geld ontvangen, moeten daar wat mee doen. En dat kost geld. Een fondshouder zal bijvoorbeeld een klein percentage geld moeten betalen aan de fondsen waar hij of zij in investeert. 

En dat wordt ook wel de lopende kosten genoemd. Het zijn dus kosten die jaarlijks terugkomen, en invloed hebben op jouw rendement. Hoe lager de kosten, hoe hoger het rendement. Bij ETF's is het zo dat de lopende kosten vaak lager zijn dan bij fondsen. Lopende kosten worden verwerkt in de koersprijs. 

Transactiekosten

Voor elke transactie op de beurs worden transactiekosten in rekening gebracht. Voor het Beheerd Beleggen is dit niet geval, omdat de transactiekosten al zitten verwerkt in de andere kosten. De transacties worden namelijk niet door jou gedaan, maar door de ABN AMRO.

De transactiekosten van het beleggen verschillen per soort belegging die jij kiest. Over het algemeen kun je stellen dat het aanschaffen van beleggingen bij ABN AMRO duur zijn. In een artikel over het kopen van aandelen leggen we stapsgewijs uit hoe het kopen van aandelen goedkoper kan. 

Service kosten

De service kosten zijn de kosten die ervoor zorgen dat de lichten blijven branden in het hoofdkantoor van de ABN AMRO. Deze service kosten verschillen per type belegging, waarbij Zelf Beleggen het goedkoopst is, en Begeleid Beleggen het duurst.


Onze ABN AMRO ervaringen

De ABN AMRO hebben wij later in onze beleggingscarrière pas overwogen als aanbieder. In eerste instantie kozen we de ABN AMRO uit om beheerd te beleggen. Uiteraard hebben we ook onderzoek gedaan naar de andere diensten.

Over Zelf op de Beur bij de ABN AMRO kunnen we kort zijn: dit kan bij een andere aanbieder veel beter. Zo waren de kosten hoog en was het aanbod beperkt. Als lichtpuntje hebben we wel ervaren dat de manier waarop het aan- en verkopen van beleggingen en de informatie rondom het beleggen heel transparant was. Er werd per aandeel veel informatie gegeven over de verschillende aandelen, zoals de koers, de vermogenscategorie en het rendement. Het enige wat we misten in de berichtgeving was informatie over de lopende kosten. 

Bij beheerd beleggen kwamen we snel tot de conclusie dat er werd geïnvesteerd in beleggingen waar wij niet helemaal achter stonden. Er wordt namelijk voornamelijk geïnvesteerd in ABN AMRO fondsen, terwijl wij niet een voorstander zijn van fondsen. Met behulp van ETF's kun je namelijk een portfolio opbouwen dat divers is en goedkoper dan een portfolio dat is opgebouwd uit fondsen. 

Al met al was onze ervaring niet verrassend in de wetenschap dat beleggen bij banken duurder is dan beleggen bij brokers. Het beleggen bij de ABN AMRO paste precies in dit beeld: dure aandelen, maar wel overzichtelijk. Wij kunnen ons daarom goed voorstellen dat de ABN AMRO een geschikte aanbieder van beleggingen is voor beginnende beleggers, maar met dieper onderzoek kom je al snel tot de conclusie dat het bij ander brokers beter kan. 


Conclusie

Onze conclusie is negatief. De ABN AMRO is een prima bank om te starten met beleggen, maar alleen wel met het besef dat de kosten hoog zijn. Het aanbod is matig bij Zelf Beleggen, maar is Zelf Beleggen Plus al een stuk interessanter.

Er zijn verschillende accounts mogelijk om aan te maken bij de Rabobank, waarbij je kunt kiezen tussen beheerd beleggen en zelf op de beurs. Bij beheerd beleggen zijn de kosten niet heel hoog, maar ook niet heel laag. Het kan in beide gevallen beter bij een andere broker. 

Zelf op de beurs is zwaar af te raden. Bij de ABN AMRO zijn de kosten voor het beleggen in aandelen en ETFs simpelweg te hoog. Zowel de transactiekosten als de beheerskosten zijn hoger ten opzichte van andere brokers. 

De ABN AMRO is daarom geschikt voor beleggers die het prima vinden om tegen een prijs eenvoudig te beleggen. Dat het aanbod klein is kun je immers als voordeel zien op het moment dat je niet teveel zin hebt in analyses, 

Al met al hebben we hier de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet:

 • Zelf op de beurs en beheerd beleggen met verschillende profielen mogelijk.
 • Geschikt voor passieve beleggers die weinig tijd willen steken in research.
 • Kosten zijn hoog.
 • Aanbod is laag
 • Weinig controle over jouw portfolio.

Hoogtepunten


 • Beheerd beleggen en zelf beleggen
 • Eenvoudig en geschikt voor beginners
6,8
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

9

Gebruiksgemak

6.5

Aanbod

5

Wij raden beleggen bij Rabobank af wegens haar hoge kosten. Wel is het geschikt voor passieve beleggers die eenvoudig willen beleggen zonder er teveel moeite in te stoppen. Voor een goedkopere broker met dezelfde mogelijkheden voor minder geld raden wij DEGIRO aan.

Veelgestelde vragen over ABN AMRO beleggen

Wat is ABN AMRO beleggen?

Bij de ABN AMRO kun je beheerd beleggen en zelf op de beurs beleggen. Lees in onze ABN AMRO Review hoe dat werkt! 

Is de ABN AMRO betrouwbaar en veilig?

Ja. De ABN AMROwordt al sinds jaar en dag gecontroleerd door verschillende financiële toezichthouderes. Daarnaast valt een bedrag tot €20.000 onder het depositogarantiestelsel. Lees hier welke voordelen nog meer gelden voor beleggen bij de ABN AMRO. 

Is beleggen bij de ABN AMRO duur?

Beleggen kost altijd geld, maar is bij brokers goedkoper dan bij banken. Bij de ABN AMRO kun je beheerd beleggen, waarbij jouw vermogen door de ABN AMRO wordt beheerd. Dit is altijd duurder dan zelf op de beurs gaan. Lees in deze ABN AMRO review waar je precies voor betaalt!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>