Geschreven door: Onno


Waarom beleggen?

Waarom beleggen? We leven anno 2022 in een periode waarin de spaarrente vrijwel 0% is. Ik vond het lastig om dit te rijmen met de gedachte dat het verstandig is om te allen tijde te sparen. Ik hoorde namelijk dat men sprak over 'het verdampen van spaargeld'. Oei! Een alternatief is om dan te beleggen. Maar waarom zou ik mijn vermogen beleggen in een rekening stoppen met het risico dat het minder waard wordt? Misschien herken jij deze kwestie wel. Lees vooral verder om te ontdekken waarom beleggen toch verstandig is om te starten! 

Kernmerken van een verstandige belegger

  • Jij bent bewust van de risico's: je kunt een deel van je vermogen verliezen als je te vroeg jouw aandelen verkoopt. 
  • Tijd wint van timing: een enorme klap geld investeren in een fonds is niet beleggen. Jouw vermogen is daarentegen opgebouwd uit kleine investeringen over een langere periode. 
  • Jij kunt beleggen op het moment dat het slechter gaat met de economie en laat je niet leiden door emoties. Beleggen levert een hoger rendement op dan sparen, dus een jij belegt geduldig en verstandig.
  • Beleg met geld dat jij voorlopig nog niet nodig hebt. Een goed financieel plan bestaat uit een maandelijkse inleg in beleggingen, maar tegelijkertijd genoeg spaargeld om onverwachte uitgaven te kunnen incasseren.

Rendement van beleggen

Laten we allereerst beginnen met het kijken naar de essentie van beleggen versus de essentie van sparen. Bij beleggen werkt het als volgt: je investeert in een stukje van een bedrijf dat op de beurs zit, met het idee dat het aandeel meer waard wordt als het goed gaat met de economie. Verkoop je op dat moment je aandeel, heb je winst gemaakt.

Bij sparen ligt dat net even anders. Je legt geld in op je spaarrekening, waarbij de bank het sparen beloont door er rendement over uit te keren.

Het probleem is dat de spaarrente niet 1-op-1 meegroeit of daalt met de schommelingen in de economie. Een door wijzersparen.nl gemaakte grafiek laat goed zien hoe de gemiddelde spaarrente zich over de afgelopen 14 jaar heeft ontwikkeld. 

Spaarrente

Laten we die grafiek eens vergelijken met de ontwikkeling van de Nederlandse beurs, de AEX, over dezelfde periode: 

AEX koers

Dat is interessant! De AEX steeg in de periode 2004 - 2020 met 39% in beurspunten, terwijl onze spaarrente juist daalde. Een belegger had in deze periode dus een flink rendement opgebouwd, terwijl de spaarder in dezelfde periode een daling van de spaarrente tegemoet liep. Laten we nog meer cijfers erbij nemen:

Periode 

Gemiddelde spaarrente

Gemiddeld rendement op aandelen

Laatste 200 jaar

Onbekend

7.0%

Laatste 25 jaar

3.0%

8.6%

Laatste 5 jaar

1.75%

9.0%

Ook deze leggen hetzelfde patroon bloot: beleggen leverde meer op dan sparen.

Daarnaast moeten we het hebben over inflatie. Het is namelijk zo dat, of je het nou wilt of niet, jouw vermogen onderhevig is aan inflatie. Dat wil zeggen dat op landelijk niveau de waarde van de euro verandert. Dit is dan ook de onderbouwing van de uitspraak dat spaargeld 'verdampt'.

Stel: de inflatie is in 2019 2% en de spaarrente is 0.2%. Dan kun je stellen dat de koopkracht jouw spaargeld is afgenomen met 1.8%. Jij wilt niet dat jouw koopkracht afneemt, je hebt immers 0.2% verdiend over jouw spaargeld. maar doordat de gemiddelde waarde van de euro is afgenomen met 2%, is door de inflatie de koopkracht gedaald.

Weetje

Inflatie betekent letterlijk 'opgeblazen'. 

Risico van beleggen

Dat beleggen meer oplevert dan sparen is niet heel gek als we kijken naar het risico dat samenhangt met beleggen. Daar waar de spaarrente wordt vastgesteld door de bank, schommelt de waarde van namelijk beleggen mee met de economie. Als het slecht gaat met de economie, zal de waarde van jouw beleggingen dalen.

Sparen is veilig en levert weinig op; beleggen is risicovoller en  levert meer op. 

Het is echter zo dat beleggen voor mensen is weggelegd met een lange termijn visie op beleggen. Verstandige mensen gaan beleggen met het idee dat ze het geld pas nodig hebben op een later moment in hun leven. Jouw vermogen groeit immers pas op het moment dat jij consequent geld inlegt.

Tip over houding

Jij wilt geen verlies maken op jouw investeringen. Je maakt alleen verlies op het moment dat je jouw aandelen te vroeg verkoopt. Wees geduldig; de economie trekt heus wel weer bij!


Starten met beleggen

Beleggen is een lange termijn investering. Zie het als volgt: een stabiele, goed opgebouwd financieel plan voor de toekomst is een succesrecept voor financiële onafhankelijkheid. Het bedrag dat jij kunt opbouwen door beleggen is alleen

Beleggen of niet: het is een vraag die jij jezelf moet stellen. Zie beleggen als een spaarpot om rendement mee te maken op de lange termijn. Beleg jij met geld dat jij in korte termijn niet nodig hebt, zodat jij over een aantal jaar de vruchten kan plukken.

Om te gaan beleggen is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Wees je bewust van het risico, nuanceer die risico s met de kennis die jij hebt opgedaan over het hoger rendement dan sparen en je kunt aan de slag. Gaan beleggen is minder moeilijk dan dat het vroeger was. Als jij vandaag goed van start wil gaan, kun jij vandaag nog je aanmelden bij een broker. Je kunt bijvoorbeeld bij DeGiro, waar onze beleggingen ook worden gedaan, een rekening openen, een bepaald bedrag inleggen en een start maken met de eerste transacties. 


Add Content Block
Over de schrijver: Onno

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Vragen of mijn artikel? Neem dan zeker contact met mij op!

Andere bekeken ook:

>