Wil jij beleggen in goud bij GoldRepublic? Dat kan tegenwoordig makkelijker dan je denkt!

Al sinds de Goudkoorts in het Wilde Westen in de jaren 1850 heeft goud een belangrijke positie ingenomen in onze economie. Door de toenemende stijging in waarde is daarom beleggen in goud relevanter dan ooit.

GoldRepublic is een toonaangevende aanbieder waarbij het mogelijk is om direct te investeren in fysieke baren goud, zilver en platinum. Geen ETF's met tussencontracten, geen risicovolle beleggingen in goudmijnaandelen, maar een directe investering in edelmetalen. Wil jij weten hoe je fysieke edelmetalen kunt gebruiken om jouw portfolio divers te maken? Lees dan verder in deze GoldRepublic Review!

Specificaties GoldRepublic 


 • Fysiek goud, zilver en platina
 • Directe investering 
 • Beheer in kluizen in Amsterdam, Frankfurt en Zürich
 • AFM vergunning
 • Strenge controle op regelgeving
 • Hoog historisch rendement

Minimale inleg:  €50 per maand of 100 gram

Opgericht: 2010

Demo-account: nee

Kosten: 1% + 0,5% per jaar

Uniek: Zelf in bezit van edelmetaal

Wat is GoldRepublic?

GoldRepublic is een beleggingspartij waarbij klanten beleggen in fysiek goud, zilver en platina. Deze edelmetalen liggen opgeborgen in een kluis in Amsterdam, Frankfurt of Zürich. Je kunt al vanaf €50 investeren in hele baren of in een klein deel van een baar. De gekochte hoeveelheid goud, zilver of platina is volledig in jouw bezit en tegelijkertijd volledig verzekerd. 

GoldRepublic goud beleggen

Hoe werkt beleggen in goud bij GoldRepublic?

In deze GoldRepublic Review besteden we allereerst aandacht aan hoe het beleggen in onder andere goud nu precies werkt. Het investeren in goud is al sinds jaar en dag mogelijk op verschillende manieren. Natuurlijk is het investeren in goud tegenwoordig anders dan gebeurde in de tijd van de Goudkoorts, maar bij GoldRepublic kom je toch aardig daarbij in de buurt.

En samengevat werkt dat zo:

1. Een klant van GoldRepublic investeert in baren van 100 gram, 1 kilo of 12,5 kilo van goud, zilver of           platina tegen een bepaalde koerswaarde. 

2. GoldRepublic neemt het gekochte fysiek edelmetaal in bewaring in een van haar kluizen in                    Amsterdam, Frankfurt of Zürich.

3. GoldRepublic koopt het edelmetaal terug op het moment dat een klant de investering verkoopt tegen de      koerswaarde van dat moment.


Fysieke baren

In tegenstelling tot andere partijen wordt er namelijk bij GoldRepublic direct belegd in fysieke baren goud, zilver en platina. Bij andere partijen zal je sneller tussenvormen tegenkomen, zoals ETF's en aandelen in goudmijnen. Het grote verschil hierbij is dat je bij deze vormen investeert in contracten tussen gouddelvers en de aandelenmarkt. Met andere woorden: je investeert bij andere partijen niet direct in edelmetalen, maar in tussencontracten.

Het fysiek edelmetaal van GoldRepublic wordt opgeslagen in kluizen in Amsterdam, Frankfurt en Zürich. En dat is geen kinderspel. GoldRepublic heeft zo in Amsterdam zo rond de 550 miljoen euro aan goud opgeslagen, terwijl de kluis in Zürich eerder richting 1 miljard euro opkruipt.

GoldRepublic goud beleggen

De naam GoldRepublic is ietwat verwarrend, aangezien GoldRepublic ook fysiek zilver en platina aanbiedt. De prijzen van zilver en platina liggen lager dan de prijzen van goud. Ook is het aanbod hiervan kleiner. Zo heeft GoldRepublic goud in alle drie de kluizen, maar vind je zilver enkel in Zürich en Amsterdam, en platina zelfs alleen in Zürich.

Nu is het zo dat edelmetalen altijd een bepaalde koerswaarde hebben. Dit is dan ook de koerswaarde die GoldRepublic hanteert bij het investeren in platina, goud en zilver. Deze koerswaarde is echter genoteerd in de Amerikaanse Dollar. Dat betekent dat je als Nederlandse investeerder een wisselkoers kunt verwachten bij het investeren in goud of zilver.

Op het moment dat je hebt geïnvesteerd fysiek goud of zilver, is het fysiek edelmetaal volledig in jouw bezit. Gold Republic is op dat moment volledig verantwoordelijk voor het beheer in de kluizen. Tegelijkertijd is jouw waarde van het fysiek edelmetaal op dat moment verzekerd. Dit komt doordat GoldRepublic wordt gereguleerd vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 


Voor- en nadelen van GoldRepublic

GoldRepublic heeft een aantal kenmerken waarin het bedrijf zich onderscheidt van haar concurrenten. Dit zijn de volgende kenmerken: 

Voordelen
 • Direct investeren in fysiek goud, zilver en platina
 • Erkende regulatie vanuit de Autoriteit Fianciële Markten (AFM)
 • Goud, zilver of platina wordt verzekerd door GoldRepublic
 • Edelmetaal wordt opgeborgen in kluizen in Amsterdam, Frankfurt en Zürich
 • Edelmetalen zijn een veilige investering
 • GoldRepublic koopt de waarde van goud, zilver of platina direct op bij verkoop
Nadelen
 • Verkopen is relatief duur
 • Vereist een lange termijn investering

Handelen in fysiek goud bij GoldRepublic

Het investeren in goud en zilver heeft een aantal voordelen. Die voordelen hebben alles te maken met de functie van fysiek goud in de economie. Het wordt namelijk gezien als een stabiele investering tegen inflatie. Sinds jaar en dag wordt goud namelijk gebruikt als middel om een veilig portfolio op te bouwen.

Het is voor economieën mogelijk om eindeloos geld bij te drukken, maar dat is bij goud, zilver en platina niet het geval. Deze edelmetalen gaan een keer op en daarom zijn deze investeringen veilig. Of het nu economisch goed of slecht gaat, een baar goud blijft altijd een baar goud.

In het kort zijn dit de grootste voordelen van het handelen in edelmetalen:

1. Het is een bescherming van jouw portfolio tegen economische crises. 

2. Doordat goud en aandelen (over het algemeen) in tegengestelde richting bewegen, vormen edelmetalen      een uitstekende risicospreiding

3. Goud heeft een hoog historisch rendement.

Marktwerking

Dat edelmetalen en aandelen in tegengestelde richtingen bewegen is niet heel gek. Goud is namelijk een veilige investering die aantrekkelijk is op het moment dat het er economisch wat minder goed voor staat. Doordat beleggers op zulke momenten massaal investeren in edelmetalen, schiet de koerswaarde omhoog. Hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijs.

Andersom is het minder aantrekkelijk om in goud te investeren op het moment dat het economisch voorspoedig is. Op zulke momenten zou je namelijk in potentie meer kunnen verdienen aan aandelen. Met een lagere vraag naar goud daalt de prijs weer.

GoldRepublic goud beleggen

Deze marktwerking wordt voor beleggers bij GoldRepublic interessanter op het moment dat je voor een langere periode belegt. Historisch gezien is de waarde van edelmetalen op de lange termijn gegroeid. Op het moment dat je als belegger voor een lange periode goud in jouw bezit houdt, ben jij de fluctuerende marktwerking voor. Zo bezwijk jij niet onder de Goudkoorts waar de gelukszoekers in het Wilde Westen onder leden, maar regeer je vooruit.

Nog interessanter zou het zijn als de investering van GoldRepublic wordt gecombineerd met andere beleggingen in bijvoorbeeld aandelen en ETF's. GoldRepublic geeft daarom terecht aan dat een investering in edelmetalen kunnen functioneren als een perfecte manier om diversiteit aan te brengen in jouw portfolio. 

Alternatieven van GoldRepublic

Je kunt op talloze manieren investeren in de goudindustrie. GoldRepublic is door het aanbieden van fysieke investeringen in edelmetalen een toonaangevende, maar ook unieke speler in het veld. Bij andere aanbieders zal je dat niet tegenkomen.

Andere mogelijkheden om te beleggen in goud zijn:

 • ETF's
 • Goudfutures
 • Goudmijnaandelen
 • Deze producten hebben allemaal iets te maken met de goudindustrie. Het probleem hiervan is echter dat al deze producten niet direct zijn verbonden aan de edelmetalen, maar contracten zijn met tussenpersonen. Een ETF dat zich richt op de goudindustrie zal bijvoorbeeld aandelen hebben in bepaalde goudmijnen, producenten, transporteurs of bedrijven die het beheer op zich nemen. Je kunt je wel bedenken dat al die verschillende tussenpersonen ervoor zorgen dat de investering minder transparant is dan een directe investering in een baar goud.

  Ditzelfde geldt nog meer voor goudfutures en goudmijnaandelen. Bij deze producten wordt veelal ingezet op hefboomwerkingen, waarbij de winst niet voortvloeit uit de waardestijging van goud, maar ontstaat door het aan- en verkopen van aandelen van klanten. Tegelijkertijd is het zo dat deze producten de goudprijs niet eens direct volgen. Het is zo al meerdere keren voorgekomen dat de goudprijs steeg, maar dat de waarde van aandelen daalde.

  Kortom, bij GoldRepublic maak je een investering die direct verbonden is aan edelmetalen zonder lekkage van geld naar allerlei verschillende tussenpersonen. 


  Wat zijn de kosten van GoldRepublic?

  Door GoldRepublic worden uiteraard kosten in rekening gebracht. Het kopen van een hoeveelheid edelmetaal kost 1% van de aankoopprijs. Het verkopen kost wederom 1%. Daarnaast worden er 0,5% kosten per jaar gerekend om jouw edelmetaal op te slaan.

  Al deze kosten zijn gelijk voor platina, goud of zilver. Nu is het wel zo dat er voor zilver en platina kosten verbonden zijn in het geval dat je zilver of platina daadwerkelijk gaat verhandelen met andere klanten van GoldRepublic. In dat geval verkoop je jouw baren niet terug aan GoldRepublic, maar aan andere klanten. Hiervoor worden voor zowel goud of zilver €9 per kilo gerekend.

  Het is uiteraard ook mogelijk om via het spaarplan te beleggen. In dat geval worden de aankoopkosten verhoogd tot 1,5%. Het verkopen is nog steeds 1% en de opslag is nog steeds 0,5%.

  Voor een gewone huis-, tuin- en keukenbelegger zal je dus op zo'n 2,5% aan kosten moeten rekenen. 


  Hoe veilig is GoldRepublic?

  GoldRepublic is een aanbieder van financiële producten en brengt daarom altijd risico's met zich mee. Net als bij beleggingsaanbieders zijn er daarom strenge regels waar GoldRepublic zich aan moet houden. In het geval van GoldRepublic hebben zij als een van weinige aanbieders van goudbeleggingen in Nederland een AFM vergunning ontvangen.

  Een AFM vergunning betekent dat je als klant wordt beschermd tegen de risico's die zijn verbonden aan beleggen. Gelukkig is GoldRepublic heel transparant in de communicatie over deze risico's. Zo heb je te maken met de volgende soorten risico's als je belegt bij GoldRepublic:

  • Koersrisico
  • Wisselkoersrisico
  • Faillissement
  • Wetgeving

  Allereerst is het zo dat de koers niet altijd even goed te voorspellen is. De koers kan flinke pieken, maar ook flinke dippen laten zien. Deze marktwerking is onontkoombaar, ook voor een gevestigde naam als GoldRepublic. Je kunt jezelf indekken tegen dit risico door regelmatig te investeren over een langere periode.

  Vervolgens is het zo dat de koers van platina, goud en zilver in de Amerikaanse Dollar worden genoteerd. Dat wil zeggen dat een investering als Nederlander in een aantal baren goud zullen moeten worden omgerekend van de Dollar naar de Euro. In het geval dat de waarde van Dollar hoger ligt dan de Euro, is dit voordelig. In het geval dat de Euro echter stijgt in waarde, is dit minder voordelig.

  Een van de meest extreme risico's ligt verborgen in het faillissement van GoldRepublic. Dit is natuurlijk nooit uit te sluiten. Wel is het zo dat het fysieke stuk goud nog steeds in jouw bezit is.

  Als laatste kan wetgeving rondom beleggen in edelmetalen veranderen over de tijd heen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wijziging in het belastingstelsel. Deze zijn niet uit te sluiten.

  Al met al laat GoldRepublic zich kenmerken als een bedrijf dat heel transparant is in de communicatie over de risico's. Tegelijkertijd zijn edelmetalen relatief waardevast en laat Goldrepublic zien dat zij onder strenge regels kunnen functioneren als een van de grootste spelers op de Nederlandse financiële markt.  Hoe open je een rekening bij GoldRepublic?

  Het starten met beleggen bij GoldRepublic is redelijk simpel, waarbij elke nieuwe klant eerst een verificatieproces moet doorlopen. Dit proces bestaat uit vier stappen:

  GoldRepublic goud beleggen

  Stap 1: Registreer een account

  De eerste stap is het registreren van een account. Dit proces is simpel en is vergelijkbaar met het openen van een bankrekening. Hierbij is de eerste stap het invullen van persoonlijke gegevens.

  Stap 2: Koppel jouw bankrekening

  De tweede stap is het koppelen van jouw bankrekening aan GoldRepublic. Het investeren werkt door geld in te boeken op jouw account, waarna je het vervolgens kunt investeren. Andersom is het zo dat je jouw investering kunt verkopen, waarna je het weer kunt terugstorten op jouw betaalrekening.

  Stap 3: Kies een investering

  De derde stap omvat het uitzoeken van jouw investering. Hierbij kun je kiezen tussen een bepaalde hoeveelheid, een type edelmetaal en op welke manier jij dat wilt doen. 

  Stap 4: Investeer!

  Een geschikte investering gevonden? Dan kun je direct starten met investeren!


  Hoe groot is het aanbod bij GoldRepublic?

  Bij GoldRepublic is het op een aantal manieren mogelijk om te beleggen in platina, goud en zilver. Grofweg kun je dit doen door een eenmalige investering te maken in een edelmetaal naar keuze, of kun je een spaarprogramma in werking zetten waarbij je maandelijks belegt in goud.

  Het maken van een eenmalige investering bestaat uit een investering in een baar van 100 gram, 1 kilo of 12,5 kilo. Dit geld voor goud, zilver en voor platina. Bij aankoop van een van deze drie gewichten bij een van de drie soorten edelmetaal ben je zelf rechtmatig eigenaar en wordt dit bewaard in een van de drie kluizen. Je kunt ook een kleinere hoeveelheid dan 100 gram aankopen, maar dan ben je een mede-eigenaar van een baar.

  In het geval dat je maandelijks belegt via het spaarprogramma kun je vanaf €50 per maand beleggen in goud. Hierbij koop je steeds een klein stukje van een baar, totdat je genoeg saldo hebt opgebouwd om deze stukjes om te zetten in een fysieke baar. Dit gaat gemakkelijk via de website.

  GoldRepublic goud beleggen

  Het is ook mogelijk om edelmetalen die worden beheerd in een van de drie kluizen te laten uitleveren naar jouw huis. Gewoon om even te pronken, of misschien heb jij thuis wel een kluis die ondoordringbaar is. Daar zijn wel wat verzendkosten aan verbonden.

  De hoeveelheid edelmetalen die in beheer zijn van GoldRepublic is nogal flink. Zo wordt er alleen in Amsterdam al voor 550 miljoen euro aan Goud beheerd en kruipt de kluis in Zürich al op tot zo'n 1 miljard euro. 


  Onze GoldRepublic ervaringen

  Wij beleggen al jaren bij verschillende platformen met het oog op het creëren van een portfolio wat zo divers mogelijk is. Hierom beleggen wij in ETF's, fondsen, aandelen, crypto en in obligaties. Het beleggen in goud kon hierin niet ontbreken.

  Na wat research kwamen we al snel bij allerlei verschillende vormen van beleggen in goud, waarbij vooral ETF's heel interessant leken. Toch zijn we na het ontdekken van GoldRepublic tot het besef gekomen dat je bij een dergelijke beleggingen niet volledig weet waar je nu eigenlijk in belegt.

  Beleg je in mijnen? Beleg je in bedrijven? Beleg je in beheerders van het edelmetaal? Bij GoldRepublic werd deze onzekerheid weggenomen, waarbij het vooral aantrekkelijk is dat je direct investeert in een fysieke baar edelmetaal.

  GoldRepublic neemt sindsdien een neutraliserende functie in ons portfolio in. Toen de economie in het begin van de coronacrisis in 2019 een flinke klap kreeg, zagen we tot onze verbazing dat het goud bij GoldRepublic het hartstikke goed deed. Het advies om een zo divers portfolio op te bouwen met daarin verschillende soorten beleggingen heeft ons daarom goed gedaan.

  Uiteraard is beleggen een project voor de lange termijn. GoldRepublic vormt hierop geen uitzondering. Op het moment dat je namelijk actief aan- en verkoopt, gaat dat snel in de rekeningen zitten. Een potentieel bedrag van 2% + 0,5% per jaar dat je aan kosten kwijt zou kunnen zijn na een periode van eenmalige aankoop en eenmalige verkoop is best hoog in vergelijking met andere beleggingen. Maar, bij een belegging in fysiek goud via GoldRepublic weet je wel dat er een waardevaste investering wordt gemaakt. Daarnaast is de historische goudprijs enorm gestegen in vergelijking met aandelen over dezelfde periode. 


  Conclusie

  In deze GoldRepublic Review hebben we je uitleg gegeven over hoe je direct kunnen investeren in fysiek edelmetaal. Dit waren de belangrijkste punten:

  • Je belegt bij GoldRepublic in fysiek goud, zilver en platina. 
  • Het edelmetaal wordt door GoldRepublic beheerd in kluizen in Amsterdam, Frankfurt en Zürich.
  • Je kunt beleggen in baren van 100 gram, 1 kilo en 12,5 kilo. 
  • Je kunt bij GoldRepublic via een spaarplan beleggen in kleinere hoeveelheden vanaf €50 per maand. 
  • Edelmetalen volgen net als andere beleggingen een koers die gebaseerd is op marktwerking.
  • GoldRepublic neemt volledige verantwoordelijkheid over de fysieke baren edelmetaal.
  • De kosten bedragen 1% voor de aankoop en 1% voor de verkoop. 
  • Het in beheer houden in een kluis kost 0,5% per jaar.
  • Beleggen bij GoldRepublic is een uitstekende manier om te zorgen voor diversiteit in jouw portfolio.

  Hoogtepunten


  • Beleggen in fysiek goud, zilver en platina
  • Beheer in drie kluizen in Europa
  • Transparant verdienmodel
  8,6
  Eindcijfer

  Beoordelingscriteria

  Veiligheid

  9

  Gebruiksgemak

  9

  Aanbod

  8

  Wij raden GoldRepublic aan voor beleggers die diversiteit willen aanbrengen in hun beleggingsportfolio. Goud is van nature een veilige investering ten tijde van economische tegenspoed, waarbij GoldRepublic een van de grootste spelers is op de Nederlandse beleggingsmarkt. 

  Over de auteur Onno

  Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

  Andere bekeken ook:

  >