• Home
 • /
 • Investeren
 • /
 • Beleggen met 1000 Euro | Dit is hoe je een vliegende start maakt!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Stel je voor: jij wilt beleggen met een bedrag van €1000,- hoe kun je dit geld dan het beste investeren?

Tegenwoordig is het mogelijk om laagdrempelig te beleggen met elk bedrag. Het is niet meer nodig om minimaal €20.000 te investeren.

Nee, zelfs met een bedrag van €50 per maand kun je al veel bereiken! 

Heb jij geld dat op jouw spaarrekening staat, maar je wilt er eigenlijk meer mee? In dit artikel geven we een inkijkje in de manier waarop je €1000 kunt beleggen!

Checklist beginnen met beleggen

 • 1. Beleg met geld dat je niet op de korte termijn nodig hebt. Beleggen is het meest waardevol als je voor een langere periode belegt!
 • 2. Maak een keuze tussen zelf beleggen in beheerd beleggen. Zelf beleggen is goedkoper, maar vereist research. Beheerd beleggen is duurder, maar is gemakkelijker.
 • 3. Stel een divers portfolio op.
 • 4. Doe research en koop je beleggingen aan.

Waarin beleggen met 1000 euro?

Goed, als jij 1000 euro tot je beschikking hebt om te beleggen: waar beleg je dan precies in? In onderstaande sectie vertellen we de beste opties om 1000 euro te beleggen. Bovendien delen we aan het einde van dit artikel een voorbeeld portfolio.

Beleggen in aandelen


Het is mogelijk om te beleggen in te beleggen in aandelen. Met het kopen van een aandeel koop je 'een stukje' bedrijf. Je kunt dit doen door een aandeel aan te kopen bij een broker, zoals DEGIRO, of bij een bank. 


Omdat je met een aandeel een stukje aankoopt van 1 bedrijf, kunnen we concluderen dat aandelen niet divers zijn. Het is immers zo dat je je geld op 1 paard wedt. Als je bijvoorbeeld €1000 aan Apple-aandelen koopt, is jouw rendement afhankelijk van de winst van Apple in dat jaar. 


Dat betekent niet dat het investeren in aandelen een slechte zet is. In tegendeel! Ook met aandelen kun je op termijn een hoog rendement behalen. Het is alleen zo dat het risicovoller is om te investeren in aandelen. Op het moment dat je aandelen koopt die zijn verspreid over verschillende sectoren, beperk je dit risico. 


Bekijk het volgende voorbeeld van de koers van het aandeel Spotify. De koers staat op anno 2023 relatief laag beurspunten relatief laag. Daarom zou het interessant kunnen zijn om nu in te stappen, want de koers staat laag. 

Toch zit er vaak bij dit soort situaties vaak een addertje in het gras. Vergelijk de bovenstaande grafiek namelijk maar met de grafiek van de koers van Spotify over een langere periode: 


Zo kom je erachter dat de koers op de lange termijn eigenlijk hartstikke hoog ligt, terwijl uit de eerste grafiek was af te lezen dat de koers relatief laag stond. 


Een aandeel koop je aan op een bepaalde beurs. Zo kun je een aandeel van Apple aankopen op de Franse beurs, of op de Amerikaanse beurs. Het is belangrijk om te weten dat de transactiekosten van het aankopen afhangen van de beurs. Een Amerikaans aandeel dat je aankoopt vanuit een Nederlandse rekening zal relatief duurder zijn dan een Nederlands aandeel. 


Daarnaast is het zo dat aandelen relatief duur zijn. Zo betaal je bij DEGIRO een vast bedrag van €2 en 0.03% van de aankoopwaarde per transactie. 


Beleggen in aandelen is heel goed mogelijk, maar het is daarbij essentieel dat je goed nadenkt over de spreiding. 


Concluderend zijn dit de kenmerken van aandelen waar je mee rekening moet houden voordat je investeert in aandelen:

Risico

Kosten

Potentieel rendement

Spreiding

Hoog

Hoog

Hoog

Laag


Beleggen in aandelen kan dus zeker echter is het wel een risicovolle manier van investeren. Toch kan Beleggen in aandelen niet ontbreken in je portfolio.


Doe overigens wel altijd goed onderzoek voor aandelen te kopen, je wilt natuurlijk wel de beste beleggingen doen.

Beleggen in fondsen


Naast aandelen is het ook mogelijk om €1000 te investeren in fondsen. Fondsen kun je het beste beschrijven als paketten aandelen die worden samengesteld door fondsbeheerders. 


Deze fondsen hebben vaak een bepaalde sector waar ze hun aandelen uit kiezen. Zo zie je bijvoorbeeld veel 'groene beleggingen', waarbij de fondshouder expliciet kiest voor aandelen die investeren in bijvoorbeeld groene energie.

Welke soorten fondsen zijn er?

 • Aandelenfondsen
 • Vastgoedfondsen
 • Obligatiefondsen
 • Sectorfondsen (goud, eSports, groene energie)
 • Mixfondsen

In tegenstelling tot aandelen, worden fondsen aangekocht vanuit een bepaalde fondshouder. Je koopt een fonds dus niet op de AEX, zoals je dat bij een aandeel wel zou doen, maar je koop het bij bijvoorbeeld Actiam of Allianz. De fondshouder van een fonds zal niet altijd even zichtbaar te zien zijn bij jouw belegger, maar je kunt deze informatie altijd achterhalen.

Dit heeft als gevolg dat de kosten die in rekening worden gebracht verschillen per aanbieder. Over het algemeen zijn fondsen goedkoper dan aandelen. 

Fondsen zijn interessant voor beleggers die zich willen richten op een bepaalde sector. Geloof jij in een toekomst van eSports, dan kun jij investeren in een fonds dat zich daarop richt.

Risico

Kosten

Potentieel rendement

Spreiding

Middel

Middel

Middel

Middel

Beleggen in obligaties

Beleggen in een obligatie is de veiligste optie. Met een obligatie leen je een bedrag uit aan een nationale bank van een land of een door de overheid ondersteund bedrijf. Omdat het om een lening gaat, is het risico beperkt in vergelijking met een aandeel. Je krijgt immers je geld terug. 

Omdat je te maken hebt met een lening bij een overheid is de obligatie verbonden aan de valuta. Met andere woorden: je investeert in de Nederlandse euro. Als het goed gaat met de euro in internationaal perspectief, zal het goed gaan met jouw obligatie.

Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande obligatie, waaruit blijkt dat de koerswaarde stabiel is.  

Het verschil tussen het laagste in 2019 is ongeveer 25, terwijl het hoogste punt 28 is. Een puntverschil van 3 is heel weinig als je het vergelijkt met het puntverschil van het aandeel van Spotify in dezelfde periode van 169.

Verder kun je in onderstaand voorbeeld zien dat je kunt kiezen uit een obligatie bij een staat, of een obligatie bij een bedrijf. 

Obligaties zijn een veilige manier om te beleggen. Het potentiele rendement is daarom is ook lager dan bijvoorbeeld een fonds of een aandeel. De kosten van obligaties zijn over het algemeen hoger dan fondsen, wat te maken heeft met het feit dat obligaties een laag risico met zich meebrengen. 

Risico

Kosten

Potentieel rendement

Spreiding

Laag

Middel

Laag

Hoog

Beleggen in ETFs

Naast fondsen zijn er steeds meer ETFs in opkomst. ETFs kunnen worden beschreven als paketten met aandelen die een bepaalde koers volgen. ETFs worden ook wel indextrackers genoemd. Dit komt omdat ze een bepaalde index investeren, zoals de AEX of de Dow Jones. 

Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is de S&P500. De S&P500 is een koers in Amerika, waarin de 500 grootste bedrijven van Amerika staan. Er zijn ETFs die de investeringen die worden gedaan in die 500 grootste bedrijven van aandeelhouders wereldwijd volgen en nadoen. Dat wil zeggen: als er wereldwijd veel wordt geinvesteerd in Apple, dan zal het ETF van de S&P500 het geld van haar ETF-houders zo verdelen, dat er meer wordt geinvesteerd in Apple. 

Dit is een automatisch proces. Het betekent dat er dus geen fondshouder is die 'de beste aandelen' selecteert, maar dat de S&P500 direct wordt gevolgd. 

Om dit te demonstreren kunnen we de volgende vergelijking laten zien. Hierin heb de blauwe lijn, een fonds van de S&P500 dat door fondshouders wordt gevolgd, en de zwarte lijn, een ETF dat  de S&P500 volgt. 


Welke van de twee grafieken is beter in staat om de daadwerkelijke koers van de S&P500 te volgen, en is dus het meest rendabel? Juist, het ETF. 

Risico

Kosten

Potentieel rendement

Spreiding

Laag

Laag

Hoog

Hoog

Hoe stel ik een goed portfolio op? 

Beleggingen zijn bedoeld om op de lange termijn haar vruchten af te werpen. We zien een portfolio dan ook als 'eindstation'. Omdat het een investering is voor de lange termijn, moeten wij onszelf de volgende vraag stellen: hoe maak ik mijn portfolio toekomstbestendig? 

Het toverwoord is risicospreiding. We willen immers zo weinig mogelijk risico lopen. 

Allereerst willen we in het ideale scenario de hele wereld dekken. Staat de EU er slecht voor? Dan hebben we VS als backup. Groeit Japan enorm? We zijn gedekt! 

Ook willen we zoveel mogelijk aandelen. ETFs investeren immers in veel verschillende aandelen. Door zoveel mogelijk aandelen te betrekken in ons portfolio, verspreiden we het risico. Het aantal aandelen dat wordt geïnvesteerd verschilt per ETF en kan oplopen tot in de duizenden verschillende investeringen.

Daarnaast willen we het portfolio toekomstbestendig maken door een deel te investeren in obligaties. Obligaties leven weinig op, maar vormen een veilige buffer.

Gratis ETFs in DEGIRO Kernselectie

DEGIRO biedt een Kernselectie aan met ETFs die zonder transactiekosten worden aangeboden. Met deze Kernselectie wordt het aantrekkelijk gemaakt voor klanten om te investeren in ETFs. De lage kosten van ETFs in combinatie met het wegnemen van de transactiekosten maakt het voor beginnende beleggers nog interessanter om te starten met beleggen bij DEGIRO. 

Via deze link kun je kosteloos een account aanmaken, zodat je kunt rondkijken in het aanbod van DEGIRO. De lijst met de 'gratis' ETFs kun je hier vinden. 

Checklist portfolio

 • 1. Dekt jouw portfolio de hele wereld?
 • 2. Zijn jouw totale kosten minder dan 2%?
 • 3. Bestaat jouw portfolio uit 70% aandelen en 30% obligaties?
 • 4. Bestaat jouw portfolio uit meer dan 1000 aandelen?

Voorbeeld van een portfolio

Kijk eens kritisch naar jouw portfolio. Wat heb jij in handen? We hebben Morningstar.com gebruikt om informatie over onze investeringen op te zoeken. Laten we het eens doel op onze eerste investeringen:

Belegging

Aantal aandelen

Kosten in %

Aandelen / obligaties in %

Vanguard S&P500

507

0.07%

100 / 0

VanEck All World

251

0.20%

100 / 0 

iShares obligatie €

3495

0.25%

0 / 100

Vanguard obligatie $

257

0.07%

0 / 100

Wanneer we bovenstaand portfolio door onze checklist halen dan zien we:

 1. De S&P500 dekt de Verenigde Staten en VanEck dekt de rest van de wereld. Voorlopig: check! Maar... het VanEck ETF heeft maar 251 aandelen in haar portfolio. Dat kan veel meer zijn. 
 2. De totale transactiekosten zijn 0.20% [VanEck] + 0.07% [Vanguard S&P500] + 0.07 [obligaties $] + 0.22 [obligaties €] = 0.57%!
 3. Yes sir! We hebben 70% aandelen uit ETFs en 30% obligaties.
 4. Zeker! We zitten zelfs op een totaal aantal van 4.510 aandelen. Dit is echter grotendeels het geval doordat de iShares Euro-obligaties een groot deel innemen. Kijken we naar de aandelen, en dus niet de obligaties, zitten er maar 758 aandelen in ons portfolio. Ook hier weer ruimte voor verbetering dus!

Waarom is dit een goed porfolio?

 • 1. Alle ETF's en obligaties samen dekken de hele wereld.
 • 2. De totale kosten zijn met 0.59% lager dan 2%. 
 • 3. Het portfolio bestaat uit 70% aandelen en 30% obligaties.
 • 2. Het  portfolio bestaat uit meer dan 1000 aandelen.

Nu hebben we eens goed gekeken naar het aantal aandelen in de ETFs. Na een analyse via beleggerswebsite Morningstar.com kwam we erachter dat de VanEck ETF helemaal niet uit veel aandelen bestaat. Het bestaat namelijk uit maar 251 aandelen. Dit is minder dan de S&P500! 

Het All World ETF is ons vangnet. Stort de Verenigde Staten in? Dan hebben we nog de economie in de rest van de wereld. Dat was het plan. Met een aandelentotaal van 251 van VanEck is dit vangnet klein. Is het ETF daardoor een slechte investering geweest? Nee! Sterker nog: de investering heeft ons een rendement van 11% opgeleverd in de afgelopen twee maanden!  Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>