• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Crypto
 • /
 • Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn? Top 10 beste cryptomunten lange termijn in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wat zijn de beste cryptomunten lange termijn? Dat is een vraag die in de wereld van crypto misschien niet heel vaak wordt gesteld, omdat de meeste cryptohandelaren op zoek zijn naar snelle winst.

Toch is niet iedereen het eens met deze visie op crypto. Sterker nog, de blockchain technologie en gedecentraliseerde financiën vormt voor veel analisten de toekomst. En cryptomunten voor de lange termijn vallen precies binnen dit rijtje.

De vraag is alleen welke cryptomunten dan de beste cryptomunten voor de lange termijn zijn. Het aanbod is gigantisch, dus hoe ontdek je de beste cryptomunt?

Gelukkig hoef je dit niet alleen uit te vogelen, want wij hebben al aardig wat voorwerk verricht. Vanuit onze analyses hebben we daarom een top 10 opgesteld met daarin de beste cryptomunten voor de lange termijn.


Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke cryptomunten lange termijn het best kunnen presenteren, hebben we gekeken naar de bestaansduur, de koers, de marktkapitalisatie en de functionaliteiten van tientallen populaire crypto.


Waar let je op bij het kopen van cryptocurrency op de lange termijn?

Het investeren in crypto is op zijn zachtst gezegd ingewikkeld. Nou ja, het kopen en verkopen van de munten natuurlijk niet, maar alles eromheen wel.

Blockchain technologie, slimme contracten, market cap of gedecentraliseerde applicaties: zomaar een paar termen die in je gezicht worden gesmeten bij het analyseren van een interessante cryptomunt.

Op de crypto markt wordt zo aan investeerders hoge verwachtingen opgelegd. En dat is niet voor iedereen haalbaar.

Daarom kijken wij naar een aantal aspecten die tastbaar zijn. In essentie proberen we een cryptomunt te ontleden totdat we in Jip-en-Janneketaal kunnen uitleggen wat de cryptomunten nu eigenlijk proberen te bereiken.

En wij raden jou aan om dat ook te doen. Wat koop je nu precies? Hoelang bestaat deze munt? Hoeveel schommeling heeft de koers laten zien? Dit zijn praktische vragen, waarvan het antwoord je een concreter beeld geeft dan al die complexe termen.

Om jou hierbij op weg te helpen, leggen wij hieronder uit hoe wij cryptomunten nu eigenlijk voor onze top 10 hebben geanalyseerd:

Koers

Het eerste onderdeel dat de beste crypto onderscheidt van andere crypto's is de koers. Bij crypto zie je in de koers precies terug wat de mensen vinden van een bepaalde coin. De schommeling van de koers laat namelijk zien of mensen geld investeren in coins of dat ze de coins weer verkopen.

Het analyseren van de koers kan je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Professionele traders onderzoeken koersstijgingen- en dalingen van de afgelopen jaren, met als doel om de toekomstige koers te voorspellen.

Iedereen weet, echter, dat de koers van crypto erg volatiel is. De beste crypto's zijn soms coins waarvan alle analyses de plank missloegen. Met andere woorden: een goede investering is niet altijd te voorspellen.

In onze ogen is een koers van crypto een hulpmiddel. Omdat we op zoek zijn naar crypto die op de lange termijn groeien, is het dus van belang dat de koers enigszins stabiele groei of daling laat zien. 

Marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie is de Nederlandse vertaling van market cap. De marktkapitalisatie staat voor de grootte van een coin, want het geeft weer hoeveel geld er is geïnvesteerd in een bepaalde crypto.

Crypto's met een hoge market cap, zijn dus crypto's waarin men al veel heeft geïnvesteerd. Crypto's met een lage market cap, zijn vaak instabieler en laten meer schommeling zien in de koers, omdat ze nog een stuk jonger zijn.

Marktkapitalisatie wordt onderverdeeld in drie categorieën. Nogmaals: hoe groter de market cap, hoe stabieler de coin.

 • small cap: minder dan $1 miljard

 • mid cap: tussen de $1 en $10 miljard

 • large cap: meer dan $10 miljard

Zegt marktkapitalisatie alles? Nee, absoluut niet. Neem bijvoorbeeld de Bitcoin koers. Bitcoin is veruit de grootste cryptomunt met de hoogste marktkapitalisatie, maar de Bitcoin koers heeft ook een van de grootste dalingen gehad. 

Functionaliteiten

Weet wat je koopt. Ook de functionaliteiten van crypto's zijn belangrijk om te analyseren welke cryptomunten op de lange termijn interessant zouden kunnen zijn.

Veel cryptomunten hebben bepaalde functionaliteiten die het interessant maken om in te investeren. Een goed voorbeeld is het Ethereum netwerk, waarmee je als wettig betaalmiddel kunt betalen of start-ups kunt financieren. 

Bestaansduur

Als laatste spreekt de bestaansduur boekdelen. De cryptomarkt is een snelle markt waarin veel coins proberen om een graantje mee te pikken. Deze zijn lang niet allemaal van goede kwaliteit, en worden ook wel 'shitcoins' genoemd.

Hoe langer een coin bestaat, hoe groter de kans dat dit een van de grootste cryptomunten kan worden op de lange termijn. Een doorgewinterde coin heeft cowboys op de hele markt zien komen en gaan, en dat is voor een groot publiek een goed signaal.

Goede voorbeelden van munten met een lange bestaansduur zijn Bitcoin en Ethereum, die eigenlijk functioneren als mede-oprichter van de hele markt. 

Let op: Wil je wel investeren in crypto maar weet je niet welke munt succesvol gaat worden? Met Mudrex investeer je niet in één losse crypto maar in een door experts en analisten samengesteld 'mandje' bestaande uit verschillende cryptomunten / projecten, zogenaamde Coin Sets. Na lang gewacht te hebben is Mudrex eindelijk actief in Nederland.

Tijdelijke actie: €20 gratis bij je eerste storting met de code WELKOM20


Beste cryptomunten lange termijn

Wat zijn nu de beste cryptomunten lange termijn? Hieronder geven antwoord op deze vraag met onze top 10 beste cryptomunten.

Nu is het zo dat onze nummer 10 niet per definitie beter is dan onze nummer 1. In de wereld van crypto is het overduidelijk dat het voorspellen van groei een lastige zaak is. Toch kunnen alle crypto in onze top 10 interessante investeringen zijn, omdat ze bijvoorbeeld een goede marktkapitalisatie hebben, een lange bestaansduur of interessante functionaliteiten met zich meebrengen.

Lees hieronder hoe wij tot deze top 10 zijn gekomen! 

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin logo
Onze score

9.4

Marktkapitalisatie

9.4

Functionaliteiten

9.6

Bestaansduur

9.2

Het is een inkoppertje, maar uiteraard staat Bitcoin hoog in onze lijst. Als allereerste cryptomunt zit Bitcoin al sinds 2009 al in de markt met verschillende blockchains.

Dit digitale goud staat hoog in onze lijst met beste cryptocurrency, omdat Bitcoin veruit de grootste marktkapitalisatie, autoriteit en functionaliteiten heeft.

Wat Bitcoin nog meer onderscheidt van de rest is het feit dat Bitcoin een maximumaantal coins heeft. Doordat er op een gegeven moment geen extra Bitcoins gemijnd kunnen worden, is de kans groot dat deze crypto gaat stijgen. Op het moment dat het aantal coins een maximum heeft bereikt, ontstaat namelijk schaarste.

Al met al is Bitcoin in onze ogen een van de meest interessante cryptocurrency op de lange termijn. 

Voordelen Bitcoin

 • Veiligere investering door de hoogste marktkapitalisatie
 • Langste bestaansduur
 • Meeste potentie tot groei op de lange termijn door het maximum aantal Bitcoins

2. Ethereum (ETC)

eth logo
Onze score

9.3

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

9.6

De vervolgen de lijst met Ethereum. Ethereum is net als Bitcoin een grote speler in de wereld van crypto. Met een eigen blockchain is Ethereum een coin waarin veel ontwikkelingen in gang zijn gezet, waaronder het kunnen investeren in start-ups, de koppeling met NFT's en smart contracts. Voor degene die het niet wisten: veel NFT's zijn gekoppeld aan Ethereum.

Ethereum is op het moment van schrijven de tweede grootste cryptomunt op de markt. Tegelijkertijd is de koers van Ethereum nogal volatiel. Door de jaren heen vonden er ontzettend veel schommelingen plaats in de koers. Maar Ethereum is niet de enige munt waarbij dit plaatsvond.

Desondanks is Ethereum uitgegroeid tot een interessante cryptomunt met een gigantische groei. 

Voordelen Ethereum

 • Meerdere toepassingen
 • Effectief handelen door de smart contracts

3. Cardano (ADA)

cardano-ada-logo
Onze score

9.2

Marktkapitalisatie

9

Functionaliteiten

9

Bestaansduur

9.5

Cardano is een laatkomer op de markt, maar bieden net als Ethereum smart contracts en proof-of-stake aan. Vanwege deze methode worden Cardano-coins niet op een meedogenloos rap tempo gemijnd, zoals bij Bitcoin, maar wordt het mijnen van Cardano keurig uitgesmeerd over een langere periode. Het gevolg hiervan is dat de impact op het milieu een stuk lager is dan bijvoorbeeld bij Bitcoin.

Cardano is een coin die is opgezet door oprichters van Ethereum, die vonden dat crypto op een slimmere manier kon worden vormgegeven. Deze eigen crypto met slimme contracten is daarvan het product.

De koers van Cardano is minder spectaculair dan die van Bitcoin of Ethereum, maar er is alsnog meer dan genoeg reden om deze munt op te nemen in onze lijst.

Voordelen Cardano

 • Marktleider in het verduurzamen van het mijnen van crypto

4. Litecoin (LTC)

Onze score

9.1

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.0

Bestaansduur

8.9

Litecoin is een coin die sterk verbonden is aan Bitcoin. Door de jaren heen volgde de koers van Litecoin namelijk altijd de koers van Bitcoin, alleen dan heviger. Steeg Bitecoin? Dan steeg Litecoin nog meer. Daalde Bitcoin? Dan daalde Litecoin nog meer.

Deze volatiliteit is niet vreemd, want Litecoin hanteert lagere transactiekosten dan Bitcoin. En dan trek je natuurlijk meer transacties aan. Daarnaast is Litecoin al een aantal jaren actief in de markt en hebben zo hun sporen wel verdiend. 

Voordelen Litecoin

 • Sterk verbonden aan Bitcoin
 • Op de lange termijn veel potentie op rendement door de lage transactiekosten

5. Chainlink (LINK)

Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

Chainlink is een coin waarvan analisten verwachten dat de technologie heel belangrijk gaat worden op het moment dat crypto gangbaarder wordt dan het nu al is. Chainlink koppelt namelijk gedecentraliseerde apps aan elkaar, waardoor transacties op de blockchain 'eerlijk' verlopen, zonder dat er verschil in de prijs ontstaat.

Daarmee vormt Chainlink de lijm die op de lange termijn nog weleens heel belangrijk zal kunnen zijn in de wereld van cryptocurrency. 

Voordelen Chainlink

 • Voorloper in de ontwikkeling van blockchain-technologie

6. Tether (USDT)

tether logo
Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

In tegenstelling tot andere coins in onze lijst, is Tether een coin die is verbonden aan valuta. Deze stablecoin is 'getethered' aan de Amerikaanse Dollar en de Euro, waardoor deze coin duidelijk een stuk stabieler is in vergelijking met andere crypto.

Op de lange termijn kan deze coin interessant vanwege de koppeling tussen traditionele valuta aan de ene kant en de moderne crypto aan de andere kant. 

Voordelen Tether

 • Stabiele koers door de koppeling aan de Amerikaanse Dollar en de Euro

7. Ripple (XRP)

Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

Ripple heeft een vergelijkbare rol met Chainlink, waarbij ze zich voornamelijk richten op het betalingsverkeer. Hierbij kan je Ripple het beste zien als een tussenpersoon tussen financiële instellingen en een crypto exchange. Om ervoor te zorgen dat een crypto exchange transacties zo snel en goed mogelijk uitvoert, draagt Ripple bij aan de blockchain.

Ripple heeft op het moment van schrijven een zeer lage koerswaarde, maar kan vanwege hun belangrijke technologie op de lange termijn wel groei laten zien. 

Voordelen Ripple

 • Ripple draagt bij aan het transparante betalingsverkeer

8. VeChain (VET)

VeChain Thor Logo
Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

VeChain richt zich op de koppeling tussen investeerders in crypto en grote bedrijven. Zo is VeChain met hun investeringen rondom het verduurzamen van cryptomining en toepassingen van de blockchain voor grote bedrijven verschillende landen actief. Bedrijven als BMW, Renault en Walmart gebruiken bijvoorbeeld de technologie van VeChain.

Vanwege hun langetermijnvisie in het verduurzamen van de blockchain kan ook VeChain een interessante investering zijn. 

Voordelen VeChain

 • Sterke koppeling van crypto met bedrijven
 • VeChain is al in meerdere landen actief bij grote bedrijven als Renault en BMW

9. Binance Coin (BNB)

Binance coin beste crypto korte termijn
Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

Op nummer 8 staat Binance Coin, een heet hangijzer in onze top 10. Binance Coin is een crypto die in eerste instantie werd gebruikt om te verhandelen op 's werelds grootste exchange platform, Binance.

Inmiddels is Binance Coin uitgegroeid tot een coin die je - vergelijkbaar met Bitcoin - alle kant op kunt verhandelen.

Binance is de laatste jaren een aantal keren negatief in het nieuws gekomen, omdat ze hun financiële zaken niet op orde hadden. Ook Binance Coin heeft hier natuurlijk onder geleden.

Desondanks is de kans groot dat Binance Coin vanwege hun dominante positie in de markt op de lange termijn groei zal laten zien. 

Voordelen Binance Coin

 • Binance Coin is verbonden aan de grootste exchange ter wereld

10. Polygon (MATIC)

Polygon Matic Logo
Onze score

9.0

Marktkapitalisatie

9.2

Functionaliteiten

9.1

Bestaansduur

8.9

En dan de hekkensluiter van onze lijst met crypto die decentralized finance vormgeven: Polygon. Polygon is een bijzondere coin, omdat Polygon veruit de grootste hoeveelheid gedecentraliseerde applicaties ondersteund.

Niet alleen de meest bekende applicaties van cryptotechnologie, maar ook transacties binnen bedrijven of het beveiligen van gegevens worden zo ondersteund door Polygon. Ook deze cryptomunt kan hierdoor op de lange termijn groei laten zien.

Voordelen Polygon

 • Polygon ondersteunt de grootste hoeveelheid gedecentraliseerde apps

Bij welke broker kan ik het beste cryptomunten voor de lange termijn kopen?

Nu je weet wat in onze ogen de top 10 beste crypto munten op de lange termijn zijn, blijft er nog maar 1 ding over: kopen.

En dat kopen kan bij allerlei crypto exchanges. Daarom besteden we hier kort aandacht aan de beste crypto exchange of broker om bij te beleggen in crypto. Het is voornamelijk belangrijk bij het beleggen in crypto dat de kosten voor transacties laag blijven. Met hoge transactiekosten houd je immers minder rendement over.

In ons artikel over de beste cryptobroker lieten we zien dat Bitvavo momenteel de beste broker is vanwege de lage kosten en het grote aanbod. Alle cryptomunten in onze lijst zijn bijvoorbeeld beschikbaar bij Bitvavo. 

Brokers


Onze favoriet


Finst logo

Site

Score

8.2

9.0

8.9

Kosten

0.40% transactiekosten

0.25% transactiekosten

0.15% transactiekosten

Promotie

Geen

Geen

€100 transactietegoed

Natuurlijk is het belangrijk om te beseffen dat crypto in principe los staat van een exchange of broker. Daarom is het bij alle brokers mogelijk om crypto over te zetten naar een eigen ledger. Zo blijft de crypto niet staan op een beleggingsrekening, maar heb jij het fysiek in bezit. Dat is het grote voordeel van gedecentraliseerde crypto.


Conclusie beste cryptomunten lange termijn

En dat was 'm dan! Onze lijst met de beste crypto's op de lange termijn. In deze lijst hebben we verschillende crypto's geanalyseerd en zijn we tot een top 10 gekomen.

In onze ogen zijn deze crypto's interessant, omdat ze op de een of andere manier hun technologie toepassen in 'de echte wereld'. Al gaat het om het verduurzamen van het mijn van crypto of het helpen van bedrijven in hun betalingsverkeer, deze cryptocoins dragen een steentje bij aan modernisering.

Zoals we al eerder zeiden, is crypto natuurlijk volatiel. De koers van crypto is een stuk minder goed te voorspelen dan bijvoorbeeld bij ETF's of aandelen – en daar is het zelfs ook al een ingewikkelde zaak.

Een hoge populariteit in crypto betekent dat de transacties onvoorspelbaarder worden. Dat is het grote voordeel voor beleggers die op de korte termijn snelle winsten willen boeken, maar een groot nadeel voor beleggers die op de lange termijn willen investeren in de blockchain.

Toch hebben wij in deze top 10 lijst crypto's gevonden die op de lange termijn de blockchain ondersteunen en moderniseren, zodat de blockchain technologie steeds beter wordt. Kortom, met elk van deze 10 coins investeer je in een betere blockchain.

Als laatste is het belangrijk om het te hebben over hoe je nu het beste belegt in crypto. Er zijn verschillende strategieën die worden gehanteerd door investeerders. Omdat we in dit artikel nadrukkelijk keken naar crypto die op de langetermijnstijging zullen laten zien, lichten we kort de dollar-cost-averagestrategie (dca-strategie) toe.

Bij de dca-strategie beleg je maandelijks in crypto, zodat je zowel pieken als dalen meepakt in jouw portfolio. Onderaan de streep zal je dan een prima rendement opbouwen.

Kan je dan soms pech hebben? Jazeker. Kan je dan soms meer geluk hebben? Dat is ook waar. Het idee is voornamelijk dat je op de lange termijn een gemiddeld goede investering hebt uitgevoerd. En die strategie past naadloos bij de coins die wij in dit artikel hebben genoemd. 


Veelgestelde vragen

Wat is de beste crypto om in te investeren?

In onze lijst met de 10 beste cryptomunten op de lange termijn is gebleken dat Bitcoin de beste crypto is om in te investeren. Daarnaast bleken Ethereum, Cardano, Litecoin, Chainlink, Tether, Ripple, VeChain, Binance Coin en Polygon interessante investeringen.


Wat is de beste crypto voor de lange termijn?

Hoewel het lastig is om de ontwikkeling van crypto op de lange termijn te voorspelen, bleek Bitcoin de beste crypto voor de lange termijn.


Zijn crypto's veilig?

De meeste crypto's zijn veilig, omdat ze gedecentraliseerd worden beveiligd op de blockchain. Het gevaar van crypto zit niet in de technologie, maar in het gedrag van beleggers die in groten getale beleggen in een enkele coin. Hierdoor wordt de koers volatiel en kan de koers ook weer in elkaar storten. Je kunt crypto's veiligstellen door ze op een wallet of ledger te plaatsen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>