• Home
 • /
 • Brokers
 • /
 • DEGIRO vs eToro: Welke broker is beter? [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Er zijn veel verschillende broker waar je tegenwoordig bij kunt beleggen. Hoe kun je een keuze maken tussen alle brokers? Vandaag vergelijk ik DEGIRO met eToro, twee brokers die erg populair zijn in Nederland.

Als je wilt beleggen heb je een beleggingsrekening nodig. Deze beleggingsrekening zul je nog jaren gebruiken, dus het is belangrijk om een juiste keuze te maken. Het veranderen van broker is namelijk nogal een gedoe.

DEGIRO is een broker uit Nederland die adverteert met lage kosten. eToro is een broker uit Israel die voornamelijk adverteert met sociaal traden.

Dus, hoe kun je een keuze maken tussen deze twee? In dit artikel vergelijk ik DEGIRO met eToro. In deze vergelijking letten we op veel verschillende aspecten, zoals de kosten, gebruiksvriendelijkheid en grootste voordelen.

eToro of DEGIRO?

eToro

8.6
Eindcijfer

DEGIRO

9.2
Eindcijfer

Wat is DEGIRO?

Laten we beginnen met DEGIRO.

DEGIRO is een broker uit Nederland dat in 2018 is gestart met het aanbieden van beleggingen. DEGIRO biedt haar diensten aan in 18 landen. Het grootste voordeel van beleggen van DEGIRO is dat de kosten laag zijn.

Bij DEGIRO kun je investeren in aandelen, fondsen, ETFs en meerdere gestructureerde producten op verschillende beurzen.

Ik heb onlangs een review geschreven over DEGIRO, waarin ik onderzoek hoe het kan dat DEGIRO haar kosten zo laag kan houden.

Specificaties DEGIRO


 • Aandelen
 • Fondsen
 • ETFs
 • Obligaties
 • CFDs
 • Cryptocurrency

Minimale inleg:  €0 

Vermogensgarantie: €100.000

Type aanbieder: all-round online

broker

Opgericht: 2008

Demo-account: nee

Uniek: kernselectie met ETFs

zonder transactiekosten

Wat is eToro?

eToro is en broker die in 2007 in Israel is opgestart. Ze opereren momenteel in meer dan 140 landen met meer dan 11 miljoen gebruikers. In aantal gebruikers is eToro groter dan DEGIRO dus.

Er zijn twee belangrijke kenmerken van eToro die belangrijk zijn voor beleggers:

 • De commissies zijn laag.
 • Ze hebben verschillende sociaal trading systemen.

Het eerste punt spreekt voor zich. Het tweede punt is uniek in vergelijking met andere brokers. Via de CopyTrader kun je portfolio’s van andere beleggers inzien en volledig kopieren. Vervolgens kunnen gebruikers reageren op allerlei koersontwikkelingen. Dit zorgt voor transparantie rond beleggen op het platform.

Bij eToro kun je investeren in aandelen, fondsen, ETFs, CFDs en cryptocurrencies.

Specificaties eToro


 • Aandelen
 • Fondsen
 • ETFs
 • Obligaties
 • CFDs
 • Cryptocurrency

Minimale inleg:  £200 per keer

Vermogensgarantie: £20.000

Type aanbieder: all-round online

broker

Opgericht: 2006

Demo-account: ja

Uniek: sociaal beleggen via Copy

Trader


Minimale inleg bij DEGIRO en Etoro

Als volgende wil ik de minimale inleg van DEGIRO en eToro vergelijken..

Allereerst heeft eToro een minimale inleg van €200. Dit betekent dat je minimaal €200 moet inleggen om te starten met beleggen in ETFs of aandelen.

Aan de andere kant hanteert DEGIRO geen minimuminleg. Ik vind het gek dat je minimaal €200 moet inleggen om te starten met beleggen. Wat als ik maar 2 aandelen wil kopen? Dan zou ik dat moeten kunnen doen.

Dus, DEGIRO heeft een betere minimale inleg dan eToro, want er geldt geen minimum.


Welke heeft betere diensten? DEGIRO vs eToro

Laat ik als volgende bekijken welke diensten beide brokers aanbieden voor haar klanten.

Aangezien ik een redelijk passieve belegger ben, ben ik voornamelijk geinteresseerd in ETFs. Er is een groot verschil tussen DEGIRO en eToro als we kijken naar ETFs. Het aanbod van ETFs bij eToro is beperkt. Je kunt bij eToro investeren in 255 verschillende ETFs.

Daarentegen is het aanbod van ETFs bij DEGIRO vele malen hoger. Als ik kijk naar het aanbod, de verschillende beurzen, de verschillende sectoren: DEGIRO heeft een groter aanbod van ETFs.

Daarom denk ik dat het interessanter is om als passieve belegger bij DEGIRO te beleggen. Zeker als je kijkt naar het risicoprofiel van beleggingen.

Voor beleggers die meer zijn geinteresseerd in daytraden of op de korte termijn beleggen is eToro interessanter. Het aanbod aan aandelen is voor eToro en DEGIRO ongeveer gelijk, maar bij eToro wordt er meer informatie aangeboden over aandelen. Deze informatie is diepgaand en up-to-date. Ook kun je gemakkelijker aandelen aankopen met behulp van CFD-trading.

Wat mij zelf verbaast over eToro is dat het heel makkelijk wordt gemaakt om CFD-trading te gebruiken. Het gebruik van hefbomen is namelijk risicovol, maar wordt door voor gebruikers wel heel makkelijk gemaakt. Ook voor beginners dus. 67% van gebruikers die aan CFD-trading doen draaien verlies. In het licht van het gemak waarop het mogelijk is om dit bij eToro te doen, verbaast deze statistiek mij niet.

Beide brokers hebben een bruikbare app. Deze zijn gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Voor beginners geven beide apps genoeg informatie over zaken als de koers en relevante nieuwsberichten om succesvol te beleggen.

Al met al kun je stellen dat eToro meer te bieden heeft. Social trading, diepgaande informatie en een relatief groot aanbod. DEGIRO is een broker die een groter aanbod heeft, maar waarbij de informatie minder diepgaand is.

In mijn mening past eToro het best bij actieve, kortetermijn beleggers die het risico van CFD-trading voor lief nemen, terwijl DEGIRO past bij passieve langetermijn beleggers.


DEGIRO vs eToro – welke is goedkoper?

Beide brokers zijn goedkoop, laat ik daar maar even mee beginnen. En daarmee bedoel ik dat je bij deze brokers altijd goedkoper kunt beleggen dan bijvoorbeeld bij een bank of beheerd beleggen bij een andere fondshouder. 

Als we kijken naar aandelen en ETFs worden er door eToro geen transactiekosten (ook wel commissies genoemd) gerekend. Dit geldt wel alleen maar voor langere posities zonder hefbomen. Als je wel gaat beleggen met hefbomen, waar CFD-trading natuurlijk om draait), worden er wel kosten in rekening gebracht. In mijn geval is beleggen bij eToro wel interessant, want beleggen met hefbomen past niet binnen mijn langetermijnvisie op beleggen. Onlangs heb ik CFD-trading uitgelegd in een artikel over waarom de aandelen van Gamestop stegen, waarin je kunt lezen wat het gevaar is van CFD-trading.

Aan de andere kant heeft DEGIRO lage kosten voor ETFs en aandelen, maar wel iets meer dan eToro. Wel is het noemenswaardig dat DEGIRO een kernselectie aan ETFs aanbiedt waarbij je geen transactiekosten betaalt. Je kunt dus een ETF bij zowel DEGIRO als eToro kopen zonder transactiekosten, mits deze in de kernselectie zit.

Even de kosten op een rijtje:

In het eerste opzicht is eToro goedkoper dan DEGIRO. Zelfs met de lage kosten van DEGIRO kun je commissieloos beleggen van eToro niet verslaan.

Toch worden de kosten van eToro omhooggedrukt als we kijken naar valutakosten. De wisselkoers van valuta wordt niet automatisch verrekend in de koers. Wil je een aandeel op de Engelse London Stock Exchange kopen, moet je eerst jouw euro’s verrekenen in ponden. En dit kost natuurlijk geld. Deze dienst kost tussen de 0.03% en 0.5% afhankelijk van de valuta waarin je wilt gaan beleggen.

Bij DEGIRO worden wisselkoersen automatisch doorgerekend in de koers. Het automatisch omrekenen kost zo’n 0.10% van het aankoop- en verkoopbedrag.

De valutakosten kunnen dus goedkoper zijn bij DEGIRO dan bij eToro, maar de valutakosten kunnen ook goedkoper zijn bij eToro dan bij DEGIRO. Dit hangt maar net af op welke beurzen jij wilt investeren. Je kunt wel als regel hanteren dat de Amerikaanse markt best een dure markt is. Als jij dus alleen wilt beleggen op de Amerikaanse beurs kun je beter bij DEGIRO beleggen.

Je merkt het al: je moet goed opletten waar je in wilt beleggen om de kosten laag te houden. Let moet letten op de beurs, het soort aandeel, de valuta. Goed binnen de lijntjes kleuren dus.

Het opnemen van geld vanuit jouw beleggersrekening naar jouw betaalrekening is bij DEGIRO gratis, maar kost bij eToro €5.00. Het inboeken van geld is zowel DEGIRO als bij eToro gratis.

Het kostenplaatje is nog niet helemaal compleet, want er is nog een aantal verschillende typen kosten die uniek zijn voor ofwel eToro ofwel DEGIRO.

Bij eToro moet je eenmaal per jaar inloggen, want er wordt €10 per maand in rekening gebracht als jij geld op jouw account laat staan zonder er iets mee te doen. Nu denk ik dat iedere belegger wel minimaal een keer per jaar inlogt om te bekijken hoe het ervoor staat, dus ik vind dit niet een groot minpunt.

DEGIRO hanteert daarnaast €2.50 per jaar dat je moet betalen voor haar diensten. Niets meer, niets minder.

Al met al kun je stellen dat beide brokers goedkoop zijn, maar dat je wel goed binnen de lijntje moet kleuren. DEGIRO is goedkoop voor passieve beleggers, terwijl eToro goedkoper is voor korte termijnbeleggers die goed letten op de herkomst van aandelen. Als je niet goed binnen de lijntjes kleurt kunnen de kosten bij eToro hoger oplopen dan bij DEGIRO.

In mijn ervaring voelde DEGIRO transparanter aan in haar kostenplaatje dan eToro. Zo werd bij eToro nergens vermeld dat hefbomen bij aandelen in rekening werden gebracht. Er werden toch geen commissies gerekend?


Welke is veiliger? DEGIRO vs eToro

Laat ik even de veiligheid onder de loep nemen. De veiligheid van jouw vermogen is belangrijk. Je hebt immers hard gewerkt voor jouw geld.

Beide brokers staan onder strenge controle van Europese wetgeving. Bij beleggen heb je te maken met wetgeving die per land kan verschillen. Zo valt DEGIRO automatisch onder de overkoepelende Nederlandse wetgeving. Aandelen die je via DEGIRO koopt op de Amerikaanse markt vallen weer onder Amerikaanse wetgeving.

eToro is een broker die veel groter en internationaler is opgebouwd, waarvan je kunt stellen dat de wetgeving minder streng is. De wetgeving bij DEGIRO is geregeld vanuit de AFM, wat wil zeggen dat er strenge controle zit op risicovolle producten. Het gemak waarin eToro CFD-trading toelaat voor haar gebruikers zou bij DEGIRO nooit gebeuren.

Bij eToro wordt €20.000 veiliggesteld. Dat wil zeggen dat jouw vermogen veilig staat mocht een bedrijf failliet gaan. Sinds 2019 is DEGIRO een verlengstuk van de Duitse bank Flatex. Hierdoor valt vermogen bij DEGIRO onder het Duitse depositogarantiestelsel dat zich strekt tot €100.000.

Nu is het zo dat vermogen op haar veiligst is op het moment dat je een concreet aandeel bezit. Bij zowel eToro als DEGIRO kun je een aandeel kopen, dus dat zal altijd in jouw bezit blijven totdat je ervoor kiest om het te verkopen. Ik heb onlangs een artikel geschreven over beleggen in goud, waarin ik uitleg waarom concrete beleggingen een bijdrage kunnen leveren aan de diversiteit van jouw portfolio.

Aangezien DEGIRO nu onder Flatex valt krijgt DEGIRO een aantal extra veiligheidspunten. Normaliter wordt vrije ruimte (alles wat je overhoudt na aankoop van aandelen) ‘uitgeleend’  aan heel defensieve fondsen die vaak door de broker zelf in beheer zijn. Bij DEGIRO staat de vrije ruimte nu op een bankrekening, terwijl bij eToro dit bedrag in dit fonds staat geinvesteerd. Bij DEGIRO is dit minder risicovol dus.

Tot nu toe kun je stellen dat DEGIRO op papier iets veiliger oogt dan eToro.

Het verhaal wordt iets ingewikkelder als we kijken naar de CFD-trading dat wordt aangeboden ven eToro. Je bezit bij dergelijke beleggingen namelijk niet een concreet aandeel, maar je bezit een soort lening. Ingewikkeld verhaal (nogmaals, waarom wordt dit zo gemakkelijk aangeboden door eToro?), waarbij de kern is dat het een risicovolle belegging is.

Technisch gezien zijn beide brokers even veilig. DEGIRO heeft meer voordelen in een worst-case-scenario dan eToro. Voor eToro beleggers die de kleine lettertjes niet even goed lezen heb je die voordelen nauwelijks.


DEGIRO vs eToro – samenvatting

Er zijn voor- en nadelen van de twee brokers die ik heb vergeleken. Er is een aantal unieke aspecten van de brokers die noemenswaardig zijn. eToro heeft social trading en commissieloze aandelen, maar diensten die buiten deze kaders worden aangeboden worden zwaarder in rekening gebracht. In dat opzicht is DEGIRO meer recht toe, recht aan.

Header

Uniek kenmerk

Social Trading en CFD-trading

Kernselectie met ETFs zonder transactiekosten

Veiligheid

Gemiddeld

Hoog

Kosten

Laagst (binnen de lijntjes)

Laag

Aanbod

Gemiddeld

Hoog

Ik heb ervaren dat eToro niet voor mij bestemd is. Ik ben een passieve belegger, dus ik ben niet geïnteresseerd in risicovolle hefbomen. Dat CFD-trading zo makkelijk wordt aangeboden bij eToro lijkt mij niet helemaal de bedoeling voor beginnende beleggers. Beginners kunnen dan ook het best een account aanmaken bij DEGIRO.


DEGIRO vs eToro conclusie

Ik heb verschillende aspecten van DEGIRO vergeleken met eToro.

De twee brokers lijken op elkaar, maar naar mijn mening scoort DEGIRO op alle fronten net even hoger. Het aanbod is groter, de kosten zijn over het algemeen lager en de broker is transparanter. Daarentegen kan eToro goedkoper zijn als je de juiste aandelen kiest, maar dit is vaak niet het geval.

Bij beide brokers is het mogelijk om succesvol te beleggen. Beide beleggers zijn grote spelers en hebben een aanbod waar een beginnende belegger prima mee uit de voeten kan. DEGIRO heeft wel een groter aanbod aan ETFs.

Samengevat kun je stellen DEGIRO beter past bij een beginnende belegger met een lange termijnvisie. eToro is een broker die beter past bij korte termijn traders.

Vond je dit een leuk artikel? Bekijk dan ook eens de verschillen tussen DEGIRO en BUX.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>