• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vastgoed
  • /
  • Investeren in vastgoed voor beginners: De ultieme startersgids van 2024!

Investeren in vastgoed voor beginners, hoe werkt dat? Het beleggen en investeren van geld is - mede door de lage spaarrentes- actueler dan ooit.

Om je eigen vermogen aan het werk te zetten kan het een slim idee om geld te beleggen. Een populaire manier om geld te beleggen is door te investeren in vastgoed.

Het investeren in vastgoed wordt al decennia lang gezien als een goede en veilige investering. Maar hoe begin je nu met het investeren in vastgoed? Er is tegenwoordig zoveel informatie voor handen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

In dit artikel gaan we je alles uitleggen over vastgoed beleggen en hoe je kunt beginnen met beleggen in vastgoed. 


De Beste manieren om te beginnen met vastgoed:

logo corum

1.CORUM (Vastgoedfonds)
Beleggen vanaf 50 euro per maand met een gemiddeld rendement van 6%

2. SynVest (Vastgoedfonds)
Beleggen vanaf 50 euro per maand met een gemiddeld rendement van 7%

3. Reinvest24 (Crowdfunding)
Beleggen vanaf 100 euro per maand met een gemiddeld rendement van 14.6%

4. DEGIRO (Vastgoed ETF's)
Beleggen vanaf 20 euro per maand met een gemiddeld rendement van 6-8%


Wat is investeren in vastgoed eigenlijk?

Allereerst is het goed om te weten wat het investeren of beleggen in vastgoed precies betekent. Beleggen in vastgoed houdt concreet in dat je investeert in onroerend goed zoals huizen, bedrijfspanden, fabrieken en appartement. Deze beleggingen kun je vervolgens weer verhuren of verkopen waardoor je rendement kunt verdienen op je vastgoedbelegging.

Je kunt op twee manieren rendement behalen op je vastgoed beleggingen:

  1. Door het object te verkopen met winst (flippen van huizen)
  2. Door het object te verhuren waardoor je maandelijks huurinkomsten ontvangt

Over het algemeen is het rendement op een vastgoed belegging relatief hoog. Dit komt omdat je enerzijds beschermd bent tegen inflatie en anderzijds profiteert van de waarde stijging van de vastgoed markt.

Bij het beleggen in vastgoed is het overigens net als bij de meeste investeringen zo dat je nooit zeker bent van rendement. Investeren en beleggen brengt ten alle tijden risico's met zich mee en dit is bij vastgoed kopen niet anders.

Is er verschil tussen beleggen en investeren in vastgoed?

Nee, er zit geen verschil tussen deze termen. Voor beginners kan het nog wel eens verwarrend overkomen omdat termen als beleggen en investeren vaak allebei gebruikt worden. De termen betekenen echter hetzelfde en er zit geen verschil tussen beide termen.


Waarom investeren in vastgoed?

Goed, je weet nu wat beleggen in vastgoed precies in. Tijd om over te gaan naar het volgende onderdeel: waarom zou je eigenlijk investeren in vastgoed?

Tegenwoordig kun je uit zoveel verschillende beleggingen kiezen dat het altijd goed is om te kijken naar de voordelen van een soort investering tegenover een andere investering.

Bescherm jezelf tegen inflatie

We leven in roerige tijden en de inflatie is hoger dan ooit. Volgens het CBS hebben we te maken met de sterkste inflatie in bijna 20 jaar.

Inflatie zorgt ervoor dat je geld minder waard wordt. Elk jaar neemt je koopkracht af wat concreet betekent dat je minder kunt kopen van het geld dat je hebt.

Een voorbeeld hiervan: Een kopje koffie kost in het jaar 2001 bijvoorbeeld €1,- vandaag de dag in 2021 zou je €2,50,- voor hetzelfde kopje koffie betalen.

Wanneer jij je geld op je spaarrekening laat staan wordt het dus steeds minder waard. Als jij ervoor kiest om te investeren in vastgoed dan bescherm jij jezelf hier tegen. Omdat je vaak investeert in 'stenen' wordt dit gezien als een harde bezitting die mee stijgt met de inflatie.

Daarnaast profiteer je ook van de huuropbrengst uit vastgoed, deze stijgt namelijk ook mee. Je kunt dus elk jaar meer huurtoeslag vragen waardoor je rendement uit huurinkomsten stijgt. Dit noemt men ook wel de "inflatie hedge".

Maandelijks rendement

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in vastgoed dan kun je vaak huurinkomsten genereren. Huurinkomsten worden gezien als een 'redelijk' passieve manier van inkomsten.

Natuurlijk moet je bepaalde dingen regelen en ervoor zorgen dat het huis in goede staat is echter ontvang je wel elke maand een vast bedrag aan huurinkomsten op je rekening.

Hier hoef je verder relatief weinig voor te doen waardoor het een super interessante bron van extra inkomsten is die je vervolgens weer kunt herinvesteren. Een passief inkomen met vastgoed genereren is zeker mogelijk maar denk er niet te makkelijk over.

Diversificatie van je portfolio

Wie ons wat langer volgt weet hoe belangrijk het is om te zorgen voor voldoende spreiding in je beleggingsportefeuille.

Stop niet al je eieren in 1 mandje maar zorg ten alle tijden voor een gespreid portfolio. Mocht een van je beleggingen finaal onderuit gaan dan heb je altijd nog andere beleggingen die wellicht wel rendement behalen.

Door naast aandelen, ETF's en cryptocurrency ook te investeren in vastgoed zorg je voor een gespreid portfolio. Dit verkleint de kans op grote verliezen.

Box 3 Belasting dienst 

Een van de meest voorkomende redenen dat mensen investeren in vastgoed? Vastgoedbeleggingen vallen volgens het huidige belastingstelsel in Box 3.

Wanneer je als als particulier gaat beleggen in vastgoed wordt dit gezien als privévermogen. Dit maakt een vastgoed belegging ontzettend interessant belastingtechnisch gezien. Je huuropbrengsten en waardestijgingen blijven namelijk onbelast. 

Direct en indirect rendement

Het laatste voordeel van vastgoed beleggen? Je profiteer zowel van direct rendement als indirect rendement als je ervoor kiest om je belegging te verhuren.

Zo ontvang je direct rendement door de maandelijkse huurinkomsten van je pand en profiteer je daarna mee van de waardestijging van je vastgoed object. Wanneer je ooit besluit het pand te verkopen kun je er dus meer dan vragen dan waar je het ooit aan hebt gekocht.


Hoe kun je beleggen in vastgoed als beginner?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het beleggen in vastgoed voor beginners dus ontzettend interessant. Door te beleggen in vastgoed of onroerend goed bouw je bijvoorbeeld een passief inkomen op, bescherm je jezelf tegen inflatie en haal je vaak een hoger rendement dan andere beleggingen.

Maar hoe kun je nu beleggen in vastgoed als beginnende belegger? Wanneer jij gaat beleggen in vastgoed als beginner is het goed om te weten dat er twee manieren zijn om dit te doen: direct en indirect. Hieronder bespreken we de verschillen tussen deze twee en wat de beste optie is als beginner. 

Direct investeren in vastgoed

Direct beleggen is waarschijnlijk de meest bekende en populaire manier van het beleggen in vastgoed. Direct beleggen in vastgoed houdt concreet in dat je een pand zelf koopt.

Denk hierbij aan een appartement, winkelpand of vakantiehuis. Ben jij een beginnende vastgoedbelegger en overweeg je direct te beleggen in vastgoed? Dan zul je redelijk wat eigen vermogen achter de hand moeten hebben.

Bij het direct beleggen in vastgoed is het namelijk zo dat je vaak eigen geld moet inleggen voor je iets kunt kopen. In veel gevallen heb je tussen de 20% en 30% van de aankoopprijs nodig om een hypotheek te krijgen over een vastgoed belegging. In dit geval dien je een beleggingshypotheek af te sluiten, hier zijn verschillende grote aanbieders van in Nederland.

Het direct beleggen in vastgoed is super interessant maar het is dus wel zo dat je hier redelijk wat eigen geld voor nodig hebt. Bovendien dien je veel kennis te hebben over vastgoedbeleggingen. Voor beginners zouden we dan ook eerder kiezen voor een indirecte manier van beleggen in vastgoed.

Indirect investeren in vastgoed

Indirect beleggen in vastgoed objecten is wat ons betreft de beste manier om te beginnen met vastgoed. Je kunt hierbij namelijk op een laagdrempelige manier beginnen met vastgoed beleggingen zonder dat je hier heel veel geld voor nodig hebt. (Zie ook dit artikel: Investeren in vastgoed met weinig geld)

Wanneer je indirect investeert in vastgoed houdt dit concreet in dat je investeert in een vastgoedfonds, vastgoed obligatie, crowdfunding actie of vastgoed ETF.

In dit geval koop je vaak een 'stukje' vastgoed waar je deels eigenaar van bent. In de sectie hieronder gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden om te beginnen met vastgoed als beginner.


Beste manieren om te investeren in Vastgoed als beginner

In deze vastgoed voor beginners handleiding moeten we natuurlijk met concrete voorbeelden komen om te beginnen met vastgoed kopen.

Ben jij nieuw in de wereld van vastgoedbeleggingen? Dan zouden we je aanraden om te beginnen met indirect investeren in vastgoed.

Door indirect te investeren in vastgoed kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met vastgoed beleggingen. Bovendien hoef je niet heel veel vermogen te hebben voor je kan beginnen.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder de beste manieren om te beginnen met vastgoed op een rijtje gezet.

Manier 1: Beleggen in een vastgoedfonds

Als jij met een klein budget wilt beleggen in vastgoed dan is het investeren in vastgoedfondsen waarschijnlijk een goede oplossing voor je.

Vastgoedfondsen kun je zien als een beleggingsfonds dat investeert in allerlei vormen van onroerend goed.

Het voordeel van een vastgoedfonds is dat je heel gespreid kunt beleggen in vastgoed. Vaak verspreid een vastgoedfonds namelijk alle investeringen over verschillende vastgoedprojecten.

Bij het beleggen via een vastgoedfonds kun je dus met weinig geld al beginnen met het beleggen in vastgoed en toch rendement behalen.

Tegenwoordig zijn er verschillende partijen in Nederland waar je kunt beleggen in vastgoedfondsen. Hieronder vind je onze twee favoriete partijen (je kunt ook nog kiezen thuisborg). Je kunt nu tijdelijk gratis een brochure van deze partijen downloaden waar je meer informatie kunt vinden.

Corum

Corum Investments is een bekende partij in Nederland en op het moment onze favoriete vastgoedfonds.Via dit fonds beleg je in aandelen van vastgoedfondsen. Het voordeel van Corum is dat je ontzettend gespreid kunt beleggen in Vastgoed zo investeer je in 6 verschillende sectoren die weer verspreid zijn over 16 landen. Je kunt hier beleggen vanaf 50 euro per maand met een gemiddeld rendement van 6%, of eenmalige €195 voor Corum Origin of €1.135 voor Corum XL investeren.

SynVest

SynVest is een bedrijf dat investeert in Duitse en Nederlandse panden, je kunt hier zelf een keuze in maken. Het mooie van SynVest? Ze kopen voornamelijk panden op waar van verwacht wordt dat er de komende jaren vraag naar blijft.


Denk hierbij aan supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden. Je kunt bij SynVest beleggen vanaf 50 euro met een gemiddeld rendement van 7%. Via de button kun je tijdelijk een gratis brochure downloaden van SynVest.

Manier 2: Beleggen in een vastgoed via crowdfunding

Als beginnende vastgoed belegger kun je er ook voor kiezen om te beleggen via crowdfunding. Bij een crowdfunding actie leg je samen met andere investeerders geld in.

Zodra er genoeg geld is verzameld zal er vervolgens een pand gekocht worden. Iedereen die geld heeft ingelegd zal vervolgens voor een gedeelte eigenaar worden van het beleggingspand. 

Reinvest24

Reinvest24 is een bekende speler op het gebied van vastgoed aankopen via crowdfunding. Via die platform kun je eenvoudig investeren in verschillende vastgoed projecten. Samen met andere beleggers word je vervolgens eigenaar van een beleggingspand. Je kunt hierin investeren vanaf 100 euro. Het gemiddelde rendement ligt rond de 14.6%. Via onze link kun je gratis een account aanmaken, hier kun je zien welke panden er momenteel beschikbaar zijn.

Manier 3: Investeren in vastgoed ETF's

Wie ons al wat langer volgt weet dat we van oorsprong ooit zijn begonnen met het beleggen in ETF's. Naast vastgoedfondsen is het een optie om te beleggen in vastgoed ETF's.

Je kunt dit gemakkelijk doen via verschillende brokers. Onze favoriete broker hiervoor is DEGIRO, in het blokje hieronder vind je meer info over deze partij.

Een vastgoed ETF kun je zien als een soort van 'vastgoedbedrijf' die weer investeert in vastgoed objecten.

Wereldwijd zijn er verschillende ETF's gericht op de vastgoedsector. Via DEGRIO koop je gemakkelijk een vastgoed ETF.

DEGIRO

DEGIRO is ons go-to platform voor het aankopen van ETF's. De belangrijkste reden hiervoor? DEGIRO heeft een kernselectie van 80 ETF's. Over al deze ETF's betaal je € 1 aan handlingskosten. Dit scheelt je op de lange termijn veel geld. Als je via onze button een account aanmaken bij DEGIRO krijgen wij een kleine commissie. Dit zorgt ervoor dat wij dit soort content kunnen blijven schrijven. 

Manier 4: Investeren in een recreatiewoning / garagebox

Dit artikel is voornamelijk gericht op beginnende vastgoed beleggers. Als jij nog maar net bezig bent met beleggen en investeren is het wat ons betreft niet altijd verstandig om direct een heel huis of beleggingspand te kopen.

Het beleggen in vastgoed is moeilijke dan je zou denken en je kunt een hoop geld verliezen. Daarom zouden wij altijd eerder voor manier 1 t/m 3 gaan.

Wil je toch op een directe manier investeren in een pand? Dan kan het kiezen voor een recreatiewoning / garagebox een slim idee zijn.

Waarom hiervoor kiezen? Het is vaak makkelijker om een financiering te regelen voor dit soort projecten. Zo heb je vaak minder eigen geld nodig en kun je redelijk snel beginnen met het verhuren van het appartement of de vakantie woning.

Door deze verhuur genereer je heel snel passief inkomen uit het pand. Dit gaat ervoor zorgen dat je heel snel maandelijkse inkomen haalt uit de belegging.

Dit maakt het investeren in een recreatiewoning of garagebox zeker een aantrekkelijk idee. Hieronder een partij waar je terecht kunt voor het kopen / verhuur van een recreatie woning.

Topparken

Topparken is een bekende speler op het gebied van vakantiewoningen kopen. Zij bieden verschillende vakantiewoningen aan die jij vervolgens kunt aankopen. Deze partij bestaat al meer dan 40 jaar en heeft vakantiewoningen op 17 verschillende locaties in ons land. Een voordeel van deze partij? Zij regelen ook het verhuren waardoor je maandelijkse inkomsten kan genereren op een simpele en snelle manier.


Beleggen in vastgoed voor beginners tips

Inmiddels weet je al super veel over het opbouwen van vermogen via vastgoed. Naast alle informatie die we eerder al hebben gedeeld zullen we ook nog wat concrete tips geven over vastgoed voor beginners. Deze tips kun je gebruiken bij het uitkiezen van je vastgoed beleggingen.

1.Doe je eigen research

Of je nu gaat beleggen in crypto's, vastgoed of aandelen: het doen van je eigen research is ten alle tijden een essentieel element.

Voor je gaat investeren in iets wil je altijd je eigen onderzoek doen. Ga nooit af op meningen en adviezen van andere en probeer ten alle tijden zelf onderzoek te doen naar een belegging of investering.

Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen vermogen en wil je niet dat je vermogen kwijt raakt door adviezen van andere.

2.Bepaal je strategie

Als tweede is het van belang dat je een heldere strategie voor jezelf bepaald. Wat wil je precies gaan doen en hoeveel geld wil je ergens in stoppen?

Daarnaast zouden we je aanraden om altijd op voorhand een doel te bepalen bij je beleggingen. Denk hierbij voornamelijk na over de lange termijn.

Wat wil je met de belegging bereiken? Wil je maandelijkse inkomsten genereren of je spaar je meer voor later? Uiteraard spelen deze vragen mee bij het kiezen van de meest geschikte investering.

3.Kies je belegging type uit

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven kun je op verschillende manieren beginnen met het beleggen in onroerend goed.

Zo kun je kiezen tussen bijvoorbeeld vastgoedfondsen, aandelen en goede crowdfunding projecten. Doe goed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden voor je geld investeert in een van deze opties.

Elke belegging brengt namelijk weer eigen voor- en nadelen met zich mee en dit iets waar je zeker rekening mee moet houden.

Het type investering dat je gaat doen hangt ook weer samen met je doelstellingen. Je kunt alleen een goede beslissing maken wanneer je allemaal goed hebt afgedekt.

4.Begin klein

Als beginnende belegger in onroerend goed zouden we je ten alle tijden aanraden om klein te beginnen.

Een fout die veel beginnende beleggers maken is dat ze te snel te veel willen. Dit terwijl je juist klein zou moeten beginnen.

Begin met een paar kleine investeringen en bouw dit geleidelijk op. Blijf daarbij ook geduldig en verwacht geen onrealistische resultaten.

Een passief inkomen of hoger rendement met vastgoed realiseren is iets van de lange termijn. Verwacht geen wonderen blijf geduldig.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>