Als ZZP’er ga je op een hele andere manier met geld om dan iemand die in loondienst werkt. Je bent zelfstandig, van niemand afhankelijk en je zult discipline moeten kunnen tonen als het aankomt op de administratie van tijd en met name geld. Het openen van een zakelijke rekening kan dit soort zaken vergemakkelijken.

Als ZZP’er een zakelijke rekening openen is niet verplicht in Nederland, echter is het wel zeker aan te raden. Een zzp zakelijke rekening brengt met zich mee dat jij als ZZP’er meer overzicht hebt tussen je privévermogen en je zakelijke vermogen. Je voorkomt hiermee dat álle inkomsten op een hoop terecht komen en dat je zo het overzicht verliest. Hiernaast kan het openen van een zakelijke rekening ook zorgen voor een veel eenvoudigere belastingaangifte en je zorgt ervoor dat je een stuk professioneler overkomt bij je klanten.

Genoeg reden dus om een zakelijke rekening te openen als ZZP’er, maar hoe doe je dit nu op de juiste manier? Hiervoor zal ik je in dit artikel drie handige tips geven.

1. Vergelijk

Allereerst wil ik je de tip meegeven om verschillende zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken. Veel ZZP’ers laten deze stap na en blijven simpelweg bij dezelfde bank als waar hun privé rekening geopend staat. Een gedegen vergelijking van verschillende zakelijke rekeningen kan echter enorm in je voordeel werken. Door zakelijke rekeningen van verschillende banken met elkaar te vergelijken, kom je er namelijk achter welke het beste bij jouw past. Ook zijn de verschillen in kosten vaak vrij groot tussen banken en hieruit kan jij natuurlijk je voordeel doen.
Door een goede vergelijking van zakelijke rekeningen weet je zeker dat je er eentje vindt die bij jouw behoeftes past en weet je zeker dat je niet onnodig veel kosten betaald.

2. Belastingen

Ook als ZZP’er zal je natuurlijk (helaas) jaarlijks belasting over moeten dragen aan de belastingdienst. Een zzp zakelijke rekening kan dit proces een heel stuk vergemakkelijken. Als tip wil ik je meegeven om je salaris altijd netjes op je privé rekening uit te betalen en de in de toekomst te betalen belasting apart te zetten op je zakelijke rekening.
Door middel van een simpele berekening, of wellicht door dit uit te besteden, weet je hoeveel belasting je aan het eind van het jaar ongeveer zult moeten betalen. Als je dit alvast opzij zet naar je zakelijke rekening, kom je nooit voor onplezierige verassingen te staan.

3. Boekhoudpakket

De laatste tip die ik je graag mee wil geven, is om een online boekhoudpakket te koppelen aan je zakelijke rekening. Het bijhouden van de boekhouding en administratie is een van de minder leuke zaken van het ZZP’er zijn.

De boekhouding kun je echter grotendeels overlaten aan een online boekhoudpakket die gekoppeld is met jouw zakelijke rekening. Een dergelijk boekhoudpakket houdt automatisch alle transacties bij die op jouw zakelijke rekening plaatsvinden, hierdoor heb je erg efficiënt en simpel inzicht in je gehele boekhouding.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>