Een beleggingsportfolio samenstellen doe je niet elke dag. Het is belangrijk dat je vooraf een plan maakt, zo behaal je op de lange termijn een stuk hoger rendement. In dit artikel vertellen we je alles over op welke manier je het beste een beleggingsportfolio kunt samenstellen.
Wat is een beleggingsportfolio?
Een beleggingsportfolio is een overzichtelijk overzicht van alle beleggingen van een belegger. Voordat je begint met beleggen, stel je een risicoprofiel samen. Hierin staat welk risico je bereid bent om te nemen.
Voorbeeld beleggingsportfolio:
- Aandelen;
- Vastgoed;
- Consumentenleningen;
- ETF’s.
Daarnaast moet je weten hoe lang je beleggingshorizon is.
Doelstelling als stip aan de horizon
Wanneer je een beleggingsportfolio aan het opbouwen bent, heb je een ‘doel’ nodig. Doelen kunnen zijn: inkomsten uit vermogen, het behalen van rendement of het behouden van vermogen. Een ander doel zal kunnen zijn om 10 jaar eerder te kunnen stoppen met werken door te gaan leven van je belegde vermogen.
Vooraf is het erg belangrijk om een doelstelling te hebben, dat maakt de kans groter dat je je doel bereikt. In mindere tijden kun je je aan je plan houden.
Bepaal het risico dat je wilt nemen
Je moet vooraf weten welk risico je bereid bent om te nemen. Wanneer je veel risico neemt, kun je een hoger rendement behalen.Daar zit ook een keerzijde aan. De kans is ook een stuk groter dat je geld verliest.
De meeste beleggers willen jaarlijks een rendement van 7% behalen. Ga je beleggen in obligaties? Dan ga je het 7% rendement niet redden, wel is het risico een stuk kleiner dat je je geld verliest. Het risico dat je wilt nemen, is vooraf afhankelijk van je lange termijn doel.
Diversifieer je portfolio
Wanneer je gaat investeren voor de lange termijn is het cruciaal om je portfolio te diversifiëren. Wanneer je je geld in enkele aandelen hebt zitten, is de kans een stuk groter dat je op de lange termijn verlies lijdt.
Investeer bijvoorbeeld een gedeelte van je vermogen in aandelen, ETF’s, vastgoed, crypto en crowdfunding en zorg voor de juiste spreiding.
Beleggingsmogelijkheden
Tegenwoordig zijn er honderden beleggingsmogelijkheden. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende mogelijkheden die vandaag de dag populair zijn. De kans is groot dat je ook een aantal van deze beleggingsproducten in je portfolio hebt.
Aandelen
Aandelen zijn misschien wel het populairste beleggingsproduct van dit moment. De afgelopen jaren zijn er veel meer Nederlanders gaan investeren in aandelen. Het is namelijk een stuk makkelijker geworden.
Aandelen kun je tegenwoordig al kopen vanaf 1 euro bij een partij als De Giro. Over de afgelopen jaren hebben aandelen het ontzettend goed gedaan. In een beleggingsportfolio kunnen aandelen zeker niet ontbreken. Tip: kies minimaal 20 aandelen uit zodat je je risico spreidt.
ETF’s
Ook ETF’s kunnen niet ontbreken in een beleggingsportfolio. Wanneer je een ETF koopt, koop je eigenlijk een mandje met aandelen.
Populaire ETF’s zijn:
- Vanguard FTSE ALL-World UCITS ETF;
- Vanguard S&P 500 UCITS ETF;
- iShares Core MSCI World UCITS ETF USD;
- VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF;
- iShares MSCI EAFE ETF.
Koop je de ‘Vanguard FTSE ALL-World UCITS ETF?’, dan koop je in één keer 3.800 aandelen in verschillende branches die gevestigd zijn in alle werelddelen. Je koopt hiermee in één keer veel spreiding.
Obligaties
Oudere beleggers die dichter bij hun doel komen, gaan vaak beleggen in obligaties. Dit is over het algemeen een relatief ‘veilige’ manier om geld te investeren. Wanneer je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een bedrijf of een land. Over het bedrag dat je uitleent kan je een rendement verwachten tussen de 2% en 5%.
Crypto
Steeds meer lange termijn beleggers investeren geld in crypto. Voor grote investeerders is het makkelijker om in te stappen, omdat de Bitcoin ETF is goedgekeurd. Cryptocurrencies zijn erg volatiel in prijs.
Investeren in cryptocurrencies is een stuk risicovoller dan in aandelen. Dat komt doordat cryptocurrencies nog niet zo lang bestaan. Als je in 2009 Bitcoin had gekocht, ben je nu waarschijnlijk multimiljonair. De prijs was toen amper boven 0. Inmiddels is 1 bitcoin tienduizenden euro’s waard.
Crowdfunding
Bouw je een portfolio voor de lange termijn? Dan is het wat mij betreft super interessant om te investeren in crowdfunding. Je kan investeren in bedrijven die geld ophalen middels crowdfunding.
Dat kan in Nederland bij Collin Crowdfund. Daarnaast is er nog een ander alternatief: het investeren in leningen aan particulieren. Dit is qua rendementen een stuk interessanter.
Goud & zilver
Edelmetalen als goud & zilver zijn al honderden jaren een populair beleggingsproduct. Overheden kopen al jaren massaal goud in. Dat wordt elk jaar steeds meer. Wanneer het slecht gaat met de beurs, investeren veel particulieren in goud en zilver.
Eigenlijk zit er maar één nadeel aan het beleggen van goud & zilver: de hoge kosten. Er worden over het algemeen veel jaarlijkse kosten gerekend, dat gaat ten koste van het rendement.
Private equity
Private equity is een manier van investeren die voornamelijk is weggelegd voor vermogende investeerders. Een private equity partij, koopt met geld van vermogende private investeerders, bedrijven.Over het algemeen is het rendement hier erg hoog. Met deze manier van investeren kun je tussen de 10% en 15% rendement behalen.
FAQ
Waarom is het belangrijk om je beleggingsportfolio te diversifiëren?
Het is belangrijk om je beleggingsportfolio te diversifiëren, omdat dit zorgt voor meer spreiding.
Hoe weet ik of mijn beleggingsdoelstellingen realistisch zijn?
Ja, je kan je doelstellingen vergelijken met resultaten uit het verleden. De S&P 500 is bijvoorbeeld de afgelopen 100 jaar gemiddeld met 7% gestegen. Zelf houden we altijd een rendement aan tussen de 3% en 11% afhankelijk van het type investering en het risico dat je wilt nemen. Let op! Resultaten uit het verleden geven geen zekerheid in de toekomst.
Hoeveel tijd kost het om een beleggingsportfolio te beheren?
Dat ligt vooral aan de beleggingen die je hebt. Wanneer je elke maand een x-bedrag investeert in aandelen, kan dit al met een uurtje per maand. De meeste mensen die dit doen, investeren in een wereldwijd gespreide ETF. Wanneer je investeert in vastgoed, private equity of kunst ben je hier veel meer tijd aan kwijt.
Waarop baseer ik het risico dat ik neem met beleggen?
Het risico dat je wilt nemen met beleggen bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Je doelstelling en je beleggingshorizon gebruiken veel beleggers om hun risicotolerantie te bepalen.
Wat onderscheidt goede beleggers van slechte beleggers?
Goede beleggers hebben een doelstelling als het gaat om beleggen. Ze hebben meer kennis en ervaring en spreiden hun vermogen beter. Daarnaast beleggen ze in de meeste gevallen elke maand. Ze houden zich aan hun plan en schrikken niet wanneer de markt een tik krijgt.