Welke winkels zijn tijdens Vaderdag open? Elke derde zondag van juni wordt in Nederland Vaderdag gevierd en worden alle vaderfiguren eens in het zonnetje gezet.

Maar hoe zit het eigenlijk met de openingstijden van winkels?

In dit artikel onderzochten we precies hoe het zit met de openingstijden van winkels tijdens Vaderdag!

Nee, aangezien Vaderdag altijd op een zondag valt, zijn winkels in principe gesloten. Gemeenten mogen zelf bepalen of winkeliers met aangepaste openingstijden alsnog open mogen. 

Vaak is het zo dat winkels die toch al open zijn op zondag, hun openingstijden tijdens Vaderdag niet aanpassen. De meeste winkels die altijd op zondag gesloten zijn, zullen hun deuren niet extra openen tijdens Vaderdag.


Daarnaast zijn er nog steeds veel gemeenten waar alle winkels op zondag gesloten zijn. Dit geldt dus ook voor Vaderdag. 


Hoelang mogen winkels open zijn tijdens Vaderdag?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds, behalve op zondagen. In principe zijn alle winkels op Vaderdag dus gesloten.

Voor gemeentes waarin winkeliers toch op zondag hun deuren mogen openen, worden vaak aangepaste openingstijden gehanteerd.

Winkels mogen echter hun deuren op Vaderdag openen tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds als dat is goedgekeurd door de gemeente. 


Is Vaderdag een koopzondag?

Ja, Vaderdag kan in worden aangeduid als een koopzondag als de gemeente winkeliers toestemming verleent om hun deuren te openen. 

Het is namelijk zo dat alle winkels op zondagen, en dus ook op Zondagen, dicht blijven, maar gemeenten mogen winkeliers wel toestemming verlenen om toch hun deuren te openen op zondag.

In de praktijk zijn veel winkels op zondag geopend met aangepaste openingstijden. 


Welke winkels moeten open blijven met Vaderdag?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Vaderdag?

Vaderdag valt in Nederland altijd op de derde zondag in juni. 

 

Zijn winkels open tijdens Vaderdag?

In principe zijn winkels op Vaderdag gesloten, maar de gemeente mag winkeliers toestemming geven om toch open te gaan. In dat geval mogen winkels tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds hun deuren open houden. 


Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>