Welke winkels zijn tijdens Pinksteren open? Op deze feestdag in Nederland is het soms nog de vraag of de winkels nu open zijn of gesloten blijven. 

Als werkgever en als werknemer is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom Pinksteren. Daarom ontdek je in dit artikel of de winkels tijdens Pinksteren sluiten of juist open blijven!

Nee, Tweede Pinksterdag is een officiële koopzondag, dus winkels zijn in principe verplicht om hun deuren dicht te houden. Dit geldt niet voor Eerste Pinksterdag, dus dan zijn de winkels wel gewoon open.  

Wel is het zo dat gemeenten een uitzondering op deze regel mogen invoeren, waardoor in sommige gemeenten de winkels tijdens Pinksteren gewoon open blijven. 


Deze regels gelden niet voor Eerste Pinksterdag. Dan mogen alle winkels gewoon open zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 


Hoelang mogen winkels open zijn tijdens Pinksteren?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Deze regel geldt ook gewoon voor Eerste Pinksterdag.

Voor Tweede Pinksterdag geldt dat de winkels in principe gesloten zijn tussen 6 uur s' ochtends en 10 uur 's avonds. 

Wel is het zo dat gemeenten zelf winkeliers de gelegenheid mogen geven om toch hun deuren te openen.

Dit zal per gemeente verschillen. In de grote steden is de kans bijvoorbeeld groot dat de winkels tijdens Tweede Pinksterdag toch met aangepaste openingstijden open zullen zijn. 


Is Tweede Pinksterdag een koopzondag?

Ja, Tweede Pinksterdag kan in de gemeente worden aangeduid als een koopzondag.

In principe is het zo dat winkels op zondagen gesloten blijven, maar de gemeente kan Tweede Pinksterdag bestempelen als koopzondag.

Op een koopzondag mogen winkels met aangepaste tijden toch nog open blijven. In de meeste gevallen zullen winkels tijdens Tweede Pinksterdag met openingstijden open zijn. 


Welke winkels moeten open blijven met Pinksteren?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Tweede Pinksterdag?

Tweede Pinksterdag valt in 2023 op zondag 28 mei, in 2024 op maandag 20 mei en in 2025 op maandag 9 juni.

 

Zijn winkels open tijdens Tweede Pinksterdag?

In principe zijn winkels tijdens Tweede Pinksterdag gesloten, maar de gemeente mag winkeliers toestemming geven om toch met aangepaste tijden open te gaan. De kans is groot dat winkels met aangepaste openingstijden toch open zijn.


Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>