Welke winkels zijn tijdens Moederdag open? Op deze zonnige dag in mei worden alle moeders in Nederland in het zonnetje gezet.

Maar zijn de winkels eigenlijk open op deze dag of niet? Als werkgever en werknemer is dit belangrijke informatie.

Daarom ontdek je in dit artikel hoe het precies zit met Moederdag en alle regels hier omheen!

Nee, aangezien Moederdag altijd op een zondag valt, zijn winkels in principe gesloten. Gemeenten mogen zelf bepalen of winkeliers met aangepaste openingstijden alsnog open mogen. 

Doorgaans is het zo dat winkels tijdens Moederdag met aangepaste openingstijden geopend zijn, maar dit kan per gemeente verschillen.


Zo zijn er nog steeds veel gemeenten waar alle winkels op zondag gesloten zijn. Dit geldt dus ook voor Moederdag. 


Hoelang mogen winkels open zijn tijdens Moederdag?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds, behalve op zondagen. 

Op zondagen zijn winkels namelijk in principe gesloten. De gemeente mag echter bepalen of winkels op zondag wel open mogen met aangepaste openingstijden.

Dit zal per gemeente verschillen. Vaak zullen gemeenten van grotere steden wel de winkels op zondag, en dus ook op Moederdag, toestemming geven om open te gaan. 


Is Moederdag een koopzondag?

Ja, Moederdag kan in de gemeente worden aangeduid als een koopzondag.

In principe is het zo dat winkels op zondagen gesloten blijven, maar de gemeente mag Moederdag aanwijzen als koopzondag.

Op koopzondagen mogen winkeliers zelf bepalen op welke tijden ze open blijven, mits het tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds is. 


Welke winkels moeten open blijven met Moederdag?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Moederdag?

Moederdag valt altijd op een zondag in mei. In 2023 is dit zondag 14 mei, in 2024 zondag 12 mei en in 2025 zondag 11 mei. 

 

Zijn winkels open tijdens Moederdag?

In principe zijn winkels op Moederdag gesloten, maar de gemeente mag winkeliers toestemming geven om toch met aangepaste tijden open te gaan. De kans is groot dat winkels met aangepaste openingstijden toch open zijn.


Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>