Welke winkels zijn tijdens Keti Koti open? Elk jaar op 1 juli wordt het jaarlijkse Keti Koti weer gevierd door heel Nederland.

Maar wat betekent dit voor de winkels in Nederland? In dit artikel ontdek je of de winkels open of gesloten zijn tijdens Keti Koti!

Ja, alle winkels in Nederland zijn in principe gewoon open tijdens Keti Koti. Keti Koti wordt in Nederland namelijk niet gezien als een officiële feestdag.

Voor officiële feestdagen geldt dat er aangepaste openingstijden worden gehanteerd of dat winkels gewoon dicht mogen blijven.


In het geval van Keti Koti is het dus zo dat winkels hun gebruikelijke openingstijden blijven hanteren. Als winkels toch dicht gaan tijdens Keti Koti, is dit vanuit een eigen keuze. 


Hoelang mogen winkels open zijn tijdens Keti Koti?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Omdat Keti Koti niet officieel als feestdag wordt gezien, gelden deze openingstijden dus ook tijdens Keti Koti.

Soms is het zo dat er in de cao van een bedrijf wordt opgenomen dat werknemers tijdens Keti Koti vrij mogen nemen.

Vanuit de gemeente of de regering wordt hier in de wetgeving niet op gestuurd. Mochten er bedrijven zijn die dicht zijn tijdens Keti Koti, is dat dus vanuit eigen keuze. 

Als werknemer is het dus zo dat je in principe een vrije dag opneemt om Keti Koti te vieren. 


Is Keti Koti een koopzondag?

Nee, Keti Koti is geen koopzondag. De regels van koopzondagen gelden alleen voor officiële feestdagen en Keti Koti valt hier niet onder.

Mochten er toch aangepaste openingstijden worden gehanteerd, dan is dit puur vanuit de eigen keuze van het bedrijf. 

Als werkgever is het zo dat je tijdens Keti Koti dus in principe geen vrij hoeft te geven aan je werknemers, mits dit niet staat opgenomen in de cao. 


Welke winkels moeten open blijven met Keti Koti?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Keti Koti?

Keti Koti valt elk jaar op 1 juli. 

 

Zijn winkels open tijdens Keti Koti?

Ja, winkels mogen op Keti Koti open zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds.  

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>