Zijn winkels open op Tweede Kerstdag? Een vraag die velen van ons bezighoudt. Tweede Kerstdag is daar, dat ene perfecte cadeau is nog steeds zoek, de kerstkransjes zijn op, en dan vraag je je af: "Kan ik vandaag nog ergens terecht?"

Of je hebt misschien zin om te genieten van een wandeling en de etalages te bekijken, met de stad die glinstert door duizenden sprankelende kerstlichtjes.

In dit artikel duiken we in de feestelijke wereld van winkelopeningen op Tweede Kerstdag.

Trek je meest comfortabele en vrolijke kersttrui aan, zet wat kerstmuziek op, en kom erachter of jouw favoriete winkelstraat vandaag gasten verwelkomt!

Nee, Tweede Kerstdag is in Nederland ook een officiële feestdag. Hierdoor zijn de meeste winkels normaliter gesloten. Enkele winkels die wel hun deuren openen, hanteren vaak een afwijkende cao.


Hoewel het wettelijk niet verplicht is voor winkels om te sluiten op officiële feestdagen, is het wel een breed geaccepteerde gewoonte en volgen de meeste winkeliers deze ongeschreven regel.


Daarom is de kans aanzienlijk dat de meeste winkels op Tweede Kerstdag gesloten zullen zijn.


Hoelang mogen winkels open zijn op Tweede Kerstdag?

 In Nederland mogen winkels normaliter geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Echter, omdat Tweede Kerstdag officieel als een feestdag wordt erkend, zijn deze reguliere openingstijden niet van toepassing.

Desondanks stipuleren sommige cao's dat bepaalde winkels, vaak supermarkten, toch open mogen zijn op Tweede Kerstdag.

Over het algemeen blijven de meeste winkels gesloten op Tweede Kerstdag, maar dit is geen harde regel en er kunnen uitzonderingen zijn.


Is Tweede Kerstdag een koopzondag?

Ja, Tweede Kerstdag kan beschouwd worden als een koopzondag. De regels van koopzondagen zijn van toepassing op officiële feestdagen en Tweede Kerstdag behoort tot deze categorie.

Indien er desondanks gewijzigde openingstijden worden aangehouden, is dit op basis van de autonome beslissing van het desbetreffende bedrijf.

Als werknemer krijg je normaal gesproken dus vrij op Tweede Kerstdag, tenzij er in jouw specifieke cao andere afspraken zijn gemaakt.


Welke winkels moeten open blijven op Tweede Kerstdag?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Tweede Kerstdag?

Tweede Kerstdag valt elk jaar op 26 december. 

 

Zijn winkels open op Tweede Kerstdag?

Nee, Tweede Kerstdag is een officiële feestdag, en dus zijn winkels in principe gesloten.

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>