Zijn winkels open op Sinterklaasavond? Sinterklaasavond staat voor de deur, en laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal wel eens vergeten dat ene cruciale cadeautje te kopen.

Plots vraag je je in paniek af: ‘Zijn winkels eigenlijk wel open op pakjesavond?’

Voordat je in de verleiding komt om snel een schoen te vullen met een oud koffiezetapparaat (dat je zelf nauwelijks gebruikt), leggen wij het haarfijn voor je uit.

Zet je pepernoten maar klaar en lees verder!

Nee, winkels zijn niet verplicht open te zijn op Sinterklaasavond. Het is aan de winkeliers zelf om te beslissen of ze hun deuren openen op pakjesavond.


Vaak baseren ze deze keuze op vraag van klanten en lokale tradities. Het is altijd handig om vooraf de openingstijden te checken.


Wel is het zo dat Sinterklaasavond niet wordt gezien als een officiële feestdag. Winkels zijn dus niet per definitie gesloten.


Hoelang mogen winkels open zijn op Sinterklaasavond?

Dus, je vraagt je af hoe laat winkels hun deuren sluiten op Sinterklaasavond? Snap ik! Het is eigenlijk een beetje een wirwar, want elke gemeente in Nederland mag dit zelf bepalen.

Meestal kunnen winkels tot 22:00 open blijven, maar op speciale dagen zoals pakjesavond kunnen ze andere tijden hanteren. De beste manier om hierachter te komen?

Even spieken op de website van je gemeente of gewoon dat winkeltje waar je last-minute nog wat wilt scoren even bellen. En eh, vergeet niet wat lekkers voor jezelf te kopen, het is tenslotte feest! 


Is Sinterklaasavond een koopzondag?

Nee, Sinterklaasavond is geen officiële koopzondag. Echter, omdat het een populaire avond is voor cadeau-aankopen, kiezen sommige winkels en gemeenten er wel voor om ruimere openingstijden te hanteren.

Of winkels open zijn op deze avond hangt af van de keuze van de winkelier en de regels van de gemeente.


Welke winkels moeten open blijven op pakjesavond?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Sinterklaasavond?

Sinterklaasavond valt elk jaar op 5 december. 

 

Zijn winkels open tijdens Sinterklaasavond?

Ja, winkels mogen op Sinterklaasavond open zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Toch kiezen veel winkels ervoor om alsnog dicht te gaan. 

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>