Zijn winkels open op Oudejaarsavond? Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt. Oudejaarsavond staat voor de deur, je bent nog steeds op zoek naar die perfecte fles champagne of feestelijke decoraties, en je vraagt je af: "Waar kan ik vanavond nog terecht?"

Misschien heb je wel zin in een sfeervolle avondwandeling terwijl je geniet van de etalages en de stad, die glinstert met duizenden lichtjes ter ere van het naderende nieuwe jaar.

In dit artikel exploreren we de bruisende wereld van winkelopeningen op Oudejaarsavond.

Trek je mooiste feestkleding aan, zet wat swingende muziek op, en ontdek of jouw favoriete winkelstraat bezoekers verwelkomt op deze feestelijke avond!

Ja, Oudejaarsavond is geen officiële feestdag, dus in principe zijn alle winkels geopend met hun gebruikelijke openingstijden.


Hoewel het dus niet wettelijk verplicht is voor winkels om op Oudejaarsavond hun deuren te sluiten, is het redelijk gangbaar voor winkels om dit in de avond wel te doen.


De kans is daarom groot dat winkels 's avonds eerder zullen sluiten op Oudejaarsavond. 


Hoelang mogen winkels open zijn op Oudejaarsavond?

In Nederland mogen winkels normaliter geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Dit geldt ook voor Oudejaarsavond, omdat Oudejaarsavond niet wordt gezien als officiële feestdag. 

Echter kan in de cao opgenomen zijn dat er alternatieve openingstijden gelden voor Oudejaarsavond. Dat zal dus per winkel verschillen.

Over het algemeen mag je er desalniettemin vanuit gaan dat winkels geopend zijn met Oudejaarsavond. 


Is Oudejaarsavond een koopzondag?

Nee, Oudejaarsavond wordt wettelijk gezien niet bestempeld als koopzondag.

Dat betekent dat winkels volgens de wet geen alternatieve openingstijden hoeven te hanteren en dat winkels dus gewoon open zijn volgens hun normale tijden.

Tegelijkertijd geldt er een ongeschreven regel dat winkels 's avonds toch eerder dicht gaan. 


Welke winkels moeten open blijven op Oudejaarsavond?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Oudejaarsavond?

Oudejaarsavond valt elk jaar op 31 december. 

 

Zijn winkels open op Oudejaarsavond?

Ja, Oudejaarsavond is geen officiële feestdag, dus winkels hoeven per wet geen andere openingstijden te hanteren. 


Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>