Zijn winkels open op Nieuwjaarsdag? Een vraag die velen zich stellen terwijl de eerste dag van het nieuwe jaar aanbreekt.

Je bent misschien nog op zoek naar wat lekkernijen of andere benodigdheden voor je Nieuwjaarsviering, en vraagt je af: "Zijn er vandaag winkels open?"

Wellicht wil je gewoon genieten van een ontspannen wandeling en de feestelijk versierde etalages bewonderen, terwijl de stad glinstert met duizenden lichtjes om het nieuwe jaar in te luiden.

In dit artikel nemen we een duik in de wereld van winkelopeningen op Nieuwjaarsdag.

Trek je comfortabele en feestelijke outfit aan, zet wat opzwepende Nieuwjaarsmuziek op en ontdek of jouw favoriete winkelstraat vandaag bezoekers ontvangt!

Nee, Nieuwjaarsdag is in Nederland ook een officiële feestdag. Hierdoor zijn de meeste winkels normaliter gesloten. Enkele winkels die wel hun deuren openen, hanteren vaak een afwijkende cao.


Hoewel er geen wettelijke verplichting is voor winkels om op officiële feestdagen te sluiten, is het gebruikelijk en breed geaccepteerd dat de meeste winkels dit wel doen.


Daarom is het zeer waarschijnlijk dat de meerderheid van de winkels op Nieuwjaarsdag gesloten zal zijn.


Hoelang mogen winkels open zijn op Nieuwjaarsdag?

In Nederland mogen winkels doorgaans geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Echter, omdat Nieuwjaarsdag als officiële feestdag geldt, zijn deze standaard openingstijden niet van toepassing.

Toch maken sommige cao’s een uitzondering waardoor bepaalde winkels, met name supermarkten, hun deuren mogen openen op Nieuwjaarsdag.

In de regel zijn de meeste winkels gesloten op Nieuwjaarsdag, maar er bestaan uitzonderingen op deze norm.


Is Nieuwjaarsdag een koopzondag?

Ja, Nieuwjaarsdag kan als een koopzondag worden beschouwd. De koopzondagregels gelden ook op officiële feestdagen, en Nieuwjaarsdag valt binnen deze categorie.

Als er toch afwijkende openingstijden zijn, dan is dit gebaseerd op de individuele beslissing van het betreffende bedrijf.

Als werknemer heb je in de regel vrij op Nieuwjaarsdag, tenzij er in je specifieke cao anders is overeengekomen.


Welke winkels moeten open blijven op Nieuwjaarsdag?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Nieuwjaarsdag?

Nieuwjaarsdag valt elk jaar op 1 januari. 

 

Zijn winkels open op Nieuwjaarsdag?

Nee, Nieuwjaarsdag is een officiële feestdag, en dus zijn winkels in principe gesloten.

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>