Welke winkels zijn op Koningsdag open? Koningsdag is een officiële feestdagen en dan zijn sommige winkels verplicht om open te blijven, terwijl het voor andere winkels weer afhangt van de gemeente.

Daarom leggen we in dit artikel precies uit wat je als werknemer of werkgever kunt verwachten tijdens Koningsdag.

Ja, de meeste winkels zijn gewoon open op Koningsdag tussen 06.00 en 22.00. Omdat Koningsdag een officiële feestdag is, mogen winkeliers zelf bepalen of ze kortere openingstijden hebben of helemaal gesloten blijven. 


De gemeente heeft hier dus geen invloed op. Toch blijft veruit het grootste deel van de winkels gewoon open tijdens Koningsdag, maar dan met aangepaste openingstijden.


In de cao van grotere bedrijven staat vastgesteld of winkels openblijven, dichtgaan of met aangepaste openingstijden open blijven. 


Hoelang mogen winkels open zijn op Koningsdag?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Voor officiële feestdagen, zoals Koningsdag, geldt dat winkels zelf mogen bepalen of ze open gaan of dicht.

In principe blijven alle winkels dus open tijdens Koningsdag, maar hanteren ze vaak wel aangepaste openingstijden. 

Essentiële winkels, zoals tankstations, zijn in ieder geval open tussen 06.00 en 22.00. 


Is Koningsdag een koopzondag?

Nee, in principe is Koningsdag geen koopzondag. Koningsdag is een officiële feestdag, maar in Nederland wordt er bij officiële feestdagen vanuit gegaan dat winkels open blijven.

Daarom hanteren winkels tijdens Koningsdag vaak dezelfde openingstijden als tijdens een koopzondag. Zo zijn ze vaker minder lang geopend dan gebruikelijk, maar zijn ze wel degelijk open.


Welke winkels moeten open blijven op Koningsdag?

De meeste winkels zijn dus open op Koningsdag, maar er zijn ook winkels die verplicht open moeten zijn op Koningsdag. 

Dit zijn essentiële winkels, die simpelweg niet dicht kunnen gaan. Hieronder vind je een lijst met die essentiële winkels. 

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Wanneer is het Koningsdag?

Koningsdag valt elk jaar op 27 april. 

Zijn winkels open op Koningsdag?

Ja, Koningsdag is een officiële feestdag, en in Nederland betekent dit dat winkels in principe open zijn. Wel mogen ze zelf besluiten om dicht te gaan of aangepaste openingstijden te hanteren. 

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>