Zijn winkels open op Kerstavond? We kennen het allemaal wel. Het is Kerstavond, je hebt nog net dat ene cadeau niet kunnen vinden, de voorraad kerstkransjes is bijna op, en je vraagt je af: "Zijn de winkels nu eigenlijk open of niet?"

Of misschien heb je wel gewoon zin om een avondwandeling te maken en te windowshoppen terwijl de stad verlicht is met duizenden kerstlichtjes.

Nou, in dit artikel duiken we in de feestelijke wereld van winkeluren tijdens Kerstavond. Trek je warme jas aan, zet een kerstliedje op, en laten we samen ontdekken of je nog terecht kunt in je favoriete winkelstraat!

Ja, alle winkels in Nederland zijn in principe gewoon open tijdens Kerstavond. Kerstavond wordt in Nederland namelijk niet gezien als een officiële feestdag.


Voor officiële feestdagen geldt dat er aangepaste openingstijden worden gehanteerd of dat winkels gewoon dicht mogen blijven.


In het geval van Kerstavond is het dus zo dat winkels hun gebruikelijke openingstijden blijven hanteren. Als winkels toch dicht gaan tijdens Kerstavond, is dit vanuit een eigen keuze.


Hoelang mogen winkels open zijn op Kerstavond?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Omdat Kerstavond niet officieel als feestdag wordt gezien, gelden deze openingstijden dus ook tijdens Kerstavond.

Soms is het zo dat er in de cao van een bedrijf wordt opgenomen dat werknemers tijdens Kerstavond vrij mogen nemen.

Vanuit de gemeente of de regering wordt hier in de wetgeving niet op gestuurd. Mochten er bedrijven zijn die dicht zijn tijdens Kerstavond, is dat dus vanuit eigen keuze.

Als werknemer is het dus zo dat je in principe een vrije dag opneemt om Kerstavond te vieren.


Is Kerstavond een koopzondag?

Nee, Kerstavond is geen koopzondag. De regels van koopzondagen gelden alleen voor officiële feestdagen en Kerstavond valt hier niet onder.

Mochten er toch aangepaste openingstijden worden gehanteerd, dan is dit puur vanuit de eigen keuze van het bedrijf.

Als werkgever is het zo dat je tijdens Kerstavond dus in principe geen vrij hoeft te geven aan je werknemers, mits dit niet staat opgenomen in de cao.


Welke winkels moeten open blijven op Kerstavond?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Kerstavond?

Kerstavond valt elk jaar op 24 december. 

 

Zijn winkels open tijdens Kerstavond?

Ja, winkels mogen op Kerstavond open zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Toch kiezen veel winkels ervoor om alsnog dicht te gaan.

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>