Zijn winkels open op Eerste Kerstdag? Het is een situatie die we allemaal herkennen. Eerste Kerstdag is aangebroken, je bent nog op zoek naar dat ene perfecte cadeau, de schaal met kerstkransjes is leeg en de vraag doemt op: "Zijn er nog winkels open vandaag?"

Misschien wil je gewoon een kerstwandeling maken en etalages bewonderen, terwijl de stad baadt in het licht van duizenden fonkelende kerstlampjes.

In dit artikel verkennen we de sfeervolle wereld van de winkelopeningen op Eerste Kerstdag. Trek je gezelligste kersttrui aan, start wat kerstmuziek en ontdek samen met ons of jouw favoriete winkelstraat toegankelijk is!

Nee, Eerste Kerstdag is in Nederland een officiële feestdag. Dat betekent dat de meeste winkels in principe gesloten blijven. Winkels die wel open blijven, hebben een afwijkende cao.


Wettelijk gezien is het niet verplicht voor winkels om dicht te gaan op officiële feestdagen, maar dit is wel een ongeschreven regel. 


De kans is dus groot dat winkels gesloten zijn op Eerste Kerstdag.


Hoelang mogen winkels open zijn op Eerste Kerstdag?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Omdat Eerste Kerstdag officieel wordt gezien als feestdag, gelden deze openingstijden dus niet. 

Toch wordt er voor een aantal winkels in de cao opgenomen dat de winkels toch met Eerste Kerstdag open zijn. Dit geldt voornamelijk voor supermarkten.

In de meeste gevallen blijven winkels dus gesloten op Eerste Kerstdag, maar dit is geen vaste regel. 


Is Eerste Kerstdag een koopzondag?

Ja, Eerste Kerstdag is een koopzondag. De regels van koopzondagen gelden alleen voor officiële feestdagen en Eerste Kerstdag valt hieronder.

Mochten er toch aangepaste openingstijden worden gehanteerd, dan is dit puur vanuit de eigen keuze van het bedrijf.

Als werknemer is het zo dat je op Eerste Kerstdag dus vrij krijgt, tenzij dit anders staat aangegeven in je cao. 


Welke winkels moeten open blijven op Eerste Kerstdag?

Voor alle winkels op niet-feestdagen geldt dat ze open mogen zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. 

Er zijn bepaalde essentiële winkels die ongeacht deze regel open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Veelgestelde vragen

Wanneer is het Eerste Kerstdag?

Eerste Kerstdag valt elk jaar op 25 december. 

 

Zijn winkels open op Eerste Kerstdag?

Nee, Eerste Kerstdag is een officiële feestdag, en dus zijn winkels in principe gesloten. 

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>