Welke winkels zijn op Bevrijdingsdag open? Bevrijdingsdag is om de 5 jaar een officiële vrije dag en in die andere 4 jaar een officiële feestdag.

Wat betekent dit voor jou als winkelier of werknemer? In dit artikel ontdek je exact jouw rechten en plichten tijdens Bevrijdingsdag!

Ja, de meeste winkels zijn gewoon open op Bevrijdingsdag geopend tussen 06.00 en 22.00. Eens in de 5 jaar is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag, dus dan mogen winkels gesloten blijven. 


In de jaren dat Bevrijdingsdag geen officiële vrije dag is, is Bevrijdingsdag een officiële feestdag. Tijdens officiële feestdagen zijn winkels gewoon geopend, maar mogen ze zelf bepalen of ze dicht gaan of niet.


Die verantwoordelijkheid ligt bij de winkel zelf en staat meestal vastgesteld in de cao. Veel winkels kiezen ervoor om aangepaste openingstijden te hanteren tijdens Bevrijdingsdag.


De jaren waarin Bevrijdingsdag een officiële vrije dag is, zijn in 2025, 2030, 2035, 2040 enzovoorts. 


Hoelang mogen winkels open zijn met Bevrijdingsdag?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Voor officiële feestdagen, zoals Bevrijdingsdag, geldt dat winkels zelf mogen bepalen of ze open gaan of dicht.

Eens per 5 jaar is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In dat jaar mogen winkels hun deuren gesloten houden. 

Essentiële winkels, zoals tankstations, vallen hierbuiten en zullen op elke Bevrijdingsdag in ieder geval open zijn tussen 06.00 en 22.00. 


Is Bevrijdingsdag een koopzondag?

Nee, Bevrijdingsdag is geen koopzondag. Bevrijdingsdag is een officiële feestdag en dat betekent dat er vanuit wordt gegaan dat winkels open blijven.

Daarom hanteren winkels tijdens Bevrijdingsdag vaak dezelfde openingstijden als tijdens een koopzondag en zijn ze dus minder lang geopend. 

In het jaar dat Bevrijdingsdag een officiële vrije dag is, steekt dit anders in elkaar. Dan mogen winkels hun deuren gesloten houden.


Welke winkels moeten open blijven met Bevrijdingsdag?

Voor de meeste winkels geldt dat ze gewoon geopend zijn tijdens Bevrijdingsdag, tenzij het in het jaar valt dat Bevrijdingsdag een officiële vrije dag is. 

Toch zijn er bepaalde essentiële winkels die ongeacht het jaar open blijven. Hieronder vind je welke winkels dat zijn:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Wanneer is het Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag valt elk jaar op 5 mei. 

Zijn winkels open met Bevrijdingsdag?

Ja, Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, en in Nederland betekent dit dat winkels in principe open zijn. Wel mogen ze zelf besluiten om dicht te gaan of aangepaste openingstijden te hanteren. 

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>