Welke winkels zijn met Pasen open? Tijdens officiële feestdagen zijn sommige winkels verplicht om open te blijven, terwijl het voor andere winkels weer afhangt van de gemeente.

Daarom leggen we in dit artikel precies uit wat je als werknemer of werkgever kunt verwachten tijdens Pasen.

De meeste winkels zijn niet verplicht om open te gaan met Pasen, omdat het een officiële feestdag is. In de meeste niet-Christelijke gemeentes mogen winkels zelfs beslissen of ze open gaan of niet.


Sommige sectoren zijn wel verplicht om open te zijn met Pasen. Dit zijn apotheken, ziekenhuizen, verpleeghuizen, stations, luchthavens, benzinestations, wegrestaurants, bedrijven rondom de scheepvaart en nieuwsbladen.


Hoelang mogen winkels open zijn met Pasen?

Alle winkels mogen in Nederland geopend zijn tussen 6 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds. Voor officiële feestdagen, zoals Pasen, geldt dat in principe alle winkels gesloten zijn.

In sommige gevallen bepaalt de gemeente of winkels toch open gaan tijdens Pasen, bijvoorbeeld bij de horeca. In de meeste gevallen legt de gemeente verantwoordelijkheid bij de ondernemers, zodat zij zelf mogen bepalen of de winkel open gaat of niet.

Essentiële winkels, zoals tankstations, zijn in ieder geval open tussen 06.00 en 22.00. 


Is Pasen een koopzondag?

Nee, in principe is Pasen geen koopzondag. Pasen is namelijk een officiële feestdag. Een officiële feestdag betekent echter niet dat winkels per definitie gesloten moeten zijn.

Daarom functioneren winkels tijdens Pasen vaak hetzelfde als tijdens een koopzondag. Zo zijn ze vaker minder lang geopend dan gebruikelijk.


Welke winkels moeten open blijven met Pasen?

Sommige winkels zijn verplicht open met Pasen. Dit zijn essentiële winkels binnen sectoren die altijd open zijn, zoals de zorg of stations.

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de kantine in een ziekenhuis, tankstations of apotheken. Hieronder vind je een lijst met alle winkels die open zijn met Pasen:

  • Apotheken
  • Ziekenhuizen en verpleeghuizen
  • Stations
  • Luchthavens
  • Benzinestations
  • Wegrestaurants
  • Beroepsscheepvaart
  • Nieuwsbladen en tijdschriften

Wanneer is het Pasen?

Pasen valt elk jaar op zondag en maandag. In 2023 valt Pasen op zondag 9 april en maandag 10 april, en in 2024 valt Pasen op zondag 31 maart en maandag 1 april. 

Zijn winkels open met Pasen?

Nee, Pasen is geen koopzondag, maar een officiële feestdag. Winkels bepalen vaak zelf of ze open gaan of niet. Essentiële winkels zijn wel open met Pasen.

Op welke feestdagen zijn winkels gesloten?

Naast zondagen zijn winkels in principe gesloten op Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag. Afhankelijk van de gemeente mogen winkels dan zelf bepalen of ze open zijn of niet. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>