Wat is een zero coupon obligatie? Dit is een vraag die je misschien hebt. Als belegger kun je zero coupon obligaties gebruiken om jouw portfolio divers te maken tegen een vast rentepercentage. Aan het einde van de looptijd ontvang je een flinke hoofdsom. Hoe werkt het precies? In dit artikel leg ik uit wat een zero coupon obligatie is en hoe je deze kunt vinden bij jouw broker!


Wat is een zero coupon obligatie?

Een zero coupon obliatie wordt ook wel een nulcouponobligatie genoemd. Dit is een belegging bij de staat of een bedrijf met een afgesproken rente en een afgesproken vervalatum. Rente wordt niet tussentijds uitbetaald, zoals bij een reguliere obligatie wel gebeurd, maar op de afgesproken einddatum. De rente wordt van tevoren bepaald door het bedrijf. De hoofdsom op de vervaldatumwordt ook wel de nominale waarde van de zero coupon obligatie genoemd.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van nulcouponobligaties die bij DEGIRO te koop zijn. Maak hier een account aan bij DEGIRO om zelf te kijken bij de obligaties die worden aangeboden:

Header

Naam

Type obligatie

Einddatum

ISIN Code

Zero coupon bond 1:

NL2.50%2033/01/15

Staats

15 januari 2033

NL0010071189

Zero coupon bond 2:

AEGON1.769%PL

Bedrijfs

Geen einddatum

NL0000116150 

Zero coupon bond 3:

RB2.09%17NOV2020

Bedrijfs

17 november 2020

XS0525602339 

Dit soort obligaties werden beschikbaar gesteld door bedrijven waar investeringen nodig waren in het bedrijf. Stel je voor dat een bedrijf dat zich specialiceert in ICT wil gaan uitbreiden, maar dat ze daar op dat moment niet genoeg geld voor hebben. Een paar extra beeldschermen, een gloednieuwe Mac erbij en een nieuwe ijskast op bluetooth, je kent het wel. De waarde van dit bedrijf schiet omhoog!

Daar is flink wat geld voor nodig. Door een nulcouponobligatie beschikbaar te stellen ontvangt het bedrijf in een keer het geld dat ze nodig hebben. Als tegenprestatie zeggen ze dat ze het geld terugbetalen na een bepaalde tijd. Laten we 20 jaar zeggen. Tegen de tijd van de vervaldatum dat de klanten hun geld terug willen is het bedrijf gegroeid, dus dan zal het terugbetalen geen probleem zijn. Het uitgegeven bedrag is zo voor aanbieder en voor klant een win-winsituatie.

In plaats van het tussentijds uitkeren van rente ontvang je dit bij een nulcouponobligatie aan het eind van de rit op de van tevoren afgesproken datum. De uitgifteprijs die de obligatiehouder aan het einde van de looptijd ontvangt wordt berekend door te kijken naar hoeveel jij hebt ingelegd. Je kunt altijd instappen, mits je maar voor de einddatum belegd.

Een zero coupon obligatie stamt uit de tijd dat je op papier een obligatie aankocht bij een bedrijf of bij de staat. Je kreeg een coupon met daarop een afgesproken rentepercentage. Deze coupons wisselde je na de hoeveelheid afgesproken jaren weer in. Het idee is dat er destijds een bepaald rentepercentage werd afgesproken en dat je jouw geld tot die tijd vast laat staan bij de bank of broker.

Nulcouponobligatie

Dit ken je vast wel in de vorm van waardevaste leningen bij de bank. Dus bijvoorbeeld: je belegt een bedrag van 1000 voor 10 jaar met een afgesproken rentepercentage (interest) van 2.5%. Dit percentage wordt ook wel coupons genoemd.


Welke soorten zero coupon obligaties zijn er?

Waar moet je beginnen met zoeken als het gaat om nulcouponobligaties? Er zijn twee soorten zero coupon obligaties, waarbinnen weer kleine variaties zijn. De coupon obligatie kun je beleggen bij de staat of bij een groot bedrijf. Hieronder geef ik kort uitleg over elke soort:

Nulcoupon obligatie van de staat

Bij dit soort obligatie beleg je als particulier in bijvoorbeeld Nederland. Voor de beeldvorming kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan de begrotingstekorten van een land op een bepaald moment. Soms heeft Nederland extra geld nodig om de jaarlijkse begroting op orde te krijgen. Een manier om geld te krijgen voor Nederland is om een nulcouponobligatie te verkopen.

Deze obligaties hebben altijd een vaste vorm, waardoor het gemakkelijk zoeken is naar de juiste beleggen. Hieronder is te zien hoe je deze vaste vorm moet lezen:

Nulcouponobligatie


Nulcoupon obligatie van een bedrijf

Bedrijven hebben ook vaak te maken met een begrotingstekort. Zoals ik eerder heb aangegeven is het voor bedrijven helemaal geen slechte zet om zo'n obligatie lening in de verkoop te zetten. Bedrijven groeien, waardoor uitgegeven coupons als bedrijf over twintig jaar sowieso terug worden betaald.

Ook deze obligatie hebben altijd een vaste vorm, zoals hieronder te zien is.

Nulcouponobligatie

Sommige nulcouponobligaties hebben geen looptijd, zoals hieronder te zien is. Deze worden ook wel strips genoemd. De belegger ontvangt de waarde van de rente op het moment dat je de obligatie verkoopt. Het verschil tussen de obligaties met een looptijd en de obligaties zonder een looptijd is dat je in het tweede geval afhankelijk bent van de rente op dat moment. Het uitgegeven bedrag kan tegenvallen als de rente op dat moment lager is dan je had gehoopt.

Nulcouponobligatie

Wanneer moet je beleggen in zero coupon obligaties?

Als belegger zijn er twee zaken waar je over moet nadenken als je twijfelt of je een zero coupon obligatie wilt opnemen in je portfolio.

In de eerste plaats is het zo dat obligaties een veilige investering zijn. Je kunt deze gebruiken om de waarde van jouw portfolio uit te balanceren. In tegenstelling tot aandelen is het zo dat je de obligatie niet wil verkopen op 'de piek', maar juist wil aanhouden tot de uitgifte van de rente (interest). Zo ontvang je namelijk de volle nominale waarde.

Ten tweede is het zo dat je door te investeren in nulcouponobligaties meteen een langetermijninvestering maakt. Voor passieve beleggers is het sowieso belangrijk om een langetermijnvisie te hebben op beleggen, maar door nulcouponobligaties wordt dit al voor je gedaan.

Als er in jouw portfolio dus voornamelijke risicovolle aandelen zitten, is het zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen bij nulcouponobligaties. Kom maar op met die nominale waarde!

70/30 portfolio

Conclusie: wel of niet zero coupon obligaties kopen?

Zero coupon obligaties zijn interessante investeringen voor beleggers die zekerheid willen hebben rond hun belegd bedrag. De hoofdsom die je als belegger bij betaling van de nominale waarde aan het eind van de rit krijgt staat namelijk al vast.

Dit is het meest interessantvoor beleggers die relatief nieuw zijn in de beleggingswereld. Je weet immers dat je 2.5% rente aan coupons ontvangt aan het eind van de rit. Zo heb je niet het gevoel dat aandelen worden verhandeld in jouw plaats, maar je hebt zelf de controle over de belegging.

Je betaalt zo als belegger voor veiligheid met lagere risico's dan aandelen, zodat je een gebalanceerd portfolio hebt opgebouwd.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>