Grote kans dat je op dit artikel terecht bent gekomen omdat je nog twijfelt over de keuze of dat je nu zelf moet gaan beleggen of dat je beter je geld kunt laten beleggen.

In dit artikel leg ik je de verschillen uit, waardoor jij jouw geschikte beleggingsvorm kunt uitkiezen. 

Zelf ben ik al meer dan 10 jaar zowel aan het zelf beleggen, als aan het laten beleggen.

Met beide manieren heb ik dus ervaringen, die ik je graag wil delen.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Wat is zelf beleggen?

Het zit eigenlijk al in de naam, maar als je zelf gaat beleggen kies je dus zelf je beleggingsproducten uit en ga je ze verhandelen.

Dit kan bijvoorbeeld wanneer je een daytrader bent, dus dat je meerdere transacties per dag doet. Maar dit kan ook wanneer je eens in de zoveel tijd investeert in een index met een ETF.

Elke vorm hier tussen in valt onder zelf beleggen, zolang je maar zelf kiest wat je koopt en verkoopt.

Wat ook nog handig is om te vermelden is dat er geen ‘beste’ is. Voor de ene persoon past het beter om zelf te gaan beleggen, terwijl de andere persoon liever zijn geld laat beleggen.

Allebei de vormen hebben zo zijn voor- en nadelen, en met allebei de vormen heb je te maken met rendement en risico’s.


Voordelen van zelf beleggen

Het eerste voordeel van zelf beleggen is dat je alle invloed hebt op hoeveel rendement en kosten je gaat maken.

Wanneer jij een foute keuze maakt, ben je hier zelf verantwoordelijk voor, en hoef je dus niet boos te worden op iemand die jou geld belegt.

Daarnaast beleggen mensen graag zelf omdat het interessant is. Ze willen bijvoorbeeld leren hoe ze het beste kunnen beleggen of zich verdiepen in beleggingsproducten die ze interessant vinden.

Er valt zoveel te ontdekken met beleggen, en dat kun je allemaal ontdekken wanneer je zelf gaat beleggen.

Tot slot kun je door zelf te gaan beleggen gemakkelijk kosten besparen. Zo betaal je vaak bij brokers geen beheerkosten en enkel transactiekosten.

Door een broker uit te zoeken waar de transactiekosten laag zijn kun je op een goedkope manier beleggen.


Wat is laten beleggen?

Laten beleggen wordt ook vaak door aanbieders als ‘begeleid beleggen’ of ‘beheerd beleggen’ aangeboden.

Het idee is dat je zelf totaal geen research hoeft te doen of kennis hoeft te hebben. Het enige wat je hoeft te doen is geld over maken, en de aanbieder doet de rest van het werk.


Voordelen van laten beleggen

Redenen om er voor te kiezen om je geld te laten beleggen is bijvoorbeeld dat zelf beleggen heel veel tijd en kennis kost.

Wanneer je jouw geld laat beleggen hoef je totaal geen kennis te hebben over de beleggingsproducten die je bezit. Zeker wanneer je periodiek gaat beleggen kun je vermogen opbouwen zonder dat het je opvalt.

Daarnaast weet je precies wat de kosten zijn van je beleggingen. Je betaalt immers over je beleggingen vaak enkel beheerkosten.

Zelfs al worden er nog andere kosten gerekend, dan worden deze bij de beheerkosten in één kostenplaatje verwerkt.

Op deze manier weet je precies wat je vooraf betaald, in plaats van dat je hier en daar wat transactiekosten betaald. De kosten zijn weliswaar wat hoger, ze zijn vaak wel makkelijker vooraf in te zien.

Tot slot is het verslaan van de markt vaak onmogelijk. Hierdoor zijn de rendementen voor ‘begeleid beleggen’ vaak even hoog als wanneer je zelf gaat beleggen.

Zelfs veel professionele instanties krijgen het niet voor elkaar om beter dan de markt te presteren over een periode van tientallen jaren.

In principe hoef je dus als particulier geen moeite te doen om de markt te verslaan, maar kun je gewoon geld laten beleggen.


Aanbieders vergelijken

Wanneer je jouw vermogen gaat beleggen of laat beleggen wil je dit natuurlijk bij een betrouwbare aanbieder doen.

Zelf beleg ik mijn geld via Binck Zelf Beleggen en laat ik mijn geld beleggen via Binck Forward en pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Het is sowieso belangrijk om te letten op de kosten, klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid van een aanbieder wanneer je aanbieders gaat vergelijken.

Uiteraard zit je bij andere aanbieders of brokers vast ook goed. Aanbieders als ABN AMRO, Rabobank en ING bieden vaak zowel zelf beleggen als begeleid beleggen aan.

Echte brokers zoals DEGIRO focussen zich echt op het zelf beleggen. De keuze van aanbieder is natuurlijk ook afhankelijk van of jij al bij een bank zit.


Verschil in kosten

Zoals ik eerder al aangaf zit er een verschil in kosten tussen zelf beleggen of laten beleggen.

Bij zelf beleggen betaal je vaak enkel transactiekosten over de transactie, terwijl je bij begeleid beleggen vaak beheerkosten over het gehele ingelegde vermogen betaald.

Het voordeel van begeleid beleggen is dat je ook met kleine bedragen gunstig kunt inleggen, terwijl je bij zelf beleggen vaak hele aandelen, en dus geen fracties van aandelen kunt kopen.

Doordat je met kleine bedragen kunt inleggen kun je vaak ook gemakkelijker periodiek beleggen (maandelijks met een vast bedrag), waardoor je ongemerkt op de lange termijn een mooi vermogen kunt opbouwen.

Met Zelf Beleggen kun je makkelijker besparen op je kosten door verschillende aanbieders te vergelijken, en door deel te nemen aan speciale acties waarbij je geen transactiekosten betaald.


Verschil in rendement

Wanneer je zelf gaat beleggen is het rendement van je beleggingen meer afhankelijk van jezelf. Zo moet je rekening houden met spreiding, risicovolle- en minder risicovolle beleggingsproducten.

Wanneer je zelf gaat beleggen zul je vaak toch wel wat kennis nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken.

Zodra je verkeerde keuzes gaat maken kun je namelijk grote risico’s lopen en grote verliezen maken.

Door je geld te laten beleggen loop je uiteraard nog steeds risico’s. Zorg er dus voor dat je alleen belegt met geld dat je echt kunt missen.

Zodra je dat doet, heb je een minimale kans om grote fouten te maken, en kun je met een gerust hart je vermogen over tientallen jaren laten beleggen.

Er zit natuurlijk wel een plafond op hoeveel rendement je kunt maken wanneer je jouw vermogen laat beleggen.

Wanneer je zelf gaat beleggen kun je bijvoorbeeld met een hefboomeffect beleggen.

Hierdoor kun je vele malen hogere rendementen en verliezen maken, met hetzelfde ingelegde vermogen.


Zelf beleggen leren

Voordat je zelf gaat beleggen heb je dus eerste wat kennis nodig. Deze kennis kun je bijvoorbeeld opdoen via het internet, boeken, cursussen en door zelf ervaring op te doen.

Ik heb al een heel artikel geschreven over hoe je kunt beginnen met beleggen. In dat artikel vind je ook een aantal tips waarmee je direct van start kunt gaan.

Het is ten eerste belangrijk om altijd een buffer te hebben. Enkel met geld te beleggen wat je echt kunt missen.

Je beleggingen te spreiden over verschillende beleggingsproducten en aan- en verkoopmomenten. Tot slot is het belangrijk om geen emotionele beslissingen volgens FOMO te maken.


Wat is het beste met kleine bedragen?

Veel beginnende beleggers hebben maar een klein vermogen (of geen vermogen). Dit is natuurlijk helemaal geen probleem, je valt enkel onder de noemer; kleine belegger.

Wanneer je gaat beleggen met kleine bedragen kan het lastig zijn om een keuze te maken tussen zelf beleggen en laten beleggen.

Persoonlijk zou ik met kleine bedragen enkel mijn geld laten beleggen. Op deze manier kan ik periodiek (maandelijks met kleine bedragen) toch een vermogen opbouwen.

Daarnaast betaal je geen transactiekosten en kun je ook elke keer met kleine bedragen inleggen. Wat dat betreft is de markt ook voor kleine beleggers erg interessant.


Wat is het beste voor pensioenbeleggen?

Wanneer je voor je pensioen wat extra vermogen wilt opbouwen om later van te leven kan het interessant zijn om je geld te beleggen.

Het voordeel van pensioenbeleggen is dat je profiteert van een belastingvoordeel.

Wanneer je gaat beleggen voor je pensioen kun je beleggen met een speciale beleggingsrekening via je pensioen, of natuurlijk gewoon zelf beleggen.

Om te profiteren van de belastingvoordelen zou ik persoonlijk mijn geld laten beleggen via een pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Alhoewel, dat doe ik ook al. Uiteraard heeft het zelf beleggen voor je pensioen ook voordelen, bijvoorbeeld dat je constant je geld kan opnemen en alle andere voordelen van zelf beleggen.

Wil je pensioenbeleggen met een belastingvoordeel, dan is je geld laten beleggen met een speciale rekening wel de logische keuze.


Combinatie

Het is niet per se nodig om één van de twee te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf beleggen in trackers (ETF’s) op de lange termijn, waardoor je alsnog je geld laat beleggen op de huidige markt waarin je belegt.

Ook het aankopen van beleggingsfondsen is een manier van laten beleggen, die wel weer zelf aankoopt.

Kortom, er is geen specifieke goed of slecht, en zijn er verschillende opties mogelijk om zelf te beleggen, maar er alsnog weinig tijd in te steken. 

Het is handig om zelf uit te testen welke methode voor jou werk, of om gewoon überhaupt verschillende vormen te combineren. Beleggen hoeft helemaal niet complex te zijn, ook zelf beleggen niet.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>