• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Zelf beleggen in whisky: dít is het moment

Vergeet investeren in vastgoed, aandelen en crypto: beleggen in whisky is op dit moment de juiste zet. Oude whisky’s gaan nu voor astronomische bedragen de toonbank over. Zo werd in 2019 een extreem zeldzame Macallan Valerio Adami 1926 verkocht voor maar liefst 1,7 miljoen euro. Dus heb jij een goede, oude fles in handen, dan kan dat weleens vloeibaar goud waard zijn.

Waarom juist nu beleggen in whisky?

Aandelen stijgen in tijden van economische groei, edelmetalen tijdens krimp en crypto’s als bitcoin zijn onvoorspelbaar. Whisky is het enige investeringsproduct dat al jarenlang in alle omstandigheden een voortdurende groei laat zien. Vooral de Schotse single malt whisky heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige alternatieve belegging. Uit onderzoek blijkt dat, gerekend vanaf 1936, de prijs voor Schotse single malt whisky groeide met gemiddeld 6,6% per jaar. De laatste veertien jaar komt dit gemiddelde zelfs uit op circa 15% netto.

De drijvende kracht achter deze waardegroei is schaarste. Schotse single malts zijn enorm zeldzaam: maar twaalf procent van alle Schotse whisky wordt gebotteld als single malt en nog geen één procent is op dit moment 25 jaar of ouder. Hoe dat kan? Vanaf de jaren negentig wilden wereldwijd steeds meer mensen deze premium drank in de kast hebben staan. Distilleerderijen hebben echter niet ingespeeld op deze stijgende vraag, waardoor er een flink tekort is ontstaan. De wereldwijde vraag groeit nu nog steeds en de schaarste blijft aan, waardoor de waarde van de whisky alsmaar stijgt.

Schotse trots: dit maakt de single malt zo speciaal

Schotse single malts staan te boek als de beste whisky’s ter wereld. Ze staan bekend om hun kwaliteit, smaak en het vakmanschap. Single malt betekent dat de whisky uit één specifieke distilleerderij komt en niet wordt gemengd met whisky uit andere distilleerderijen. Schotland kent momenteel 92 malt whisky distilleerderijen. De meeste van deze distilleerderijen liggen in het noordoosten van Schotland, in de regio Speyside. Door het verschil in regio’s – zoals klimaat, techniek en tradities – krijgen de single malts hun eigen karakteristieke geuren en smaak. Denk bijvoorbeeld aan honing, karamel, noten, koffie en kaneel.

Zo kun je beleggen in whisky

Belangrijk is om je te realiseren dat je bij beleggen in whisky niet in aandelen van een destilleerderij investeert. Het gaat om het inkopen van flessen of vaten whisky om vervolgens te wachten tot deze in waarde stijgen. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Beleggen in whisky flessen of vaten

De eerste optie is om zelf op zoek te gaan naar flessen whisky die potentieel hebben om meer waard te worden. Deze kun je rechtstreeks van distilleerderijen of erkende detailhandelaren kopen. Je kunt ook overwegen een vat te kopen. Deze vaten zijn vaak nog aan het rijpen en kun je jaren laten staan zodat de whisky rijker van smaak wordt.

Zelf beleggen in whisky via een investeringsplatform

Naast het daadwerkelijk kopen van flessen en deze thuis bewaren, kun je ook online beleggen in whisky via een investeringsplatform. Binnen het platform zie je verschillende whiskyindexen, unieke data, trends en ontwikkelingen die je helpen bij het maken van gefundeerde investeringsbeslissingen. Met een inleg van enkele honderden euro’s kun je flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky aankopen en verhandelen. Elk vat en elke fles is voorzien van een unieke code, waardoor altijd vast te stellen is wie de eigenaar is. Na aankoop wordt de fles fysiek gecontroleerd op echtheid en staat deze vervolgens achter slot en grendel in whiskykluizen en warehouses. Alle flessen en ongebottelde whisky (in vaten) zijn verzekerd tegen verlies en schade.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>