Ben jij op zoek naar de mogelijkheden van een zakelijke lening voor een bedrijfsovername? Een bedrijfsovername financieren kan een forse investering zijn, waardoor je het met alleen eigen vermogen niet altijd redt.

Maar wat dan? Zijn er alternatieve financieringsvormen waarmee bedrijfsovername financieren mogelijk is?

Goed nieuws! In dit artikel leggen we uit hoe een bedrijfsovername financieren in elkaar steekt en kan jij aan het einde van dit artikel zelf beoordelen hoe een bedrijf overnemen financieel mogelijk is!


Hoe werkt bedrijfsovername financieren

Stel je voor dat je een bedrijf overneemt. Dat is nog best een flinke stap. Je gaat namelijk in persoonlijk gesprek met de voormalige eigenaar om alle financiële aspecten van de overname volledig uit te pluizen. En dan kom je erachter dat het nog allemaal niet zo gemakkelijk is.

Bedrijfsovernames zijn in essentie een transactie tussen de verkoper en ondernemers die het bedrijf willen overnemen. En hier is simpelweg genoeg geld voor nodig bij de gene die het bedrijf wil overnemen om de overnamesom te kunnen financieren.

In veel gevallen is het voor de ondernemer die een bedrijf wilt overnemen niet mogelijk om met eigen middelen de bedrijfsovername rond te brengen Een bedrijfsovername komt al gauw op een heel groot bedrag uit. Wat dacht je van het bedrijfspand, de voorraad, apparatuur?

Kortom, er is soms een bedrijfsfinanciering nodig om in in ieder geval grotendeels de financiering rond te krijgen. Zo heb je dus niet voor de volledige overnamesom eigen geld nodig.

Nu is het zo dat de ene financiering de andere niet is. De overnamesom wordt bijvoorbeeld overlegd met de oud-eigenaar. Daarnaast heeft de ene overname simpelweg meer haken en ogen dan de andere, vanwege bijvoorbeeld de hoeveelheid apparatuur of opslag.

Toch blijft de essentie hetzelfde: Er is een financiering nodig om de overname helemaal te financiering. En deze financiering is eigenlijk vreemd vermogen van bijvoorbeeld een bank of kredietverstrekker.

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Verschillende opties bedrijfsovername financiering

Die bedrijfsfinanciering gebeurt allang al niet meer alleen via een bancaire lening. De bank financiert zo lang niet alle bedrijfsovernames. Er zijn namelijk verschillende alternatieve mogelijkheden om een overname te financieren voor een onderneming.

Een lening waarvoor deze overname wordt aangevraagd kan bij verschillende partijen. Er zijn binnen die partijen zelfs weer meerdere mogelijkheden om de overname te financieren voor een onderneming. En hieronder zetten we de belangrijkste opties op een rijtje:

Optie 1: Zakelijke lening

De meest voorkomende manier die ondernemers gebruiken voor een bedrijf overnemen is de zakelijk lening. Dit is een vorm van microfinanciering die steeds vaker kredieten verstrekt voor ondernemers die niet in aanmerking komen voor een bancaire lening.

In essentie is het zo dat een zakelijke lening hetzelfde is als een lening voor een bedrijfsovername bij de bank, maar dan met minder strenge eisen. Voor die minder strenge eisen betaal je vervolgens een hoger percentage aan rente.

Voor ondernemers die een bedrijf overnemen kan deze manier van financieren interessant zijn, omdat je bij alle kredietverstrekkers zelf kunt bepalen hoe hoog de waarde van jouw lening is en binnen welke periode je de zakelijke lening terugbetaalt.

Voor risicodragend kapitaal, zoals bij bedrijfsovernames, kan een klassieke bancaire lening nog wel eens worden afgewezen, terwijl kredietverstrekkers veelal soepeler een financiering accepteren.

Zakelijk lenen op deze manier wordt in kosten gebracht door middel van rente. Die rente wordt maandelijkse in rekening gebracht. Dat betekent dus dat je in de eerste maand meer kosten kwijt bent aan rente dan de laatste maand.

Bij een financieringsaanvraag bij een kredietverstrekker zal worden verwacht van de onderneming dat er documenten worden aangeleverd. Zo zal je iets moeten kunnen vertellen over jouw eigen vermogen en wordt er een bepaalde winst verwacht. Hoe dat precies werkt, leggen we verder in de artikel nog uit.

Optie 2: Crowdfunding

Een tweede manier om overnames te financieren is de crowdfunding. Dit is een van de nieuwere financieringsvormen waarbij de financiering niet afkomstig is vanuit de Nederlandse overheid, maar vanuit externe financiers. Veel ondernemers die bijvoorbeeld een restaurant willen beginnen maken gebruik van crowdfunding als alternatief voor een horeca lening.

Bij deze vorm wordt het eigen vermogen van de onderneming aangevuld door externe investeerders, waarbij jij zelf via crowdfunding kunt bepalen hoe hoog het bedrag is dat jij nodig hebt om de financiering rond te krijgen.

Natuurlijk is het zo dat deze manier wat meer risico draagt, omdat je afhankelijk bent van de goodwill van bedrijven om te investeren in jouw idee.

Je zal daarom op een veel hoger niveau aan jouw investeerders moeten kunnen toelichten wat de financiële meerwaarde kan zijn voor de investeerders. Dit wordt ook wel de earn out genoemd. Deze earn out verhoogt dus het risico en de complexiteit van de financiering.

Met andere woorden: je moet je financiële zaken goed op een rijtje hebben. Je hebt kennis van de meerwaarde van de bedrijfsovername, je bent bekend in de sector en je kunt de goodwill van investeerders gebruiken om op termijn een vermogen op te bouwen.


Bedrijfsfinanciering aanvragen

Het aanvragen van een bedrijfsfinanciering steekt bij kredietverstrekkers redelijk simpel in elkaar. Deze vorm van lenen is namelijk juist in het leven geroepen om het lenen van een bedrijfsfinanciering voor ondernemers te eenvoudiger te maken.

Allereerst is het zo dat je als onderneming de hoogte van het leenbedrag en de duur van de looptijd afspreekt. Hierover heb je zelf controle, en deze variabelen verschillen per aanbieder. Zo is bij de ene aanbieder het maximale leenbedrag hoger dan bij de andere.

Vervolgens is het zo dat je de aanvraag toelicht. Zo zal je bijvoorbeeld moeten onderbouwen hoe je van plan bent de lening aan te vragen.

Eigenlijk probeert de kredietverstrekker zo te onderzoeken of je kredietwaardig genoeg bent om een lening terug te betalen, of dat er geen achtergestelde lening is. Een achtergestelde lening kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de goedkeuring.

En vanaf dat moment wordt door de kredietverstrekker een rentepercentage bepaald. Dit percentage is afhankelijk van de risico van de aanvraag. De rente van een zakelijke lening ligt meestal zo tussen de 1,3% en 5%.


Conclusie over lenen voor een bedrijfsovername 

En zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel! In dit artikel hebben we de verschillende mogelijkheden rondom een bedrijf overnemen en de financieringsmix die daarvoor nodig is op een rijtje gezet.

Zo hebben we gezien dat de bedrijfsfinanciering vaak bestaat uit het financieren via een lening, maar dat er ook andere manieren zijn, zoals crowdfunding of een bancaire lening.

Daarnaast hebben we ontdekt dat het voor ondernemers belangrijk is om in goed vertrouwen helderheid te hebben over de hoogte van de koopsom. De verkoper moet precies weten hoeveel geld diegene wil hebben voor de overname, zodat de financieringsvormen kunnen worden ingezet.

Al met al is een bedrijfsfinanciering dus op verschillende manieren mogelijk, waarbij het met name van belang blijft dat ondernemers scherp blijven op de kostenposten en de hoogte van de lening.


Veelgestelde vragen

Kan ik geld lenen voor bedrijfsovername?

Je kunt een lening afsluiten bij de bank, wat vaak moeilijk is omdat deze niet graag meewerken hieraan. Een ander alternatief is je bedrijfsovername financieren via een zakelijke kredietverstrekker.


Hoe financier je een bedrijfsovername?

De meest gebruikte vorm van bedrijfsovername financieren is het afsluiten van een zakelijke lening bij een bank of kredietverstrekker. Je kunt hiervoor een financieringsaanvraag doen met daarin de hoogte van het gewenste leenbedrag, de looptijd en een onderbouwing van de financiering.

Hoeveel kan ik lenen om een bedrijf over te nemen?

Je kunt bij kredietverstrekkers tot een bedrag van €1.000.000 lenen. De lening moet wel in verhouding zijn met de omzet van jouw huidige bedrijf.

Wat zijn de voorwaarden voor een zakelijke lening?

Het bedrijf moet minimaal 1 jaar ingeschreven staan bij de KvK en een minimale omzet van €30.000 hebben.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>