Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een zakelijke vastgoedfinanciering? Een vastgoedfinanciering is tegenwoordig op steeds meer verschillende manieren te verzorgen voor ondernemers en particulieren.

Maar waar start je? En wat heb je allemaal nodig om een vastgoedfinanciering voor elkaar te krijgen? Dat zijn vragen die we in dit artikel beantwoorden, zodat jij aan het einde van de tekst zelf de mogelijkheden van vastgoedfinanciering kunt ontdekken!

Wat is vastgoedfinanciering?

Vastgoedfinanciering is een handeling waarbij zakelijk vastgoed wordt gefinancierd door een bank of externe kredietverstrekker. Dit gebeurt meestal in de vorm van een zakelijke lening en is gericht op ondernemers die hun bedrijf uit willen breiden.

Eigenlijk is vastgoedfinanciering een soort zakelijke hypotheek. Een kredietverstrekker geeft jou een zak met geld die jij zelf uitgeeft aan zakelijk vastgoed, en die betaal jij vervolgens over een bepaalde looptijd weer terug aan de kredietverstrekker.

Partners voor vastgoedfinancieringen

Leen bedrag:

€5.000 - €250.000

Rente

Vanaf 1.5%

Looptijd

3-24 maanden

Qeld logo

Leen bedrag:

€1.000 - €200.000

Rente

Vanaf 2.3%

Looptijd

6-18 maanden

Swishfund zakelijk krediet

Leen bedrag:

€3.000 - €1.000.000

Rente

Vanaf 1%

Looptijd

3-24 maanden

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Vormen van zakelijke vastgoedfinanciering

Nu is het zo dat een vastgoed financiering op verschillende manieren kan worden vormgegeven. Er zijn namelijk meerdere partijen actief op de markt van zakelijk commercieel vastgoed, die allen net weer even andere vormen aannemen.

Eigenlijk zijn er maar twee verschillende vormen van zakelijk onroerend goed financieren en die leggen we hieronder uit:

Vorm 1: Vastgoedfinanciering zakelijke lening

De meest voorkomende financieringen gebeurt middels een zakelijke lening. Een zakelijke lening sluit je af bij een kredietverstrekker, die samen met jou afspraken op maat maakt om het vastgoed te financieren.

In essentie bestaat de financiering uit een geldbedrag waarvan jij zelf de hoogte bepaalt. Dit bedrag betaal je terug over een bepaalde looptijd en daarover betaal je rekening. De financiering is in deze vorm heel transparant.

Vorm 2: Financiering vastgoed voor verhuur

Een veelvoorkomende vraag is of het mogelijk is om zakelijk een financiering aan te vragen, om dit vervolgens in de verhuur op de markt te brengen. Dat is een ingewikkelde vraag, waarop het antwoord ja en nee is.

Eigenlijk ben je in zo'n geval namelijk op zoek naar een beleggingspand financiering. Omdat een kredietverstrekker die de vastgoed financiering in goede banen leidt onderzoek doet naar jouw investering, vervalt de optie om vanuit die financiering panden te verhuren.

Dit is namelijk niet meer een zakelijke investering, maar een eigen investering in meerdere panden. Het verhaal wordt iets anders op het moment dat je als ondernemer beschikt over veel eigen geld.

Als je als ondernemer 30% van de koopwaarde van een huis in de verhuurde staat kan financieren, kan je het overige deel zakelijk laten financieren door een kredietverstrekker. Is dat een omslachtige en ietwat vreemde handeling? Ja. Jazeker!


Hoe werkt vastgoed financieren met een zakelijke lening?

Het vastgoed financieren is een proces dat bij een kredietverstrekker wordt uitgevoerd. Bij deze kredietverstrekkers werken vastgoedprofessionals die maatwerk kunnen bieden in de financiering, zodat ondernemers een passend pand gefinancierd krijgen.

Deze vastgoed financiering is niet voor iedereen grenzeloos beschikbaar. Het is namelijk zo dat de financiering voor zakelijk onroerend goed eerst wordt gescreend door een kredietverstrekker. En hoe dat precies in elkaar steekt, zetten we hieronder op een rijtje:

Vastgoed financieren begint met een financieringsaanvraag starten. Hierbij onderzoek jij allereerst wat voor financiering nodig is om jouw zakelijk pand aan te schaffen. Vervolgens bepaal jij een looptijd waarbinnen het krediet zou worden terugbetaald.

Vervolgens wordt er door de kredietverstrekker onderzocht of een passende vastgoedfinanciering mogelijk is in relatie tot jouw financiële situatie. Een financiering van vastgoed is geen kinderspel, dus er wordt wel degelijk gekeken naar jouw eigen middelen.

Zo zal er gekeken worden of je al een bedrijfspand bezit, wat de marktwaarde van jouw gewenste vastgoed aan financiering nodig heeft, of je al een zakelijke hypotheek hebt lopen en of er al andere leningen in het spel zijn.

Kortom, jouw inkomsten worden afgewogen tegen de zekerheden, waarbij het verstrekken van een zakelijke vastgoedfinanciering eerder wordt goedgekeurd als jouw aanvraag realistisch is in relatie tot jouw onderneming.

Vervolgens wordt er door de kredietverstrekker een rentepercentage vastgesteld en keurig opgeschreven in een contract. En that's it! Bij ondertekening is het gelukt om vastgoed te financieren voor jouw nieuwe bedrijfspand.

Zo snel mogelijk extra kapitaal nodig als ondernemer? Bekijk de mogelijkheden voor zakelijk lenen zonder gedoe!


Waarom een zakelijke vastgoedfinanciering aanvragen?

Zakelijke vastgoedfinanciering aanvragen kan om verschillende redenen een interessante investering zijn voor ondernemers. Nee, niet vastgoedbeleggers, maar voor ondernemers die simpelweg behoefte hebben aan een nieuw pand, of een oud pand willen vernieuwen.

Het aankopen kost geld - dat is duidelijk - maar soms beschikt een ondernemer niet over een gigantisch vastgoedportefeuille om dat uit eigen zak te financieren. En daar komt de vastgoedfinanciering om de hoek kijken.

Met deze financieringsvorm is het mogelijk om dat pand - of zelfs meerdere bedrijfspanden - toch te realiseren. En als de leensom haalbaar blijkt om jouw vastgoed financiering te financieren, krijg je dit bedrag vaak al binnen een week op jouw rekening.

Een ander voordeel van deze vastgoed financiering is dat de rentelasten die jij maakt op het aftrekbaar zijn bij de belasting. Ook geldt het vastgoed voor ondernemers als een toename in vermogen, en tevens in onderpand.

Omdat vastgoed in dit geval als onderpand kan worden gezien, wordt de rente van de financiering veelal naar beneden gedrukt door de kredietverstrekkers.


Kosten vastgoedfinanciering

Voor een vastgoedfinanciering worden uiteraard kosten in rekening gebracht. Het is namelijk een financiering waarin er in de meeste gevallen wordt gesproken van een financiering van aardig wat geld.

Zo kan je bij de meeste kredietverstrekkers al gauw een vastgoedfinanciering aanvragen tussen de €20.000 en €1.000.000. Zoals eerder gezegd zijn de bijkomende kosten hiervan afhankelijk van de kredietverstrekker en bijvoorbeeld de jaarrekeningen van jouw onderneming.

De kosten van de rente liggen meestal zo tussen de 1,3% en 4% en worden maandelijks in rekening gebracht. Daarnaast betaal je het nog openstaande bedrag van de lening terug.

Hieronder geven we je een voorbeeld van het kostenplaatje van een financiering waarbij een bedrag van €20.000 wordt geleend over een looptijd van 12 maanden en er een rentepercentage van 1,3% geldt.

Hierbij is het dus zo dat je die kosten kunt opvoeren bij de belastingdienst, waardoor de kosten van jouw onderneming hoger zijn. Dit is belastingtechnisch interessant.

En zo zijn we alweer aanbelandt bij het einde van dit artikel over vastgoedfinanciering! In dit artikel hebben we toegelicht dat een vastgoedfinanciering de afgelopen jaren steeds breder wordt ingezet door ondernemers om een bedrijfspand te financieren.


Veelgestelde vragen

Hoeveel kan ik lenen voor een beleggingspand?

Je kunt een zakelijke lening afsluiten voor een beleggingspand op het moment dat je 30% van de koopwaarde van het pand in eigen bezit hebt. Het verschil zou je kunnen financieren bij een zakelijke partij, mits je kunt bewijzen dat het bedrijf zakelijk wordt gebruikt.


Hoe financier je vastgoed?

De meest voorkomende manier om vastgoed te financieren is door een zakelijke lening af te sluiten bij een kredietverstrekker. Je leent hiervoor een bedrag dat je inclusief rente terugbetaalt over een looptijd die jij zelf bepaalt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>