Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 29/09/2022

Best Geteste Zakelijke Rekening
1. Knab Zakelijk

 • Meest gekozen zakelijke rekening
 • Goedkoopste van Nederland
 • Binnen 10 minuten online te openen

Als je een onderneming runt dan komt er zeer veel op je af. Je kijkt niet alleen naar de inkomsten, maar bent verantwoordelijk voor veel verschillende taken en je zult keuzes moeten maken over dingen waar je anders nooit over nadenkt.

Een daarvan is een zakelijke rekening BV. In dit artikel behandelen we alle informatie die je nodig hebt en geven we antwoord op de vraag; wat is de beste zakelijke rekening voor een BV?


Hoe hebben wij getest:  In totaal hebben wij meer dan 15 zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken op basis van kosten, gebruiksgemak, extra functionaliteiten en ervaringen van andere consumenten.

Best Geteste Zakelijke Rekening
1. Knab Zakelijk

 • Meest gekozen zakelijke rekening
 • Goedkoopste van Nederland
 • Binnen 10 minuten online te openen

Beste Gratis Zakelijke rekening
2. N26 Business card

 • Geen kosten
 • Innoverende bank
 • Volledig online

Beste zakelijke Rekening voor MKB
3. ING zakelijk

 • Gemakkelijk grote betalingen uitvoeren
 • Goede klantenservice
 • Veel integraties

Beste Duurzame zakelijke rekening
4. ASN Bank

 • Leenbedrag: €3.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 6 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Beste zakelijke lening voor vreemde valuta
5. Wise Business

 • Leenbedrag: €5.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 60 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Belangrijke factoren bij een zakelijke bankrekening openen

Er zijn verschillende punten die je mee laat wegen wanneer je een zakelijke rekening gaat openen voor jouw Besloten Vennootschap. Deze zullen we een voor een behandelen.

Een belangrijk punt is de criteria die de bank stelt. Knab Zakelijk is de bank die wij zonder twijfel aanraden, echter is het bij hun enkel mogelijk om een rekening te openen als BV met maximaal één bestuurder. Als jouw onderneming hieraan voldoet dan kom je in aanmerking.

Ook de kosten zijn hier van belang. Misschien wist je het niet maar banken rekenen hiervoor kosten. Sommige banken rekenen vaste kosten door middel van een vast bedrag per maand (meestal rond de 10 euro) en sommige rekenen daarnaast ook nog eens een vaste fee per transactie. Dit ligt ongeveer op €0,10 per transactie. Zeker wanneer je veel transacties doet kan dit best oplopen.

Dan kun je ook nog kijken naar de extra functionaliteiten. Wil je een creditcard koppelen aan je BV bankrekening? Wil je rood kunnen staan? Allemaal vragen die erg belangrijk zijn.

Waar je ten slotte ook nog moet rekening houden bij het openen van een bankrekening voor je BV is het gebruiksgemak. Als jij een omzet doet van tienduizend euro per maand of meer, zal het je niet heel veel uitmaken of je 5 euro per maand betaalt of 10 euro. Wel is het belangrijk dat alles goed werkt, geen problemen oplevert en dat als je toch hulp nodig hebt dat je snel en goed geholpen wordt.

Misschien zijn gebruiksgemak en klantenservice dan ook de belangrijkste punten in jouw keuze voor het beheren van jouw financiën.


Heb je een zakelijke rekening nodig voor je BV?

Voor we hier dieper op ingaan is het goed om af te vragen of het echt nodig is. Heb je er überhaupt één nodig? Jazeker, die heb je zeker nodig. Als besloten vennootschap is het zelfs verplicht om een aparte rekening te hebben waar alle zakelijke transacties op binnenkomen en uitgaan. Daarnaast is een zakelijke rekening gewoon erg handig voor het overzicht.

Houdt privé en zakelijk gescheiden. Niemand wordt er blij van als je persoonlijke en zakelijke transacties door elkaar heen lopen, zeker je boekhouder of accountant niet. Daarom is het belangrijk om je privérekening en zakelijke rekening gescheiden te houden.

 • Tip: Bij een partij als ING of Knab kun je gemakkelijk extra potjes aanmaken om nog meer overzicht te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een apart potje aan je rekening koppelen voor de te verwachten BTW-aangifte of andere uitgaven / inkomsten.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Ja en nee. In het geval van een eenmanszaak of ZZP-constructie is dat niet verplicht, al zullen wij dat alsnog aanraden om het wel te doen. Wanneer is een zakelijke rekening verplicht? Als je een BV bent is dit wel verplicht. Een BV wordt namelijk gezien als een aparte rechtspersoon. De overheid eist hiervan dat je ook een aparte bankrekening nodig hebt hiervoor.

Wil je meer weten over het onderwerp: is een zakelijke rekening verplicht? Klik dan op de link, we hebben hier namelijk een uitgebreid artikel over geschreven.


Uit hoeveel zakelijke rekeningen kan ik kiezen?

De meeste banken bieden zakelijke bankrekeningen aan naast hun particuliere bankzaken. Denk aan bekende partijen als ABN-Amro, Rabobank maar ook ING, Knab en BunQ. Vooral Knab en Bunq namen de afgelopen jaren toe in populariteit.

Er zijn echter ook minder bekende aanbieders op de markt die een zakelijke rekening aanbieden. N26, Revolut en Wise Business bijvoorbeeld. Deze partijen zijn vooral geschikt wanneer jouw bedrijf heel veel betalingen verwerkt in buitenlandse valuta.

Het nadeel van deze bedrijven is dat ze niet Nederlands zijn en dit in het geval van contact opzoeken een stuk lastiger is. Veel ondernemers en ondernemingen willen hun bankzaken het liefst onder brengen bij een partij waar ze bekend mee zijn. Dat is ook de reden dat wij deze als Thinkrich niet zo snel zullen adviseren voor een standaard onderneming.


Hoe moet je een zakelijke rekening openen?

Om een zakelijke rekening te openen dien je allereerst een aanvraag te doen bij jouw bank naar keuze. In het geval van een Knab Zakelijke rekening kan dit gemakkelijk online. Bij ING zul je echt een afspraak moeten maken op een fysiek kantoor. Wegens drukte kan dit soms wel 2 weken duren voor er een plek vrij is in jouw regio.


Veelgestelde vragen

Wat is de beste zakelijke rekening voor BV's?

In onze top 5 is Knab Zakelijk als beste uit de test gekomen. Een gebruiksvriendelijke bank die niet duur is en een uitstekende klantenservice heeft. Een echte aanrader dus!

Het is niet nodig om dezelfde bank te kiezen als waar je een particuliere consumenten bankrekening hebt lopen. Sommige ondernemers en bedrijven vinden dit wel fijn.

Moet ik dezelfde bank kiezen voor mijn BV als voor mijn privé bankrekening?

Het is niet nodig om dezelfde bank te kiezen als waar je een particuliere consumenten bankrekening hebt lopen. Sommige ondernemers en bedrijven vinden dit wel fijn.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening voor BV's?

Dit verandert continue omdat veel banken variabele kosten hanteren. Als we kijken naar de vaste kosten dan is Knab voor de gemiddelde onderneming het meest geschikt.

Betaal je bij een zakelijke rekening per transactie?

Er zijn banken die kosten rekenen voor alle transacties, inkomend of uitgaand. De meeste banken hanteren echter vaste kosten per maand of per jaar.

Wat heb ik nodig voor het openen van een zakelijke bankrekening?

Je hebt nodig: een uittreksel van je KVK en je legitimatie bewijs. Soms heb je ook een kopie van je UBO registratie nodig. In het geval van meerdere bestuurders zullen ze ieder hun legitimatiebewijs nodig hebben.

Wat is het verschil tussen een betaalrekening en zakelijke spaarrekening?

Je zakelijke spaarrekening is nodig voor het apart houden van bijvoorbeeld je buffer of toekomstige belastingen. Het openen van een spaarrekening is gratis bij de bank wanneer je al een betaalrekening hebt. Een ander verschil is dat je rente kunt ontvangen of betalen over het geld dat op je spaarrekening staat.

Kan ik een creditcard koppelen aan een zakelijke rekening?

Ja dat kan bij bijna alle aanbieders wel. Wel is het zo dat voor het aanvragen van een zakelijke creditcard je bedrijf wel al minimaal 3 maanden moet bestaan (bij ING) of zelfs een jaar (bij KNAB).

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>