Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 29/09/2022

Als ondernemer ben je niet wettelijk verplicht een zakelijke rekening te openen. Wettelijk gezien zou je dus jouw privébankrekening voor zakelijke doeleinden mogen gebruiken. Toch is een zakelijke rekening aan te raden. In dit artikel leggen we je uit waarom!


Als ZZP'er of eenmanszaak ben je niet wettelijk verplicht een zakelijke bankrekening te openen. Wettelijk gezien mag je jouw privébankrekening dus óók zakelijk gebruiken. Ook de Belastingdienst keurt dit goed.

Als B.V. (Besloten Vennootschap) is het wel verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Dit komt omdat een BV gezien wordt als een rechtspersoon.

Ondanks dat de zakelijke bankrekening in niet alle gevallen verplicht is, wordt het toch vaak aangeraden een aparte rekening te openen voor je bedrijf. Waarom dit zo is leggen we je uit!

Ondernemingsvorm

Zakelijke rekening verplicht?

ZZP / Eenmanszaak

Nee

V.o.F.

Nee

Stichting

Nee

B.V.

Ja


De voordelen van een zakelijke rekening

Hoewel het goedkoper is jouw particuliere bankrekening óók voor zakelijke doelen te gebruiken, zitten er vele voordelen aan een zakelijke bankrekening openen. De voordelen van een zakelijke rekening zetten we onderstaand voor je op een rijtje!

Waarom kiezen voor een zakelijke rekening?

 • Je houdt eigen transacties gescheiden van zakelijke transacties
 • Een beter financieel overzicht voor jezelf, je boekhouder/accountant en de Belastingdienst.
 • Een zakelijke bankrekening geeft een professionele indruk; klanten zien de bedrijfsnaam bij het overboeken van geld.
 • De kosten voor een zakelijke bankrekening zijn aftrekbaar
 • Een zakelijke bankrekening werkt tijdbesparend, jouw boekhouder of accountant is minder lang bezig met het uitpluizen van zakelijke of particuliere uitgaven.

Zitten er ook nadelen aan een zakelijke lening?

Het enige nadeel aan een zakelijke rekening is dat deze duurder is dan wanneer je jouw privé rekening óók zakelijk gebruikt. Echter, doordat een zakelijke rekening jouw boekhouder/accountant veel tijd zal besparen, zullen de kosten voor een boekhouder of accountant dalen. De kosten voor jouw zakelijke bankrekening verdien je op deze manier zo terug!


Particuliere rekening als zakelijke rekening gebruiken?

Wil je jouw particuliere rekening ook gebruiken zakelijke rekening? Let dan goed op de voorwaarden van jouw bank! De meeste banken hebben in hun voorwaarden staan dat een privé betaalrekening niet gebruikt mag worden voor zakelijke uitgaven. Deze voorwaarden heb je al ondertekend bij het openen van jouw particuliere rekening.

Banken controleren of er te veel zakelijke geldstromen lopen via privé bankrekeningen. Wanneer ze ontdekken dat jij jouw privé bankrekening ook zakelijk gebruikt, mogen ze de rekening sluiten. Zorg er daarom altijd voor dat je voor zakelijke transacties een zakelijke rekening opent!


Wanneer is een zakelijke rekening wel verplicht?

Om van bepaalde diensten gebruik te kunnen maken is een zakelijke rekening verplicht. Zo heb je bijvoorbeeld voor het gebruik maken van automatische incasso's of bepaalde betaal- en administratiesystemen een zakelijke bankrekening nodig. De wens voor een zakelijke rekening kan dus per aanbieder verschillen. Met een zakelijke rekening ben je echter zeker dat je van alles gebruik kan maken! Ook in het eerder gemelde geval van een BV is het dus wel verplicht.


Wie kan een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening is niet voor iedereen beschikbaar. Zakelijke rekeningen zijn alleen bedoeld voor ondernemers die deze rekening voor zakelijke doeleinden zullen gebruiken. Om een zakelijke rekening te kunnen openen dien je daarom ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een btw-nummer te hebben voor de Belastingdienst.


Welke zakelijke rekeningen zijn er?

Er zijn vele mogelijkheden wanneer je een nieuwe zakelijke rekening wil openen. Banken bieden verschillende pakketten aan zodat je zelf kan kiezen welk pakket het beste bij jouw zakelijke financiën past. Zo heb je ZZP pakketten waarbij je één rekening en één betaalpas ontvangt. Dit is de voordeligste zakelijke rekening en kost gemiddeld rond de €120 per jaar. Daarnaast heb je ook pakketten voor middelgrote en grote bedrijven waarbij je meerdere betaalrekeningen en betaalpasjes ontvangt. De kosten voor deze zakelijke betaalrekening bedraagt gemiddeld €275 per jaar.

Top 5 Beste zakelijke Rekeningen 

Best Geteste Zakelijke Rekening
1. Knab Zakelijk

 • Meest gekozen zakelijke rekening
 • Goedkoopste van Nederland
 • Binnen 10 minuten online te openen

Beste Gratis Zakelijke rekening
2. N26 Business card

 • Geen kosten
 • Innoverende bank
 • Volledig online

Beste zakelijke Rekening voor MKB
3. ING zakelijk

 • Gemakkelijk grote betalingen uitvoeren
 • Goede klantenservice
 • Veel integraties

Beste Duurzame zakelijke rekening
4. ASN Bank

 • Leenbedrag: €3.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 6 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Beste zakelijke lening voor vreemde valuta
5. Wise Business

 • Leenbedrag: €5.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 60 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Veelgestelde vragen

Mag ik als minderjarige een zakelijke rekening openen?

Als minderjarige mag je een zakelijke rekening openen. Banken kunnen eventueel wel eisen dat één van je ouders of verzorgers een akkoord tekent.

Mag ik mijn privé rekening ook zakelijk gebruiken?

Of je jouw privé rekening ook zakelijk mag gebruiken hangt af van de voorwaarden van jouw bank. Vele banken hebben in hun voorwaarden opgenomen dat een privé rekening niet voor zakelijke doeleinden gebruikt mag worden.

Kan ik een tweede privérekening openen als zakelijke rekening?

Het is mogelijk een tweede particuliere rekening te openen als zakelijke rekening. Dit is echter alleen legaal wanneer de bank dit in hun voorwaarden toestaat, dit komt nauwelijks voor.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>