Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een zakelijke lening voor een warmtepomp? Het laten installeren van een warmtepomp levert veel voordelen op de lange termijn, dus kan voor veel ondernemers een interessante investering zijn.

Maar wat zijn die dingen duur! Gelukkig het zo dat je tegenwoordig bij meerdere kredietverstrekkers een waterpomp zakelijk kunt financieren. Zo pluk je alsnog de vruchten van een zakelijke warmtepomp.

In dit artikel zetten we de beste mogelijkheden om een warmtepomp zakelijk te financieren op een rijtje. Zo weet jij aan het eind van dit artikel hoe je een passende lening kunt aanvragen!


Wat is de beste zakelijke lening voor warmtepomp?

Bij welke partij kan je het beste een zakelijke lening voor warmtepomp financieren? Het antwoord op die vraag bestaat uit verschillende onderdelen. We hebben in dit artikel gekeken naar verschillende factoren om te beoordelen wat de beste manier is om een warmtepomp te financieren.

Een warmtepomp financieren kost zo tussen de €7.500 en €17.500 voor bestaande woningen. Je kunt bedenken dat dit bedrag vele malen hoger is voor een bedrijfspand en zo kan oplopen tot meer dan €50.000.

Maar de kosten van de installatie van een warmtepomp zal natuurlijk weer per offerte verschillen. Daarnaast heb je te maken met heel veel verschillende soorten warmtepompen, waarbij je bijvoorbeeld ook hybride warmtepompen hebt.

Kortom: er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Dat betekent natuurlijk dat de kredietverstrekker die flexibiliteit ook moet kunnen bieden om te voldoen aan de uiteenlopende wensen van ondernemers die een warmtepomp willen.

En gelukkig is dat zo, want vrijwel alle kredietverstrekkers in onze top 5 kunnen met veel flexibiliteit het krediet vergoeden dat nodig is voor de verschillende soorten warmtepompen.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Warmtepomp persoonlijk vs zakelijke gebruikers

Nu is het zo dat een warmtepomp in de meeste gevallen interessant als een van de energiebesparende maatregelen in een koophuis. Zo wordt de warmtepomp onderdeel van een plan om duurzame energie op te wekken.

En dit kan op lange termijn veel schelen in de maandelijkse energiekosten, want jouw maandbedrag blijft zo niet gelijk, maar zal gaan zakken. Maar hoe zit het nu precies met het zakelijk lenen van een bedrag dat je persoonlijk gebruikt?

Nu is het zo dat je in principe een zakelijke lening niet kunt gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Je zou dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening kunnen afsluiten, maar een persoonlijke lening is vaak weer een stuk duurder.

Helaas is het dus zo dat je een zakelijke lening niet kunt gebruiken als een persoonlijke lening. Daarvoor zal je toch echt een persoonlijke lening voor moeten afsluiten.


Hoe zakelijk warmtepomp financieren?

We hebben al vastgesteld dat een warmtepomp een flinke investering is. Dat is de prijs die je betaalt voor het duurzaam verwarmen van jouw hr ketel of cv ketel. Maar hoe werkt het financieren nu eigenlijk precies?

Je kunt dit soort duurzame investeringen het beste zien als het eenmalige klap geld die je investeert en waarvan je de vruchten pas over een aantal jaren plukt.

Er zijn doorgaans twee manieren om dat te doen: zakelijke lening of zakelijk doorlopend krediet. En dan is er ook nog een joker in het spel, namelijk door het aanvragen van een subsidie. Hieronder leggen we even precies uit hoe dat in elkaar steekt:

Optie 1: Zakelijke lening

Een veelvorkomende mogelijkheid voor een warmtepomp financiering is het afsluiten van een zakelijke lening. Met een zakelijke lening ontvang jij in een keer een geldbedrag dat jij over een bepaalde looptijd terugbetaald inclusief rentekosten.

Nu is het zo dat jij de hoogte van de lening en de looptijd van het terugbetalen van de lening zelf afspreekt met de kredietverstrekker. Als een hybride warmtepomp €10.000 kost, kan je dus best een bedrag lenen dat €1000 hoger of lager ligt.

Deze rente staat vast voor de hele looptijd van de lening en wordt maandelijks in rekening gebracht. De totale prijs van dit soort leningen bestaat dus uit het terugbetalen van het geleende bedrag en de rente.

Het voordeel van deze manier van financieren van een warmtepomp is dat de maandlasten constant zijn. Dat betekent dat je voordat je de lening aanvraagt al weet hoeveel geld jij kwijt zal zijn aan het lenen van de financiering.

Optie 2: Zakelijk doorlopend krediet

Een twee manier van het lenen van een financiering voor een warmtepomp is het zakelijk doorlopend krediet, ook wel flexibel bedrijfskrediet genoemd. Zakelijk doorlopend krediet is eigenlijk een bedrag dat jij zelf naar behoefte mag opnemen. In januari €500, in februari €1000, het kan allemaal.

Nu is het zo dat dit ook een manier van lenen is, maar waarvan je de rente alleen betaalt over het bedrag dat je opneemt. Net als bij een zakelijke lening stel je een leenbedrag en een bepaalde looptijd vast. Het verschil is alleen dat je dat leenbedrag niet hoeft op te maken.

Bij deze vorm van lenen heb je dus meer controle over de kosten van het lenen. Hoe meer jij opneemt, hoe hoger het bedrag is dat jij terugbetaalt. Ook hier bestaan de totale kosten dus uit het terugbetalen van het leenbedrag en de rente.

Het grote voordeel van zakelijk doorlopend krediet voor een warmtepomp is dat je niet meteen een heel groot bedrag hoeft te lenen om de pomp te financieren. Vaak komen ondernemers met een lager bedrag namelijk ook weg. En daardoor zijn de maandlasten lager.

Tegelijkertijd hoef je het zakelijk doorlopend krediet niet volledig te besteden aan het financieren van de pomp. Je kunt ook een deel gebruiken om jouw dagelijkse bedrijfsfinanciën op een rij te zetten - en daarmee creëert het lucht voor ondernemers

Optie 3: Subsidie aanvragen

Een laatste onderdeel, buiten de verschillende manieren van lenen om, is dat je voor het installeren van een pomp vaak zakelijke subsidie kan krijgen.

Dit wordt ook wel een Investeringssubsidie Duurzame Energie genoemd (ISDE), wat wordt uitgegeven voor bedrijven die energiebesparende maatregelen treffen. En laat het duurzaam verwarmen van jouw bedrijfspand met een warmtepomp nu net hierbij horen.

Met een ISDE ontvang je €500 voor het laten installeren van een nieuwe warmtepomp. Dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen!

Daarnaast is het zo dat je in sommige gevallen aanspraak kan doen op de regionale duurzaamheidslening. Maar dat verschilt per gemeente.


Voordelen zakelijke lening voor warmtepomp

Een warmtepomp financieren brengt voor ondernemers aardig wat voordelen mee. Het is natuurlijk een flinke investering, maar op den duur breng je je maandbedrag naar beneden - besparing dus!

In dit onderdeel van het artikel zullen we de belangrijkste voordelen van het zakelijk financieren van een warmtepomp even op een rijtje zetten:

Voordeel 1: Energiebesparing

Het meest voor de hand liggende voordeel van warmtepomp is natuurlijk de energiebesparing. De energiekosten zal je op termijn namelijk terugverdienen. En die besparing van verschillende soorten warmtepompen hebben we even voor je in een tabel gezet:

Type warmtepomp

Terugverdientijd

Hybride

7 jaar

Lucht-luch

7 jaar

Bodem-water (aardwarmte korf)

10 jaar

Water-water

11 jaar

Lucht-water

13 jaar

Bodem-water (boring)

14 jaar

Zoals je kunt zien heb wel een aantal jaren nodig bij deze producten om je geld terug te verdienen, maar met deze investering heb je dan wel de totale kosten terugverdiend. En daarmee hal je de energiekosten sterk naar beneden.

Voordeel 2: Subsidie waterpomp financieren

Een tweede voordeel van een zakelijke lening voor een warmtepomp is dat je in de vorm van een energiebespaarlening korting krijgt op de kosten van een warmtepomp. Je ontvangt zo een kleine vergoeding van het nationaal energiebespaarfonds.

Hierdoor zijn de kosten van een warmtepomp lager, waardoor jij een lager leenbedrag hoeft af te spreken bij de kredietverstrekker. En zo is de totale prijs van het lenen dus een stuk lager. Hieronder zie je de verschillende subsidiemogelijkheden: 

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Subsidie Warmtepomp

Voordeel 3: Fiscale baten

Een laatste grote voordeel van het zakelijk lenen voor een warmtepomp is dat de kosten in de meeste gevallen fiscaal voordeel met zich meebrengt. En dat fiscaal voordeel zit verstop in verschillende onderdelen.

Zo heb je allereerst dat de rentekosten van het leenbedrag in alle gevallen fiscaal aftrekbaar zijn van de belastingdienst. Je maakt immers kosten voor het lenen van een bedrag dat niet uit jouw eigen spaargeld bestaat.

Daarnaast is het zo dat je vanuit het energiebespaarlening aanvragen geldige reden hebt om belastingvermindering te krijgen op de aankoopprijs van een warmtepomp. En dat geldt ook met het lenen. Ook fiscaal aftrekbaar dus!


Zakelijke lening warmtepomp aanvragen

Het aanvragen van een zakelijke lening voor een warmtepomp steekt vrij gemakkelijk in elkaar. Het is namelijk zo dat je zelf vrij veel controle hebt over de hoogte van de lening.

Voordat we hiermee beginnen moet worden vermeld dat zakelijke leningen worden toegekend aan ondernemers waarvan het bedrijf al langer dan een jaar bestaat en waarvan de omzet hoger dan €50.000 per jaar is. Anders kom je simpelweg niet in aanmerking hiervoor.

Allereerst is het zo dat je een bepaald bedrag afspreekt dat je van plan bent om te gaan lenen. Daarna stel je een gekozen looptijd van het lenen in. Dit is bij vrijwel alle kredietverstrekkers hetzelfde.

Vervolgens is het zo dat je jouw investering toelicht richting de kredietverstrekker. Bij dit soort energiebesparende maatregelen en duurzame investeringen is het juist van belang om dit te presenteren, want zo is de kans groter dat je een lage rente kunt ontvangen.

De kosten van het lenen wordt door de kredietverstrekker zelf bepaald over de gehele looptijd. Deze vaste rente is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Een bedrijf dat al jaren met veel succes actief is zal eerder een lage rente ontvangen dan een nieuwkomer op de markt.

De lening is in die zin afhankelijk van het bruto jaarinkomen van jouw onderneming. Je zal een lening sneller krijgen met een lage rente als de omzet hoog is. De actuele rentes zijn helaas daardoor niet volledig te voorspellen, omdat die verschillen per situatie.

Nadat de aanvraag van leningen door de kredietverstrekker wordt verwerkt, ontvang je al heel snel een contract in jouw mailbox. De meeste kredietverstrekkers verwerken het hele proces inclusief de vaste rente binnen een week.

En zo kan je al binnen een week aan de slag gaan met de producten met zo'n duurzaamheidslening. Investeringen worden op deze manier vaker gedaan door ondernemers, juist omdat je fiscaal voordeel kunt ontvangen over de langere looptijd.


Wat doet een warmtepomp?

Met een lening en een bepaalde looptijd is het mogelijk om te starten met de aanschaf van een warmtepomp. Maar om toch nog even een stapje terug te zetten: wat doet een warmtepomp nu precies?

Het principe van een warmtepomp is heel vindingrijk. Het is namelijk zo dat een warmtepomp gebruik maakt van de warmte die wordt geproduceerd door de aarde zelf. Zo wordt er bijvoorbeeld lucht en grondwater opgevangen in een compressor.

En die compressor verwarmt die zaken uit de aarde op en slaat het op in de warmtepomp. En die warmtepomp staat weer in verbinding met jouw cv ketel.

In samenwerking met je cv ketel krijg je zo een cyclus tussen de warmtepomp en jouw cv ketel waarbij warmte continu wordt gebruikt en hergebruikt. Wil je nog meer verduurzamen? Je kunt ook jouw zonnepanelen zakelijk financieren.


Warmtepomp lening conclusie

We hebben in dit artikel al op verschillende manieren gekeken naar manieren om een warmtepomp te financieren. Zo hadden we het over een zakelijke lening, een persoonlijke lening of zakelijk krediet.

Tegelijkertijd hebben we het gehad over hoe ondernemers fiscaal voordeel kunnen genieten van een warmtepomp. Zo zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen om de aanschaf te bekostigen.

Het is belangrijk om stil te staan bij manieren om de aanschaf van zo'n warmtepomp rond te breien. Het is namelijk zo dat niet elke financieringsvorm geschikt is voor iedereen.

Een zakelijk lening krijg je namelijk niet altijd direct gefinancierd als je niet voldoet aan de juiste eisen binnen de bepaalde looptijd.

In zo'n geval kan het soms interessanter zijn om jouw energierekening naar beneden te drukken via een zakelijk krediet. Dit steekt net anders in elkaar dan een lening, waarbij het voornamelijk interessant is dat je niet een te groot bedrag hoeft te lenen.

Daarmee houd je enerzijds dus meer controle over de maandelijkse lasten , maar wordt er anderzijds door kredietverstrekkers ook met meer flexibiliteit naar jouw aanvraag gekeken.

En dat bepaalt wel meteen het succes van de financiering en jouw eigen financiële situatie, want zo houd je meer ruimte over om de energierekening in goede orde te kunnen betalen.

Als laatste hebben we het gehad over de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is in de meeste gevallen vaak duurder dan een zakelijke lening, en wordt er minder fiscaal voordeel genoten.

Dit zou een interessante optie kunnen zijn voor particulieren die nog wel wat spaargeld achter de hand hebben om dit in goede orde te financieren. En ook hier kan een persoonlijke lening een uitkomst bieden.

Al met al hebben we in dit artikel gezien dat een warmtepomp op veel gebieden zakelijke voordelen met zich mee kan brengen en dat het tegenwoordig mogelijk is om dat via kredietverstrekkers te bekostigen.

Het blijft altijd een goed idee om een offerte aan te vragen bij meerdere partijen, omdat kredietverstrekkers zelf bepalen welke rente zij in rekening brengen. Hierdoor kan je soms een scherpere rente ontvangen bij een andere partij. Gelukkig kan je altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Veelgestelde vragen

Hoe warmtepomp financieren?

Je kunt een warmtepomp financieren via een zakelijke lening of zakelijk krediet voor zakelijke gebruikers. Je kunt een warmtepomp voor persoonlijk gebruik financieren via een persoonlijke lening.


Hoe lang nog subsidie op warmtepomp?

De warmtepomp subsidies zijn sinds 2022 van kracht, waarbij de subsidie in de komende jaren niet snel zal verdwijnen. Daarom is het interessant om er juist nu gebruik van te maken.


Hoeveel subsidies warmtepomp 2022?

Er zijn anno 2022 twee soorten warmtepomp subsidies, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Subsidie Warmtepomp.


Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

Bij de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ontvang je 20% tot 30% belastingvoordeel op de aankoop van een warmtepomp. Bij de Subsidie Warmtepomp ontvang je €500 tot €2.500 per aankoop .

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>