• Home
 • /
 • Zakelijke lening
 • /
 • Zakelijke lening voor zonnepanelen: alle mogelijkheden en kosten op een rijtje!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 22/09/2022

Een zakelijke lening voorzonnepanelen afsluiten? Dat kan! Met de nieuwe subsidieregelingen rondom zonnepanelen is het voor ondernemers steeds interessanter om een groene investering te maken in deze panelen. 

Maar een investering in zonnepanelen kost geld. En voor een onderneming kan dat bedrag nét even te hoog zijn. Gelukkig zijn daar zakelijke leningen voor. In dit artikel zetten we de belangrijkste mogelijkheden rond zakelijke leningen daarom op een rijtje!

Zakelijk lenen voor zonnepanelen in het kort

 • Zoek een geschikte kredietverstrekker
 • Bepaal de hoogte van het leenbedrag en de looptijd van de terugbetaling
 • Onderbouw waarin je van plan bent de lening te investeren
 • De kredietverstrekker onderzoekt jouw aanvraag en stelt een rentepercentage vast
 • Gelukt! Je betaalt de lening plus rente binnen jouw gekozen looptijd terug aan de kredietverstrekker

Waarom zakelijk lenen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zakelijk financieren? Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds meer in trek bij particulieren en ondernemingen. Dat is ook niet vreemd, want met een investering in zonnepanelen pluk je op de lange termijn de financiële vruchten. En dat is voor iedereen aantrekkelijk.

Het grote probleem hierbij is dat zonnepanelen niet goedkoop zijn. Zo betaal je voor een set van 10 panelen tegenwoordig gemiddeld al zo’n €5000. Niet elke ondernemer heeft dat geld zomaar vrij om te investeren. En daar komen zakelijke leningen om de hoek kijken.

Met een zakelijke lening zonnepanelen kan je de investering uitvoeren zonder dat jouw reguliere bedrijfsvoering in de war wordt geschopt. Zo ontvang je via een zakelijke lening in één keer een groot bedrag dat jij direct kunt investeren in zonnepanelen.

Zo is het investeren in zonnepanelen voor ondernemers ineens binnen handbereik en kan je al gauw profiteren van de voordelen die kleven aan het aanschaffen van zonnepanelen voor jouw onderneming. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rij: 

Voordelen lening voor zonnepanelen

 • Zonnepanelen verdien je gemiddeld al binnen 8 jaar terug
 • Zonnepanelen zijn goedkoper als je een grote hoeveelheid aanschaft
 • Ondernemingen kunnen subsidie ontvangen voor zonnepanelen
 • De maandelijkse kosten van jouw onderneming dalen door zonnepanelen
 • Zonnepanelen zakelijk financieren is goed mogelijk

Wat kost een zakelijke lening voor zonnepanelen? 

Zonnepanelen zakelijk financieren brengt kosten met zich mee. Je betaalt immers het geleende bedrag terug inclusief een deel rente. Nu is het zo dat je die zakelijke lening zonnepanelen op verschillende manieren kunt aanvliegen, zodat je zelf controle houdt over de kosten.

Bij alle kredietverstrekkers heb je namelijk zelf controle over de hoogte van de lening. Daarnaast heb je controle over de looptijd van de lening. Dat is aantrekkelijk, want zo kan je het terugbetalen van een zakelijke lening zonnepanelen uitsmeren over een langere periode.

Laten we als voorbeeld nemen dat je als onderneming twintig panelen aan wilt schaffen voor een totaalprijs van €10.000. In dat geval kan je een lening afsluiten van €10.000 en die laten we lopen over een periode van 12 maanden. 

Het rentepercentage is in ons voorbeeld 1,3% - en dat is een best gangbaar rentepercentage bij kredietverstrekkers. In ons geval betaal je in die 12 maanden de €10.000 terug plus een deel rente. Die rente wordt berekend door 1,3% te delen door 12 maanden. Die rente wordt steeds berekend over het openstaande bedrag. Bekijk het rekenvoorbeeld hieronder om te ontdekken hoeveel rente je dan totaal betaalt:

Leenbedrag

Openstaand bedrag

Betaalde rente

€10.000

€10.000 / 12 = €8.333,33 per maand


Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732

Zo kan je in dit voorbeeld zien dat je voor een lening van €10.000 aan rente een bedrag van €732 betaalt. In dit geval zou de zakelijke lening zonnepanelen binnen een periode van 12 maanden worden terugbetaald. 


Subsidie voor ondernemers

We hebben nu beschreven dat je zonnepanelen zou kunnen aanschaffen met behulp van een zakelijke lening. Zo heb je namelijk genoeg kapitaal om die investering daadwerkelijk uit te voeren. Hier houdt het niet bij op, want je komt als ondernemer ook in aanmerking voor een subsidieregeling.

Sterker nog, er zijn heel veel verschillende subsidieregelingen mogelijk voor ondernemers. Dit zijn regelingen voor grootverbruikers, maar ook voor kleinverbruikers. In Nederland worden de volgende subsidies aangeboden aan ondernemers:

 • SDE++ subsidie: extra geld voor grootverbruikers per gewonnen kWu
 • Investeringsaftrek: belastingaftrek op jouw investering in zonnepanelen
 • ISDE subsidie: extra geld voor kleinverbruikers per gewonnen kWu
 • Salderingsregeling: verkopen van elektriciteit aan de elektriciteitscentrale als je meer energie produceert dan je verbruikt

Al met al kleven er dus meer voordelen aan het investeren in zonnepanelen dan puur het terugwinnen van jouw energiekosten op de lange termijn. Deze subsidies zijn toegankelijk voor alle ondernemingen die binnen de juiste categorie vallen.


Zonnepanelen zakelijk financieren d.m.v. lease

Naast het investeren in zonnepanelen door middel van een zakelijke lening is het mogelijk om zonnepanelen zakelijk te leasen. Dat is een financieringsmethode waarbij je een zonnepaneel van een ander ‘leent’, en jij zelf de voordelen ervan ondervindt.

Je betaalt namelijk maandelijks een bedrag - de lease - voor zonnepanelen en je krijgt vervolgens korting op jouw energierekening. Zo’n leasebedrag voor 10 zonnepanelen schommelt zo tussen de €50 en €70 per maand.

De korting die jij vervolgens ontvangt op jouw energierekening, die afhankelijk is van het weer, is meestal zo tussen de €60 en €80 per maand. Voor de snelle rekenaar is het al zichtbaar dat een onderneming met het leasen van zonnepanelen niet heel lucratief is. 

Het is pas rendabel als je meerdere panelen least, maar dat is ook direct een grote last op jouw maandelijkse lasten. Daarom kan het in de meeste gevallen veel interessanter zijn om toch een investering te maken door middel van een zakelijke lening zonnepanelen dan leasen.

Over de schrijver: Onno

Vragen over zijn artikel? Neem dan zeker contact met hem op!

Andere bekeken ook:

>