Ben jij op zoek naar de beste zakelijke lening voor eenmanszaken? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel onderzoeken we namelijk de voor- en nadelen van zakelijke leningen die worden aangeboden bij allerlei verschillende kredietverstrekkers.

En met een zakelijke zzp lening kan je als kleine onderneming vaak nét die investering financieren om jouw bedrijf naar het volgende niveau te brengen. Niet iedereen beschikt immers over genoeg eigen vermogen om dat uit eigen zak te financieren.

Maar welke zakelijke lening is dan het meest geschikt voor een eenmanszaak? In dit artikel zetten we alle partijen die interessant zouden kunnen zijn voor een eenmanszaak op een rijtje. Zo weet jij aan het einde van dit artikel precies welke partij voor jou interessant kan zijn!


Hoe werkt een zakelijke financiering voor zzp'ers?

Laten we beginnen bij het begin. Voor bestaande ondernemers komt het geregeld voor dat er een behoefte is aan zakelijk geld. Dat kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden, zoals het maken van een investering of door financiële gaten te dichten.

Nu is het zo dat je niet altijd zelf over dat bedrag beschikt. En daarvoor zijn er zakelijke leningen. Met een zakelijke lening financier je jouw wensen als onderneming door middel van een externe financiering.

Voor die financiering wordt er van oudsher aangeklopt bij de bank. In de laatste jaren is hier een verandering in gaande, omdat een zakelijke lening bij de bank veelal lang duurt en waarbij er steeds meer strenge eisen worden gesteld aan een aanvraag van een zakelijke lening.

Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer kredietverstrekkers die het eigenlijk hetzelfde aanbieden als banken, maar dan met nét even andere regels.

Bij kredietverstrekkers kan je een bepaald bedrag aan zakelijk geld lenen dat je binnen een vaste looptijd terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Hierbij wordt er een afgesproken rentepercentage in rekening gebracht.

Nu is het zo dat er veel verschillende aanbieders zijn die een zakelijke lening verstrekken, waarbij er subtiele verschillen zitten in het type financiële product dat zij bieden of bijvoorbeeld de hoogte van de rente.

De kern blijft bij alle kredietverstrekkers hetzelfde, want bij alle partijen zal je in maandelijkse termijnen de lening binnen de afgesproken periode aflossen. Hoe hoog het bedrag is dat jij zakelijk kan lenen - en waarom dat per onderneming verschilt - lichten we hieronder toe.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Zakelijke lening voor ZZP starters

Als zzp'er heb je soms behoefte aan zakelijk krediet om de maandelijkse kosten beter bij te benen. Maar hoe hoog het bedrag is dat jij nodig hebt, zal natuurlijk weer per onderneming verschillen.

De ene ondernemer heeft zo een groot bedrag nodig voor een uitbreiding van het bedrijfspand, terwijl een andere onderneming extra apparatuur wil aanschaffen met het geleende geld. En daarin bieden kredietverstrekkers een aantal verschillende mogelijkheden:

Optie 1: Zakelijke lening

De meest voorkomende variant van het zakelijk geld lenen is de zakelijke lening. Dit is een vorm van financiering die bij een bedrijf past dat een zakelijke lening aanvraagt voor een investering in het bedrijf. Dit wordt ook wel een bedrijfslening genoemd.

Het grote voordeel van zo'n zakelijke lening is dat je via een zakelijke lening direct een groot bedrag op jouw zakelijke rekening gestort krijgt. En dat geld is vrij te besteden. Goed om te weten; eerder hebben we top Thinkrich uitgezocht wat de beste zakelijke leningen zijn

Nu is het zo dat je zelf de hoogte van de lening kunt bepalen. Dit kan bij de meeste partijen al lopen van €5.000 tot €250.000, maar zelfs oplopen tot €1.000.000. En dat wordt vervolgens weer terugbetaald over een looptijd die kan oplopen tot 60 maanden.

Maar een lening moet natuurlijk wel een in proportie zijn tot jouw onderneming. Een lening van €500.000 voor een bedrijf dat maar €30.000 omzet is simpelweg niet realistisch, dus zal dan ook sneller niet worden goedgekeurd.

Het aantal aanbieders dat een zakelijke lening aanbiedt is groot, omdat deze financiering simpelweg het meeste voorkomt.

Optie 2: Zakelijk krediet

Het grote nadeel van een zakelijke lening is dat je als bedrijf een zakelijke lening afsluit waarvan je van tevoren niet precies weet of je dan ook het gehele bedrag zal nodig hebben. Zo kan het zo zijn dat je teveel leent. En door de vaste rente kan dit aardig in de kosten lopen.

Daarom biedt een kredietverstrekker ook vaak een zakelijk krediet aan. Dit is een manier van zakelijk geld lenen waarbij er niet in één keer een grote bedrijfslening op jouw rekening courant krediet komt te staan, maar waarbij je een geldbedrag vrij mag besteden.

En dit mag volledig naar behoefte. Zo kan je de hoogte van het geleende bedrag zelf bepalen. Het voordeel hiervan is dat de kosten hiervan enkel worden berekend over het bedrag dat je hebt opgenomen. Daardoor heb je dus zelf controle over de hoogte van de maandelijkse kosten.

Deze lening kan interessant zijn voor bedrijven waarbij de financiële situatie vraagt om meer flexibiliteit in het zakelijk geld lenen. Met zakelijk krediet bepaal je immers zelf wanneer je geld opneemt. En zo is het doorlopend krediet geschikt voor een vrije investering.

Optie 3: Zakelijke financiering met onderpand

Bij zowel de zakelijke lening als het zakelijk krediet is het mogelijk om onderpand te laten meewegen bij het financieren. Onderpand hoeft niet per se een bedrijfspand te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld bestaan uit apparatuur of voorraad.

Nu is het zo dat een kredietverstrekker aan klanten een lening met een scherpere rente kan aanbieden op het moment dat je beschikking hebt tot onderpand. Dat betekent niet dat je zonder onderpand kansloos bent.

Sterker nog, een zakelijke rekening die is bedoeld voor een eenmanszaak is juist in het leven geroepen om startkapitaal te bieden aan kleinere bedrijven en zzp'ers.


Kosten zakelijke financiering voor eenmanszaken

Aan het gebruik maken van een zakelijke lening en krediet zijn kosten verbonden. Die kosten bestaan uit verschillende onderdelen die alles te maken hebben met het terugbetalen van de lening. Hieronder zetten we de belangrijkste kostenposten even voor je op een rijtje:

Allereerst betaal je bij sommige kredietverstrekkers afsluitkosten bij een zakelijke lening aanvragen. Dit is vaak een eenmalig bedrag dat is berekend over de grootte van jouw lening. Hoe hoger jouw leenbedrag, hoe hoger dit bedrag.

Vervolgens is het zo dat je bij sommige partijen kosten betaalt voor het vervroegd aflossen van de lening. Dat geldt gelukkig lang niet voor alle partijen, want bij het gros van de kredietverstrekkers kan je kosteloos extra aflossen.

En dan komen we bij de kern van het terugbetalen van de lening. In alle gevallen betaal je binnen de door jou gekozen looptijd de openstaande lening terug. Bij een lening van €10.000 en een looptijd van 12 maanden betaal je dus maandelijks €10.000 / 12 = €833,33 per maand.

De volgende stap in het lenen is de rente. Bij alle leningen wordt namelijk rente in rekening gebracht. De rente op deze leningen is gebaseerd op het risico van jouw aanvraag van krediet. Hoe risicovoller jouw aanvraag, hoe hoger de rente.

De afgesproken rente op het zakelijk lenen ligt zo tussen de 1,3% en 5%. Hierbij is het zo dat de rente wordt berekend op het nog openstaande bedrag van de bedrijfslening. Dat betekent dat je in de eerste maand van de lening dus een hoger bedrag aan rente betaalt.

Leenbedrag

Openstaand bedrag

Betaalde rente

€10.000

€10.000 / 12 = €833,33 per maand aflossing

1,3% vastgestelde maandelijkse rente

Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732

Een hoger bedrag aflossen in de eerste periode betekent logischerwijs dat jij bij het lenen dus later in de looptijd een lager percentage aan rente betaalt. Over het algemeen wordt de rente op een zakelijke lening uit verschillende onderdelen opgebouwd.


Voor wie is een zakelijke lening geschikt?

We vertelde al eerder in dit artikel dat gevestigde bedrijven van oudsher aankloppen bij een bank om hun bedrijf te laten groeien via investeringen. Maar de producten van de bank gaan niet altijd even goed mee met hun tijd, terwijl dat bij een kredietverstrekker wel geldt.

Allereerst een interessant puntje: er wordt door de kredietverstrekker niet gekeken naar een eventuele negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Geld lenen bij een kredietverstrekker is echter niet voor iedereen geschikt. Het geld lenen kost immers geld, en dat geld moet je als bedrijf gedurende de looptijd wel succesvol kunnen terugbetalen. Daarom zijn er minimale eisen gesteld aan het lenen bij een kredietverstrekker.

Een zakelijke bedrijfslening is daarom enkel beschikbaar voor:

  • Bedrijven die een minimale omzet hebben van €30.000.
  • Bedrijven die langer dan 1 jaar staan ingeschreven bij de KvK
  • Alle typen bedrijven van eenmanszaken tot een Besloten Vennootschap
  • Bedrijven die het doel van hun bedrijfslening goed kunnen toelichten. Met andere woorden: waarin ben je van plan om de bedrijfslening in te investeren?
  • Bedrijven die de kosten die verbonden zijn aan de lening goed kunnen dragen

Met andere woorden is een zakelijke lening voornamelijk geschikt voor de ondernemer die geld leent met als doel om te groeien. Tegelijkertijd is het van belang dat de ondernemer goed in staat is om de zakelijke kosten van de lening te dragen.


Zakelijke leningen aanvragen

Het aanvraagproces van een zakelijke lening steekt redelijk eenvoudig in elkaar. Eigenlijk is dit een proces waarin de kredietverstrekker onderzoekt of je als ondernemer over genoeg liquide middelen beschikt om de lening af te betalen. En dat gaat stapsgewijs.

Allereerst wordt bij een zakelijke lening aanvragen van jou verwacht dat je de hoogte van de lening bepaalt. Dit kan variëren tussen de €5.000 en €1.000.000. Let wel op dat dit bedrag in proportie blijft met de omzet van jouw bedrijf.

Vervolgens begint de fase waarin je toelicht waarvoor de lening gebruikt zal worden. Kortom, waarin ga je het geld investeren?

En daarna begint het proces waarin de verstrekker jouw aanvraag gaat beoordelen. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken of er nog andere schuldeisers zijn en of je de langlopende investeringen goed kunt onderbouwen.

Vanaf dat moment wordt er een rente vastgesteld. Die rente kan dus verschillen tussen verschillende partijen, maar ook verschillen tussen verschillende aanvragen. Hoe veiliger de investering, hoe hoger de kans dat je een scherpe rente ontvangt.

En that's it! Bij ondertekening van dit contract kan je gebruik gaan maken van de zakelijke lening of het zakelijke krediet.


Zakelijke lening voor eenmanszaak conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij de conclusie van dit artikel over de mogelijkheden van een zakelijke lening voor een eenmanszaak. We kunnen redelijk kort zijn over de verschillende mogelijkheden die er zijn: er is veel mogelijk.

We hebben boven alles ontdekt dat de verschillende mogelijkheden van zakelijk lenen afhankelijk zijn van de verschillende partijen en de verschillende wensen van de ondernemer.

Zo heb je partijen die gespecialiseerd zijn in grote zakelijke leningen, terwijl een andere partij weer meer is gespecialiseerd in zakelijk krediet voor kleine zzp'ers. Het is daarom belangrijk om als ondernemer goed op de hoogte te zijn van jouw eigen wens.

Natuurlijk is het zo dat de hoogte van de lening in relatie moet zijn met jouw bedrijfsomzet. Is de aanvraag realistisch in relatie tot jouw omzet en ben je in staat om de kosten te dragen van het lenen? Dan is de kans groter dat je een scherpe rente kunt genieten.

Voor de partijen die wat meer flexibiliteit willen hebben in de financiering is het zakelijk krediet een interessante optie. Vanwege de vrijheid in hoeveel geld jij opneemt heb jij zelf controle over de hoogte van de maandelijkse kosten.

Al met al is er dus veel mogelijk binnen de wereld van de zakelijke financieringen voor kleinere zzp'ers. Het is hierbij noemenswaardig dat sommige partijen simpelweg strenger zijn in hun beoordeling dan anderen.

Het kan daarom nuttig zijn om meerdere aanvragen te plaatsen bij verschillende partijen, zodat jij zelf de scherpste rente kunt ontdekken.


Veelgestelde vragen

Kan een ondernemer met een eenmanszaak eenvoudig geld lenen?

Je kunt eenvoudig zakelijk geld lenen door een aanvraag te plaatsen bij een kredietverstrekker. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal eisen. Het geld staat vaak binnen een week al op jouw rekening.


Hoe kom ik aan een zakelijke lening?

Je komt aan een zakelijke lening als je een aanvraag bij een kredietverstrekker plaatst die wordt goedgekeurd. Een overzicht van de beste aanbieders vind je op deze pagina.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>