Ben jij op zoek naar een zakelijke lening voor een bedrijfspand? Het kan financieren van een bedrijfspand kan voor sommige ondernemers een interessante investering zijn.

Maar waar kan je nu het best een zakelijke lening voor een bedrijfspand afsluiten? Als ondernemer is het immers belangrijk om goed grip te houden op jouw financiën - en een investering in een bedrijfspand is best flink.

Daarom zetten we in dit artikel de beste zakelijke leningen voor bedrijfspanden op een rijtje. Daarnaast leggen we precies uit hoe het aanvragen van een zakelijke hypotheek nu precies in elkaar steekt.

Wil jij meer weten over het aanvragen van een zakelijke hypotheek? Lees dan verder!


Hoe werkt een zakelijke lening voor bedrijfspand

Een bedrijfspand financieren voor ondernemers kan op verschillende manieren. Het principe is namelijk heel simpel: als je sluit een zakelijke lening af en koopt daarmee een bedrijfspand.

Maar dat simpele idee wordt ingewikkelder als we dieper inzoomen op alle randvoorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen om een zakelijke hypotheek af te sluiten. En in dit onderdeel van het artikel zullen we daar veel aandacht aan besteden.

Allereerst is het zo dat het aanschaffen van een bedrijfspand vroeger eigenlijk altijd gebeurde door aan te kloppen bij de bank. Zo kreeg je een persoonlijk gesprek met een financieel adviseur en werd er bepaald of jij wel of niet in aanmerking komt voor een zakelijke hypotheek.

Het wel of niet krijgen van zo'n zakelijke hypotheek voor een nieuw bedrijfspand was daarbij afhankelijk van bijvoorbeeld jouw jaarcijfers van de afgelopen jaren, jouw eigen vermogen en of je een stevig bedrijfsplan kon presenteren aan de bank.

En zo ontving je een zakelijke hypotheek. Nu is het zo dat dit aanvraagproces voor ondernemers veelal lang duurde en dat er doorgaans een strenge beoordeling plaatsvond. Daarom zijn er sinds kort zakelijke financieringen van kredietverstrekkers mogelijk.


Bedrijfspand zonder bank financieren

Een bedrijfspand financieren zonder bank steekt eigenlijk precies hetzelfde in elkaar als een hypotheek aanvragen bij een bank. Toch zijn er kleine verschillen in een bedrijfspand financieren bij een kredietverstrekker. En die verschillen lichten we hieronder toe.

Stap 1

Allereerst is het zo dat je bij een zakelijke hypotheek voor onroerend goed zelf de hoogte van de lening kan bepalen. Bij de meeste partijen kan dit al gauw oplopen tot een bedrag van €250.000 tot het maximale leenbedrag van zelfs een miljoen euro.

Stap 2

Vervolgens is het zo dat je een bepaalde looptijd afspreekt. Die looptijd zakelijke hypotheek varieert per kredietverstrekker zo tussen de 12 maanden en vijf jaar. Ten opzichte van een bank is dit dus een kortere looptijd, waarbij het al vaker meer dan tien jaar is.

Stap 3

Daarna is het zo dat je de financiering aan de kredietverstrekker onderbouwt, waarbij je bijvoorbeeld omzetcijfers van de afgelopen maanden moet aanleveren en moet kunnen aantonen waarom je een bedrijfspand koopt. En vooral - hoe zit de financiering in elkaar.

Stap 4

Een bedrijfshypotheek aanvragen ligt vervolgens in handen van de kredietverstrekker, die dan de financieringsaanvraag in behandeling neemt. Hierin zal jouw financieringsaanvraag worden onderzocht en zal er worden beoordeeld of jouw aanvraag realistisch is.

Een bedrijfshypotheek sluit aan bij de hoogte van jouw omzet. Zo zal het aanvragen van een aanvraag van een financiering van €250.000 voor een pand niet snel worden geaccepteerd als jouw omzet maar €30.000 per jaar bedraagt.

In het geval dat jij wel een passende bedrijfshypotheek hebt weten te laten financieren, zal je al snel een contract hiervan ontvangen in jouw inbox. Dit gebeurt vaak binnen een week. In dat contract zal ook de rente staan die door de kredietverstrekker is berekend.

Maar meer over de kosten van een de hypotheek van een bedrijfspand hieronder!

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Wat kost een zakelijke hypotheek?

Geld lenen kost geld. Dat is nu eenmaal zo. Ook een zakelijke hypotheek afsluiten brengt daarom kosten met zich mee. En in het geval van een zakelijke hypotheek zal de hoogte hiervan afhangen van de variabele rente.

Eigenlijk bestaan de kosten van een bedrijfsfinanciering uit het terugbetalen van het geleende bedrag en het betalen van de rente. En die rente schommelt zo tussen de 1,3% en 5%.

De hoogte van deze rente is afhankelijk van jouw aanvraag. Het financieren van een pand is voor een kredietverstrekker risicovol, dus zullen zij logischerwijs eerder een scherpe rente in bepalen voor een onderneming die al jaren bestaat en al jaren winstgevend zijn gebleken.

Hierbij kijken ze bijvoorbeeld of de onderneming al in bezit is van onroerend goed, of dat er een bestaand pand is dat als onderpand kan worden ingezet, of als er veel eigen geld is.

Maar om dan terug te komen op die kosten, is de rekensom vrij eenvoudig. Als jij €50.000 leent voor een het uitbreiden van jouw kantoor, zal je over de looptijd die je zelf betaalt die €50.000 terugbetalen.

De tweede stap is dat het soms zo kan zijn dat er afsluitkosten in rekening worden gebracht. Dit is niet bij alle kredietverstrekkers zo. Hiervoor is het dus belangrijk om goed te onderzoeken bij welke kredietverstrekkers je dit wel of niet moet doen.

En dan de rente. De laatste stap is dat er rente in rekening wordt gebracht over het openstaande bedrag van de lening. Dat betekent dus dat je maandelijkse lasten hoger zijn in de beginfase van het terugbetalen dan in het latere stadium

Rentekosten zakelijke hypotheek berekenen

Hoe bereken je de rentekosten van een zakelijke hypotheek? We hebben al eerder gezegd dat rente altijd in rekening wordt gebracht over het nog openstaande bedrag van de lening. Maar dat kan misschien toch nog een beetje abstract blijven.

Om je een voorbeeld te geven van hoe de vaste rente wordt berekend voor een bedrijfslening voor een kantoor, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld voor je klaargezet. Hierbij wordt er een rente van 1.3% in rekening gebracht.

Voor het voorbeeld hebben we een bedrag van 10.000 euro genomen, puur om je eenidee te geven van hoe het zit met afbetaling en rente. Uiteraard betaal je een hypotheek niet in een jaar af en zijn de kosten ook stukken hoger dan 10.000.

Leenbedrag

Openstaand bedrag

Betaalde rente

€10.000

€10.000 / 12 = €833,33 per maand


Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732


Voor wie is een bedrijfspand financieren geschikt?

Een bedrijfspand financieren via een zakelijke hypotheek is niet voor iedereen geschikt. Zo'n bedrijfslening brengt namelijk aardig wat kosten met zich mee en je zal gedurende de hele looptijd de maandlasten moeten dragen.

Dus voor wie is een het investeren in onroerend goed via een zakelijke hypotheek nu geschikt? Dat is een interessante vraag waarop het antwoord voor iedere onderneming weer net even anders is. Toch zullen we zoveel mogelijk proberen te onderzoeken voor wie dit geschikt is:

  • Je bent op zoek naar een financiering voor het uitbreiden of aankopen van een nieuw pand
  • Je bent in staat om de maandlasten van een financiering voor een pand te dragen
  • Je hebt een verbouwing van jouw pand nodig om als bedrijf te groeien
  • Het bedrijf staat minimaal 1 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zet jaarlijks minimaal €30.000 om

Allereerst is het zo dat het financieren van bedrijfspanden vanuit de kredietverstrekker pas mogelijk is als je als bedrijf meer dan €50.000 omzet per jaar draait en langer dan een jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Eigenlijk is dit een manier van de kredietverstrekker om te onderzoeken of je in theorie de maandlasten van het investeren in bedrijfspanden wel zou kunnen dragen.

Vervolgens is het zo dat het financieren van bedrijfspanden geschikt is voor bedrijven voor wie een pand op termijn meer omzet zal opleveren. Met andere woorden, de financiering van een pand moet een bijdrage leveren aan de dagelijkse bedrijfsvoering.

Wat ga je dus doen met die extra financiering? Een onderneming die met de financiering een kantoor gaat uitbreiden of een onderneming die met de financiering een uitbouw gaat plaatsen bevindt zich in een verschillende positie.

Of wellicht ben je wel een starter die met een financiering voor het eerst een pand wil gaan plaatsen. Hoe sterker jouw financiële positie is in dit opzicht, hoe groter de kans dat je succesvol financiering krijgt voor een pand.


Hoeveel kan ik lenen voor een bedrijfspand?

En dan zijn we aanbeland bij een belangrijke vraag van dit artikel: hoeveel kan je lenen voor het financieren van een pand. Het korte antwoord op deze vraag is dat dit op papier wel kan oplopen tot een miljoen euro.

Het langere - en betere - antwoord is dat de hoogte van jouw lening voor een pand afhankelijk is van de documenten en de zekerheid van jouw onderneming. Een financieringsaanvraag van €250.000 door een bedrijf dat €30.000 omzet is simpelweg niet realistisch.

Het verhaal wordt nog ingewikkelder als eigen middelen worden betrokken in het verhaal. Wellicht is jouw aanvraag wel voor een type pand waarin je met eigen inbreng al een heel eind komt. Met een lagere lening zou er dan al zo kunnen zijn.

Wat daarnaast belangrijk is, is dat de branche waarin jouw onderneming actief is van invloed is op de kredietaanvraag. Een restaurant, bijvoorbeeld, dat een uitbouw wil laten financieren, heeft al onderpand. Het risico is voor de kredietverstrekker zo lager, omdat er onderpand is.

Ook in situaties waarin vervroegd aflossen mogelijk is - of waarin er veel eigen inbreng is - maakt het dus dat het mogelijke leenbedrag hoger wordt.


Zakelijke hypotheek voor bedrijfspand conclusie

En zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over een zakelijke lening voor een bedrijfspand. We hebben hier allerlei verschillende onderdelen behandeld van de financiering van een pand.

Zo ontdekten we al heel snel dat er veel verschillen zijn in manieren om commercieel vastgoed te financieren, zoals een zakelijke hypotheek of zakelijk krediet, maar vooral dat er voor ondernemers veel mogelijkheden zijn.

Al met al kan worden geconcludeerd dat een zakelijke hypotheek afsluiten voor veel ondernemers binnen handbereik is op het moment dat je voldoet aan de voorwaarden van een lening voor een pand.

Wel hebben we gezien dat een bedrijfspand financieren niet voor iedereen geschikt is, waarbij het voornamelijk belangrijk is om goed te beseffen dat er wel degelijk kosten hangen aan een zakelijke hypotheek.

En die maandelijkse kosten kunnen als een verrassing komen op het moment dat je niet goed voorbereid een dergelijke financiering aangaat.

Omdat een kredietverstrekker zelf in de hand houdt wanneer er wel of niet een krediet wordt verstrekt, kan het zinvol zijn om bij verschillende partijen een offerte aan te vragen. Zo kan je namelijk goed de verschillende rentes met elkaar vergelijken.

Tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid om goed te verschillende voorwaarden van de zakelijke financiering met elkaar te vergelijken. De ene kredietverstrekker kan bijvoorbeeld strenger zijn in de beoordeling van een financieringsaanvraag dan de andere.

Al met al zijn er veel kansen voor ondernemers om zakelijk te investeren in een pand, maar moet wel goed worden onderzocht welke kosten er in rekening worden gebracht.

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld kan ik lenen voor een bedrijfspand?

Je kunt een geldbedrag lenen tussen de €1.000 en €1.000.000 bij verschillende kredietverstrekkers. Het leenbedrag kan verschillen per partij. De hoogte van jouw lening is afhankelijk van je omzet.


Hoeveel eigen geld voor bedrijfspand?

Minimaal 10% van de waarde van het pand is verstandig. Eigen inbreng bij het investeren in een pand kan de hoogte van een zakelijke lening naar beneden drukken, waardoor jouw maandelijkse lasten lager zijn.


Kun je als particulier een bedrijfspand kopen?

Je kunt als particulier een bedrijfspand kopen op het moment dat je aantoonbaar genoeg omzet draait om de maandelijkse lasten van een lening te kunnen dragen.


Hoe hoog is de zakelijke hypotheekrente?

De hoogte van een zakelijke hypotheekrente varieert tussen de 1,3% en 5%. De hoogte is afhankelijk van jouw financiële situatie.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>