Een eigen onderneming starten begint met investeren. Moeite, tijd en vaak ook geld. Om deze reden kan het verstandig zijn als startende onderneming een zakelijke lening af te sluiten. In dit artikel lees je alles over zakelijke leningen voor starters!

Wat is een zakelijke starterslening?

Een zakelijke starterslening is een financiering met een vaste looptijd voor ondernemers en bedrijven die korter dan een jaar actief zijn. Bij een zakelijke lening ontvang je het geld in één keer op je zakelijke rekening.

Een starterslening kost altijd geld in de vorm van rente. Tijdens je looptijd doe je aflossingen om het geleende bedrag terug te betalen. Over het openstaande bedrag betaal je rente. De rente is een vergoeding voor het tijdelijk lenen van geld.

Een zakelijke lening wordt door starters ingezet om op korte termijn hun liquiditeit te verhogen. Hierdoor kan je als startende onderneming groeien zonder eigen middelen in te brengen die er wellicht niet zijn.

Een zakelijke lening sluit je af voor een specifiek doel. Starters kunnen een zakelijke lening inzetten voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aankoop machines, materialen en bedrijfsmiddelen;
  • Voorraad inkopen;
  • Investeren in een marketingcampagne;
  • Medewerkers aannemen.

Starterslening via YouLend

Gelukkig zijn er altijd een aantal partijen waar je wel terecht kunt als starter. Youlend is een van deze uitzonderingen! Bij YouLend komen startende ondernemers vanaf 3 maanden al in aanmerking voor een financiering. Dit is een stuk sneller dan het gebruikelijke termijn van 12 maanden die de meeste kredietverstrekkers hanteren.

Bij YouLend kan je als starter tussen de €1,000 en €100,000 lenen. Hiervoor hoef je maar 3 maanden aan bankafschriften te laten zien, deze dienen wel een minimale omzet van €1,500 per maand aan te tonen. Bij YouLend betaal je geen administratiekosten of boetes als het terugbetalen langer duurt dan verwacht. Ook kan je boetevrij aflossen wanneer je hier ruimte voor hebt. Dit maakt deze geldverstrekker ideaal voor starters!

Wil je zelf een lening aanvragen bij YouLend? Klik dan op de knop hieronder om direct doorgestuurd te worden naar de officiële website, of lees eerst onze review.


Waarom een lening als startende onderneming?

Als startende ondernemer zit je vol ambitie en heb je vaak een goed idee van wat je wil. Aan de andere kant dien je wel over de nodige financiële middelen te beschikken om deze plannen daadwerkelijk te verwezenlijken.

Om een bedrijf te beginnen moeten er allerlei middelen aangeschaft worden. Welke producten of diensten ga je verkopen? Bij wie ga je deze laten produceren? Misschien wil je jouw producten wel zelf produceren; je dient dan wel de machines aan te schaffen, evenals de materialen. Ook andere bedrijfsmiddelen zijn nodig, denk aan: bureau's, laptops of transportmiddelen.

Al met al, als startende ondernemer dien je zonder veel financiële middelen al wel de middelen aan te schaffen om je producten te kunnen maken of je diensten te kunnen verlenen. Een zakelijke financiering kan starters hierin een uitkomst bieden. Een zakelijke lening fungeert als een financieel steuntje in de rug bij het opbouwen van jouw bedrijf.

Voordelen lening startende ondernemer

Dit zijn de grootste voordelen van een lening voor de startende ondernemers

  • Het geld dat je leent kan je meteen investeren in je bedrijf;
  • Je kan snel je bedrijf beginnen en laten groeien;
  • Je kan snel je doelen verwezenlijken.

Bekijk hier een voorbeeld berekening van de kosten wanneer je 10.000 leent op basis van 1,3% rente 

Maanden

Openstaand bedrag

Rente

Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732


Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?

Het verschilt per financieringspartij hoeveel geld je kan lenen als starter. Vaak werken kredietverstrekkers met een minimaal en maximaal bedrag. Hoeveel geld je hiervan mag lenen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan je financiële draagkracht, risicoprofiel, een goed in elkaar gezet ondernemingsplan (niet verplicht) en jouw kredietbehoefte.

Let er wel op dat je niet te veel geld leent. Geld lenen kost geld. Leen dus wat nodig is maar niet veel meer, dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Om enkel je bedrijf op te starten is een microfinanciering van €50.000 in de meeste industrieën vaak al voldoende.


Wanneer krijg ik mijn geleende bedrag?

Als startend ondernemer wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk over het geleende geld beschikken. Daarmee kan je ten slotte jouw doelen gaan verwezenlijken. Het afsluiten van een zakelijke lening kost voor bestaande ondernemers niet veel tijd. Een gemiddelde aanvraag wordt vaak al binnen 24 uur behandeld. Vervolgens ontvang je binnen enkele werkdagen het afgesproken bedrag op je zakelijke rekening.

Voor startende ondernemers kan dit proces soms iets trager verlopen. Aangezien je als starter geen jaarcijfers kan laten zien wil een geldverstrekker er extra zeker van zijn dat jij jouw lening wel kan terugbetalen. Hiervoor dient een uitgebreidere beoordeling plaats te vinden. Dit kan meer tijd in beslag nemen, houd hier dus rekening mee!

Waar moet je op letten bij een zakelijke lening voor starters?

Als starter kan je nog geen jaarcijfers laten zien die aantonen dat je jouw lening in de toekomst gaat kunnen terugbetalen. Om deze reden zijn geldverstrekkers vaak huiverig om met startende ondernemers in zee te gaan. Daarnaast eisen de meeste financiers dat je minimaal 1 jaar actief bent als ondernemer voordat je een zakelijke lening kan aanvragen. Het voor startende ondernemers dus soms lastig zijn een passende financiering te vinden.

Er zijn gelukkig een aantal uitzonderingen waarbij je als starter wel geld kan lenen voor je bedrijf! Zo zijn er ook een aantal geldverstrekkers die wel open staan voor startende ondernemers die hun bedrijf nog moeten opstarten. Hiervoor wordt wel vaak een uitgebreid ondernemersplan van je verwacht.

Onze favoriete Zakelijke Lening aanbieders:

Er zijn een slechts twee partijen die geld lenen aan startende ondernemers die nog geen jaarcijfers kunnen laten zien. Bij welke kredietverstrekker je het beste terecht kan verschilt per aanvraag. Elke aanbieder kent zijn eigen exacte voorwaarden en bijhorende voordelen en nadelen.

Om je te helpen hebben we deze aanbieders van zakelijke leningen voor startende ondernemingen voor je op een rijtje gezet. 

Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Kunnen ondernemers geld lenen om een bedrijf te starten?
Ja, als ondernemer kan je geld lenen om een bedrijf te beginnen. Er zijn echter weinig kredietverstrekkers die dit aanbieden en je dient over een een uitgebreid financieel plan te beschikken.

Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?
Hoeveel starters kunnen lenen verschilt per aanbieder. Vaak ligt het bedrag tussen de €1.000 en €250.000. Dit is vaak al genoeg om een bedrijf mee te beginnen!

Waar kan ik als startende ondernemer een lening aanvragen?
Er zijn maar weinig kredietverstrekkers waarbij starters voor een lening in aanmerking komen. Enkele uitzonderingen zijn Youlend en Qredits. Hier kan je een lening aanvragen zonder jaarcijfers te hoeven laten zien. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>