Kan je een zakelijke lening afsluiten met een huis als onderpand? Voor ondernemers die een zakelijke lening willen afsluiten voor hun bedrijf kan een huis als onderpand van invloed zijn op de financieringen.

Maar hoe zit dat precies? Wat is wel mogelijk en niet mogelijk voor een onderneming die eigen woning als onderpand wil inzetten? In dit artikel leggen we alle feiten glashelder uit, zodat je aan het eind van dit artikel precies weet wat wel en wat niet kan!

Wat is een zakelijke lening met onderpand?

Een zakelijke lening met onderpand is een zakelijke lening bij een kredietverstrekker waarbij een bedrijfspand wordt ingezet als onderpand. Daardoor hebben kredietverstrekkers meer zekerheid in het aanbieden van een geschikte financiering voor ondernemers.

Een onderpand hoeft ingezet te worden voor een onderneming om toch wel de financiering rond te krijgen. Zo kunnen er ook bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen worden aangebracht als onderpand, zoals apparatuur, machines of voorraad.

Top 3 leningen met huis als onderpand

Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.


Hoe werkt een zakelijke lening met onderpand?

Oke, het is belangrijk om nu direct een duidelijk onderscheid goed toe te lichten. Als we kijken naar de meeste kredietverstrekkers, is er een duidelijk verschil tussen een zakelijke lening en een persoonlijke lening.

Bij een zakelijke lening wordt er een lening aangevraagd bij een kredietverstrekker die wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals het investeren in bedrijfsonroerend goed. En het onderpand dat je bij zo'n financiering kunt aanleveren is dan ook zakelijk.

Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfspand zijn, maar ook een ander bedrijfsmiddel, zoals inventaris of voertuigen. Hier komt nog eens bij dat er niet altijd onderpand nodig is voor ondernemers om toch zakelijk krediet te kunnen ontvangen.

Kortom, bij het zakelijk lenen voor het financieren van een bedrijfsuitgave is het alleen mogelijk om zakelijke bedrijfsactiva in te zetten als onderpand. Jouw woonhuis kan daardoor niet worden gebruikt als onderpand voor het zakelijk lenen.

Daar tegenover staat de persoonlijke lening. Een persoonlijke lening met een huis als onderpand kan daarentegen wel degelijk worden ingezet. Dit zijn vaak hypothecaire leningen, waarbij de lening wordt gefinancierd vanuit een persoonlijk standpunt.

Veel mensen maken hier gebruik van in het aanvragen van een hypotheek. Met overwaarde op de hypotheek kan je immers een verhoogde hypotheek aanvragen. En hierbij is het dan weer zo dat je met het schuiven van jouw hypotheek weer gemakkelijker een persoonlijke lening kunt aanvragen.

En om dan terug te komen bij die zakelijke lening, moeten we dus concluderen dat het niet mogelijk is om een woonhuis aan te brengen als onderpand, want een woonhuis valt niet onder zakelijke activa.

Daarentegen kan een bedrijfspand wel degelijk worden gebruikt als onderpand om zakelijk krediet te ontvangen bij een kredietverstrekker. Dit onderpand is niet beperkt tot een bedrijfspand, maar kan ook zakelijke activa of overwaarde zijn.

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Waarom een zakelijke lening met onderpand aanvragen?

Bij het aanvragen van zakelijke leningen is het zo dat een kredietverstrekker onderzoek doet naar de lening die je van plan bent om te laten uitvoeren. Nu is het natuurlijk zo dat het geleende bedrag door de aanvrager zal worden terugbetaald.

En kredietverstrekkers verstrekken een lening aan bedrijven die fiscaal gezond zijn. Omdat de lening terug wordt betaald over een langere periode, is het voor een kredietverstrekker belangrijk om in te schatten of de lening wel kan worden terugbetaald.

Zo komt het onderpand om de hoek kijken bij een zakelijke lening. Ook al bij een kleine zakelijke lening voor een kredietverstrekker van invloed zijn op het succes van jouw krediet aanvraag.

Hoe meer onderpand jij als bedrijf - in bijvoorbeeld de vorm van bedrijfsmiddelen - kan aantonen, hoe groter de kans dat je met succes de lening afsluit bij de kredietverstrekker.

Is het dan alleen mogelijk om een lening met succes te kunnen afronden als je onderpand hebt? Nee, zeker niet. De kans is echter wel groter dat de verstrekker van het krediet de beste voorwaarden kan bieden door het onderpand dat jij kan aantonen.


Wie kan zakelijke leningen aanvragen?

Zoals eerder gezegd is het voor een kredietverstrekker belangrijk om te kunnen inschatten hoe het ondernemerschap jou vergaat. Daarom zijn er onder verschillende financiers goede afspraken over hoe zakelijke leningen worden verstrekt.

Hieronder zetten we de belangrijkste zaken rondom het lenen in de zakelijke Nederlandse markt op een rijtje:

  • Je bent in staat om de maandlasten die verbonden zijn aan het terugbetalen van het leenbedrag te dragen. Die maandlasten bestaan uit het terugbetalen van het geleende bedrag en de rente die wordt berekend door de kredietverstrekker
  • Je bent in staat om gedurende de gehele looptijd geld op tijd terug te betalen
  • Het bedrijf heeft al langer dan 1 jaar een KvK-nummer
  • Het bedrijf heeft een minimale omzet van €30.000 per jaar
  • Het bedrijf kan goed onderbouwen aan kredietverstrekkers wat het leendoel is van de investering en waarvoor dat extra geld wordt gebruikt
  • Je kunt zakelijk lenen zonder jaarcijfers of bkr, maar het zal helpen als jouw bedrijf niet in de schulden staat

Hoe zakelijke lening met onderpand aanvragen?

Het lenen bij een verstrekker van krediet steekt redelijk simpel in elkaar. Zo kan je bij de meeste partijen al binnen een week een bedrag lenen, waarna direct het aflossen van dat geleende bedrijf van start gaat.

Dat proces van lenen begint in eerste instantie door te zoeken naar een financier, waarbij je zelf mag bepalen hoe hoog het geleende bedrag is en hoe lang de looptijd zal zijn.

Vervolgens zal je bij het zakelijk lenen aan de financier jouw leendoel moeten beargumenteren. Waarvoor ga je het geld gebruiken? Voor vastgoed? En hoe heb je in de afgelopen maanden verlies gedraaid? Deze zaken zullen per verstrekker enigszins verschillen.

Daarna kijkt de verstrekker simpelweg naar jouw aanvraag en begint de beoordeling. In deze fase wordt ook de rente berekend. Je kunt een hoge rente verwachten in gevallen waarin jouw investering simpelweg risicovol is.

Dit is bijvoorbeeld als je schulden hebt staan, of dat er onvoldoende onderpand is. Daarentegen kan je natuurlijk lagere rentepercentages verwachten als deze zaken beter op orde zijn.

En zo steekt het lenen in elkaar! Ga akkoord met de voorwaarden van het lenen, en je zal al heel gauw geld tot jouw beschikking hebben. Dit gebeurt veelal binnen een week.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Kan ik geld lenen met huis als onderpand?

Je kunt alleen persoonlijk geld lenen met een huis als onderpand. Dit bedrag kan niet zakelijk worden gebruikt.


Wat kan als onderpand dienen?

Zakelijk onderpand kan een ander stuk vastgoed zijn, maar ook zakelijke bedrijfsmiddelen, zoals voorraad of apparatuur.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>