Is jouw onderneming op zoek naar zakelijke financiering voor een auto? Wellicht is een zakelijke lening bedrijfsauto dan wel iets voor jou! Met een zakelijke lening kan je namelijk de financiering van een bedrijfsauto eenvoudig voor elkaar krijgen.

De vraag is alleen bij welke partij zo’n financiering het meest aantrekkelijk is. Daarom onderzoeken we in dit artikel welke partijen een zakelijke lening bedrijfsauto aanbieden en welke voorwaarden aantrekkelijk zijn voor jouw onderneming!


Waarom je auto zakelijk financieren?

Rijd je al in een auto van de zaak? Nee? Dat kan wel! Sterker nog, het is voor een ondernemer vaak vanuit financieel oogpunt interessant om dat te doen. Een auto zakelijk financieren brengt namelijk voordelen met zich mee. En die voordelen zetten we hieronder op een rij: 

Allereerst is het zo dat je met een zakelijke financiering voor een auto niet jouw eigen buffer hoeft aan te breken om een investering in een bedrijfsauto te doen. Hierdoor houd je zelf meer geld achter de hand om je bedrijfsvoering door te laten gaan.

Daarnaast is het zo dat je met zo’n investering fiscale voordelen met zich meebrengt. Zo kan je de rente en de afschrijvingskosten aftrekken bij de belastingdienst, waardoor de investering op papier minder zwaar weegt.

Ook is het zo dat je met een zakelijke lening auto ervoor kan zorgen dat je zelf de eigenaar bent van de bedrijfswagen. Hierdoor komt de wagen op de ondernemingsbalans te staan en kun je daar de vruchten van plukken.

Al met al kleven er voordelen aan het zakelijk financieren via een zakelijke lening bedrijfswagen. Laten we de belangrijkste voordelen van een auto zakelijk financieren nog even op een rijtje zetten:

Voordelen auto zakelijk financieren

  • Je hebt recht op rente-aftrek
  • Je hebt recht op aftrek van afschrijvingskosten
  • Je bent fiscaal eigenaar van de wagen en kunt dit doorgeven op de balans

Aanbieder

Leenbedrag

Looptijd

BKR toetsing

Jaarcijfers nodig

Boetevrij aflossen

Minimaal actief

Bridgefund

€5.000 - €250.000

6-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 mnd

€1.000 - €100.000

6-18 mnd

Ja

Nee

Ja

1 jaar

Kredietvooruit

€3.000 - €500.000

3-6 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

New10

€5.000 - €1.000.000

3-60 mnd

Ja

Ja

Ja

15 mnd

€3.000 - €1.000.000

3-24 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Floryn

€10.000 - €3.000.000

flexibel

Nee

Ja

Ja

6 Mnd

€1.000 - €350.000

1-36 mnd

Nee

Nee

Ja

1 jaar

Voordegroei

€2.000 - €50.000

Flexibel

Ja

Ja

Ja

1 jaar

Qredits

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 Jaar

Funding circle

€10.000 - €250.000

Flexibel

Nee

Nee

Ja

1 jaar


Waar moet je op letten bij een zakelijke lening voor je bedrijfsauto

Een zakelijke lening afsluiten voor het financieren van een bedrijfsauto is niet niets. Het is voor ondernemers best een investering. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt over alle randzaken voordat je de knoop doorhakt.

Wat voor soort auto wil je bijvoorbeeld rijden? Het is aantrekkelijk om met een blitse bak over de snelweg te scheuren, maar vergeet niet dat ook een Lamborghini niet harder dan 30 mag in de wijkjes binnen de bebouwde kom.

Daarnaast is het financieren van een bedrijfsauto de uitgelezen kans om een auto aan te schaffen die op de lange termijn het meest efficiënt is. Wellicht is het handig om eindelijk een auto aan te schaffen met heel veel laadruimte. Maar er is meer. En dat zetten we op een rijtje:

Rente

De rente van een zakelijke lening auto is afhankelijk van de financiële gezondheid en het risico van jouw bedrijf. Meestal ligt die rente zo tussen de 0.5% en 3%. De rente zal wat lager uitslaan als jij een langere looptijd selecteert bij de kredietverstrekker.

Youngtimer of elektrisch?

That’s the question! Met een stevige youngtimer heb je te maken met een lagere dagwaarde, waardoor de bijtelling gunstiger is dan een nieuwe wagen. Daarentegen is een elektrische wagen op de lange termijn goedkoper. Tsja, dit dilemma zal altijd onbeslist blijven!

Looptijd

De looptijd is de periode waarbinnen jij van plan bent om de zakelijke lening bedrijfswagen terug te betalen. Deze looptijd varieert meestal tussen de 3 en 60 maanden. Er zitten binnen verschillen wel flinke verschillen in de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente jij terugbetaalt.

Leenbedrag

Bij kredietverstrekkers heb jij zelf controle over de hoogte van het leenbedrag. In de meeste gevallen is het verstandig om dit bedrag niet volledig te lenen, maar om ook zelf een deel in te leggen. Zo druk je de maandelijkse kosten namelijk naar beneden. 

Voorbeeld berekening bedrijfsauto financieren van 10.000€

In het geval je deze lening in 12 maanden zou terugbetalen op basis van 1,3% rente per maand betaal je uiteindelijk 732 euro aan rente over het totaalbedrag.

Maanden

Openstaand bedrag

Rente

Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732


Bedrijfsauto financieren voor ZZP'ers

Bedrijfsauto financieren ZZP? Voor werknemers die in loondienst zijn bij een grote franchise is het misschien de normaalste zaak van de wereld, maar een auto van de zaak is eigenlijk best uitzonderlijk. Zeker voor ZZP’ers en starters is het een best flinke opgave om een bedrijfsauto te kopen.

Toch is het voor veel beroepen noodzakelijk om een bedrijfsauto- of bus in bezit te hebben. En juist daar komt de zakelijke lening bedrijfswagen om de hoek kijken. Met behulp van een zakelijke lening bedrijfswagen is het ook voor ZZP’ers die wat krap bij kas zitten mogelijk om te investeren in een bedrijfsauto op de lange termijn.

Het interessante van het financieren van een zakelijke wagen is dat de aanschaf van de wagen geldt als een onderpand. Dat onderpand geeft voor de kredietverstrekker meteen een argument om de rente naar beneden te drukken.

Daarom zal de rente van een zakelijke lening voor een bedrijfswagen financieren altijd lager zijn dan elke andere soort investering. Zo wordt de toename van de voorraad in een winkel - wat je ook kunt financieren met een zakelijke lening bedrijfswagen - niet gezien als onderpand. 

Een bedrijfswagen wel. En dat is gunstig, want zo is het mogelijk voor ZZP’ers om tegen scherpe rentepercentages toch een investering te maken in een bedrijfsauto. Zo wordt het gemakkelijk gemaakt voor ZZP’ers en starters.


Zakelijk auto financieren vs Leasen

In dit artikel hebben we voornamelijk besproken dat je met een zakelijke lening een bedrijfsauto kan financieren. Dat is echter niet de enige manier om dat voor elkaar te krijgen. Een veel voorkomende methode betreft namelijk het leasen van een bedrijfswagen.

Een bedrijfswagen komt zo op een andere manier op de balans te staan, want de bedrijfsauto wordt zo een maandelijkse kostenpost. Je betaalt immers elke maand een bepaald bedrag aan de verstrekker, waardoor je de auto kunt gebruiken.

Dit heeft ten opzichte van een zakelijke lening voor en nadelen. Je zou als voordeel kunnen beargumenteren dat een lease goedkoper is dan een zakelijke lening. Dat klopt ook wel, want bij een lease hoef je de oorspronkelijke prijs van de auto niet terug te betalen.

Daarentegen zijn er ook fiscale nadelen. Voor het investeren in een auto vanuit een bedrijfswagen kan je namelijk de kosten van jouw bedrijf opvoeren en aftrek ontvangen op de rente en aflossingskosten.

Ook is de auto in het geval van een zakelijke lening volledig in jouw bezit. Dit geldt niet in het geval van een lease. Al met al zijn de kosten bij een zakelijke lening dus hoger, maar heb je de auto wel in bezit. Bij een lease geldt dat niet, maar zijn jouw maandelijkse kosten lager.

Kortom, in dit artikel hebben we de voor- en nadelen van het zakelijk lenen van een auto eens goed op een rijtje gezet. Met behulp van deze informatie kan jij zelf bepalen of een zakelijke lening voor een bedrijfswagen voor jouw onderneming een logische stap is!

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het zakelijk financieren van je bedrijfsauto?

Er zitten verschillende voordelen aan het zakelijk financieren van je bedrijfsauto. Zo heb je recht op rente-aftrek, kun je kosten afschrijven en je bent fiscaal eigenaar van de bedrijfswagen waardoor je dit kunt doorgeven op de balans. Meer informatie over de kosten voor het financieren van je auto vind je in dit artikel. 


Waar moet je op letten bij het kiezen van een zakelijke lening voor je auto?

Er zijn verschillende zaken die je in je achterhoofd moet houden wanneer je besluit een zakelijke lening voor je bedrijfsauto af te sluiten. Denk hierbij aan de rente, looptijd, het leenbedrag en natuurlijk de keuze: Youngtimer of elektrische auto?


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>