Is jouw onderneming toe aan uitbreiding? Of heb je financiering nodig om de gaten te dichten? Dan kan zakelijk krediet een uitkomst zijn. Via zakelijk krediet voor ondernemers kan jij namelijk wanneer je wilt krediet opnemen.

Maar het zakelijk krediet aanvragen van zakelijk krediet kan tegenwoordig bij heel veel verschillende partijen. Daarnaast steekt het terugbetalingsproces bij elke partij net even anders in elkaar. Gelukkig geven we in dit artikel alle informatie die jij nodig hebt om toch de juiste keuze te maken!


Wat is een zakelijk krediet?

Zakelijk krediet is een type zakelijke lening waarbij ondernemers een bepaald bedrag naar behoefte kunnen opnemen. Dit kan totdat het limiet van dat bedrag bereikt is. Ondernemers betalen dit krediet inclusief rente terug. 


Je kunt dit het beste zien als een zak met geld waar jij gebruik van kunt maken op momenten dat het jou schikt. Als er bijvoorbeeld een klant is met een betalingsachterstand, kan jij met behulp van zakelijk krediet dat financiële gat dichten.


Bekijk hier het beste zakelijke krediet.

Waarom gebruik maken van een krediet voor ondernemers?

Dat zakelijk krediet voor ondernemers aantrekkelijk is heeft alles te maken met de zekerheid die erdoor geboden wordt. Als ondernemer heb je namelijk vaak genoeg nét even dat duwtje in de rug nodig om vooruit te komen.

Wat voor ondernemers daarnaast prettig is, is de flexibiliteit van het zakelijk krediet. Je kunt als ondernemer namelijk zelf de hoogte van het krediet bepalen, zelf de looptijd van het terugbetalen vastzetten en als kers op de taart ook nog zelf bepalen wanneer jij geld uit dat zakelijk krediet opneemt. 

Naast het dichten van financiële gaten kan zakelijk krediet ook worden gebruikt om investeringen op poten te zetten, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan de aanschaf van nieuw apparatuur of de voorraad in de winkel aan te dikken. In het laatste geval spreken we ook wel van voorraadfinanciering.


Hoe werkt zakelijk krediet aanvragen voor MKB?

Het aanvragen van zakelijk krediet gaat vrij eenvoudig in zijn werk. Als MKB-ondernemer doorloop je een aantal stappen, waarna een kredietverstrekker jouw aanvraag beoordeelt. Hoe dat exact werkt, leggen we hieronder voor jou uit!

Allereerst wordt van jou verwacht dat je wat persoonlijke informatie en informatie over jouw onderneming deelt met de kredietverstrekker. Zo bepaal je bijvoorbeeld de hoogte van het zakelijk krediet en zet je een looptijd vast.

Vervolgens neemt de kredietverstrekker contact met jou op. Hier zal bijvoorbeeld aan jou gevraagd worden wat je beoogt te doen met het geld, wat voor soort onderneming je runt en wordt er een inschatting gemaakt van jouw vermogen om in goede orde terug te betalen.

Als jouw screening met goed gevolg is doorlopen, zal er door de kredietverstrekker een contract worden opgesteld. In dit contract staat de hoogte van het krediet, de looptijd en wordt er een rente afgesproken die wordt berekend over elke opname van geld. 

En dat is ‘m! Na het tekenen van het contract staat het krediet binnen een paar werkdagen op jouw rekening en kan je flexibel gebruik maken van het bedrijfskrediet. De eerste maand na jouw eerste opname zal jouw terugbetaling aan de kredietverstrekker starten.


Wat kost een zakelijk krediet?

Aan het gebruik maken van zakelijk krediet zijn kosten verbonden. Die kosten bestaan enerzijds uit het terugbetalen van het geleende krediet. Als jij een potje van €20.000 aan krediet hebt opgemaakt, betaal je simpelweg die €20.000 terug.

Vervolgens is het zo dat je rente betaalt. Die rente wordt berekend over het bedrag dat jij opneemt. Als je bijvoorbeeld van die €20.000 een eerste bedrag van €7.500 opneemt, dan wordt over die €7.500 rente berekend.

Hoe hoger het bedrag dat je opneemt, hoe hoger de rente je dus betaalt. Dat betekent dan ook direct dat jouw eerstvolgende terugbetaling een hoger bedrag is, want je hebt simpelweg een groter bedrag opgenomen.

Alles wat jij terugbetaalt wordt uitgesmeerd over de periode van jouw afgesproken looptijd. Gezien het feit dat je flexibel krediet kunt opnemen, zal de rekening dus de ene maand wat hoger liggen dan de andere maand.

Totaal bedrijfskrediet

Rentepercentage

Looptijd

€25.000

5%

12 maanden

Ik neem op

Ik betaal aan rente

Ik betaal totaal terug

€5.000

€250

€5250

€10.000

€500

€10.500

€10.000

€500

€10.500

Totaal

Cell
Cell

€25.000

€1250

€26.650


Kenmerken van een bedrijfskrediet

Een bedrijfskrediet is dus wezenlijk een ander financieel product dan een bedrijfslening. Bij een bedrijfslening ontvang je direct één grote zak geld, dat jij over een bepaalde periode terugbetaalt. Een bedrijfskrediet is daarentegen een zak die jij zelf indeelt in kleinere zakken. 

Het is toch belangrijk om bij dit soort financiële producten goed inzicht te hebben in wat voor soort financiering je eigenlijk afsluit. Om daar duidelijkheid in te scheppen zetten we hieronder de belangrijkste kenmerken van bedrijfskrediet op een rijtje: 

Rente

Over bedrijfskrediet betaal je rente. Deze rente wordt berekend over de hoogte van het bedrag dat jij opneemt. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de rente is die jij terugbetaalt. Uiteindelijk wordt de rente uitgesmeerd over de gehele looptijd.

Looptijd

De looptijd bij bedrijfskrediet bepaal jij zelf. Dat is dus de periode waarin jij het gehele zakelijke krediet mag opmaken en waarbinnen jij het gehele zakelijke krediet inclusief rente terugbetaalt.

Leenbedrag

De hoogte van het leenbedrag bepaal jij zelf. Vaak is het zo dat dit leenbedrag wel realistisch moet zijn in relatie tot jouw omzet. Je kunt bijvoorbeeld niet een omzet van €30.000 per maand hebben, maar wel €500.000 aan zakelijk krediet aanvragen.


Wat is de looptijd van een tijdelijk zakelijk krediet?

De looptijd van een tijdelijk zakelijk krediet verschilt per aanbieder. Zo zijn er aanbieders die zich richten op kortlopend zakelijk krediet, waarbij de looptijd dan tot 12 maanden is. Logischerwijs is de hoogte van het bedrijfskrediet bij deze partijen lagen.

Daarnaast zijn er partijen die zich meer richten op hogere bedragen aan zakelijk krediet. Hierbij is de looptijd veelal wat langer. Dit kan zelfs oplopen tot een looptijd van 60 maanden, waardoor je dus veel langer hebt om jouw bedrijfskrediet terug te betalen.

Al met al zijn er veel aanbieders die net weer even een andere looptijd hanteren. Over het algemeen varieert die looptijd tussen 3 maanden en 60 maanden. Het verschil hangt sterk samen met de hoogte van het zakelijk krediet. 

Aanbieder

Looptijd

Maximale leenbedrag

Kosten

Bridgefund

6 - 24 maanden

€250.000

1.3%

Qeld

6 / 12 / 18 maanden

€200.000

1.9% - 2.3%

Swishfund

3 - 24 maanden

€1.000.000

1.0%

New10

3 - 60 maanden

€250.000

4.0%

Kredietvooruit

3 - 6 maanden

€250.000

6%

Floryn

Flexibel

€3.000.000

1.4%

Spotcap

1 - 24 maanden

€300.000

1.1%

Qredits

1 tot 10 jaar

€250.000

1%

CapitalBox

1 tot 36 maanden

€350.000

3.0%


Veelgestelde vragen

Hoeveel doorlopend zakelijk krediet kan ik maximaal aanvragen?

Je kunt bij de meeste partijen een maximaal doorlopend zakelijk krediet aanvragen tussen de €150.000 en €300.000. De maximale hoogte van dit zakelijk krediet verschilt erg binnen de verschillende partijen.


Kom ik in aanmerking voor een zakelijk krediet als ZZP’er?

Je komt als ZZP’er in aanmerking voor zakelijk krediet als jij een geldige aanvraag hebt ingestuurd en in staat bent gebleken om goed toe te lichten hoe je van plan bent jouw zakelijke krediet te gebruiken.


Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een lening?

Een zakelijk krediet is een zak met geld die jij flexibel kunt opnemen en terugbetalen aan de kredietverstrekker. Een lening is daarentegen een grote zak geld die jij meteen ontvangt en gestructureerd terugbetaalt aan de kredietverstrekker. We hebben een compleet artikel geschreven wat het verschil tussen een lening en krediet uitlegt. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>