• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Zakelijk crypto kopen? Dit is de juiste manier om zakelijk in Bitcoin of cryptocurrency te investeren

Als ondernemer ben je steeds op zoek naar nieuwe manieren om je geld aan het werk te zetten. Een manier om dit te doen is door te investeren. We ontvangen steeds vaker de vraag of zakelijk crypto kopen mogelijk is en hoe dat precies werkt.

In dit artikel vertellen we je WAAROM het interessant is, HOE het belastingtechnisch gezien werkt en WAAR je rekening mee moet houden als je zakelijk gaat beleggen in crypto.


Zakelijk crypto kopen: 3 redenen

Voor we precies gaan vertellen hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden leggen we je eerst uit waarom het interessant is om zakelijk te investeren in cryptocurrency. Er zijn talloze redenen waarom dit voor jou als ondernemer interessant kan zijn, maar wij hebben de belangrijkste 4 voor je op een rijtje gezet.

Risico spreiding: De vaste lezers van ThinkRich weten dat risico spreiding een van de dingen is waar we continu op hameren, soms tot vervelends aan toe misschien. Toch is het een van de belangrijkste principes binnen investeren. Wij zullen je dan ook nooit aanraden om all-in in te zetten op cryptomunten. Wel kan het een prima investering zijn in je totale portfolio van beleggingen (o.a. vastgoed, ETF's en crypto).

voorbeeld zakelijk beleggen portfolio

Voorbeeld spreiding

Rendement: Het rendement op crypto's kan gigantisch zijn. Daar staat tegenover dat de koersen ook heel volatiel kunnen zijn. Dat is dan ook precies de reden dat we zeggen dat je slechts een deel van je investeringen in crypto kunt stoppen. Als we kijken naar een termijn van 5 jaar, dan staat de Bitcoin nu op een heel positief instapmoment. Bitcoin heeft net als de aandelenmarkt best wel wat klappen gekregen. De historie laat keer op keer opnieuw zien dat dit de perfecte momenten zijn om in te stappen.

Geld gaat voor jou aan de slag: Tuurlijk kan het geen kwaad om een deel van je liquide middelen als cash op de rekening te houden, voor onverwachtse tegenvallers of plotselinge investeringen. Zorg echter dat dit niet meer is dan nodig. Ten eerste staat jouw geld op de zakelijke rekening van het bedrijf niet veilig, want stel nou dat je een claim krijgt of het bedrijf failliet gaat, dan ben je het geld op de zakelijke bankrekening ook waarschijnlijk kwijt.

Ga je zakelijk crypto kopen? Dan buigt jouw vermogen mee met de markt. Als je de cash niet nodig hebt voor een aantal jaar dan is zakelijk bitcoin kopen een mooi instrument om je vermogen mee te laten groeien met een eventuele waardestijging. 

Zakelijk bitcoin kopen tegen inflatie

Een ander veelgehoord argument voor zakelijk bitcoin kopen is inflatie. In sommige jaren hebben we te maken met hoge inflatie van soms wel meer dan 10%. Dit houdt in dat jouw 10.000 euro, in de praktijk nog maar 9.000,- waard is. Het is weliswaar nog steeds tien duizend euro maar door de inflatie kun je er nog maar voor negen duizend euro aan spullen voor terugkrijgen als het ware.

Zakelijk investeren in cryptocurrency kan een goede strategie zijn om jezelf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van inflatie.

Waar kun je het best een zakelijk crypto account aanmaken?

Een zakelijk crypto account aanmaken doe je bij een zogeheten crypto broker. Zij hanteren altijd de huidige markt prijs dus tot zoverre zijn ze allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in de fee's die ze rekenen voor elke transactie. De fee die ze rekenen bij het kopen van cryptocurrency is de winstmarge van het bedrijf. Fee's verschillen tussen de 0,25% per transactie tot maximaal 2% per transactie.

Wil je vanuit je onderneming beleggen in crypto's? Kies dan voor Bitvavo. Zij hebben veruit de laagste transactie kosten in de markt (0,25%) en hebben een goed werkend en veilig platform ontwikkelt met een DNB registratie. Als je hier klikt kun je jezelf aanmelden en een account aanmaken. Meldt je aan via de normale procedure, zodra je een account hebt stuur je Bitvavo een mailtje en stellen ze jouw account in op 'zakelijk'.

Meer weten over deze crypto broker? We schreven er eerder al een review over

Om je zakelijke crypto account aan te maken volg je de volgende instructies op:

Stap 1 - Account aanmaken

Ga naar Bitvavo (of een andere broker. Let op: andere Nederlandse partijen rekenen hogere handelskosten, minimaal 3 keer hoger). Vul je gegevens in (land van verblijf, voornaam, achternaam, e-mailadres) en klik op account aanmaken.

Pas nadat je jouw account hebt aangemaakt laat je deze omzetten naar een zakelijk account.

Stap 2 - Storten

Nadat je je registratie hebt bevestigd in de mail. Stort het gewenste bedrag naar je account en selecteer de coin die je wil kopen. Zelf ben ik er voorstander van om in het geval van geld vanuit het bedrijf niet teveel risico te nemen.

Mijn eigen zakenportfolio bestaat dan ook voor 85% uit Bitcoin en Ethereum.

Stap 3 - Klaar!

That's it! Jouw munten worden direct opgeslagen in je account. Bewaar je wachtwoorden goed en deel deze niet met iemand anders. Ga je maandelijks bijkopen?

Zorg er voor dat je jouw administratie goed bijhoudt van wanneer je aankoopt en voor welk bedrag. Zo kun je de performance van je zakelijke belegging goed in de gaten houden. 

Waar bewaar je jouw coins?

Je kunt jouw coins op verschillende manieren en plekken bewaren. Bitvavo heeft voor elke cryptomunt een ingebouwde software wallet. Wanneer jij coins aankoopt worden deze daar automatisch opgeslagen. Sommige crypto fanaten zijn van mening dat je jouw munten beter zelf kunt opslaan, omdat het dan pas echt in jouw bezit is. In dat geval kun je een hardware wallet overwegen.

Dit is een wallet die niet verbonden is met het internet en dus ook niet gehackt zou kunnen worden. Houdt er hier echter wel rekening mee dat als je jouw inloggegevens voor de wallet kwijtraakt, je ALLES kwijt bent. Daarom zal het voor sommige mensen toch interessanter zijn om de investering bij de crypto broker vast te houden.

Zakelijk investeren en belasting

Ga jij zakelijk beleggen? Dan is het goed om te weten hoe dat belastingtechnisch werkt. Of je nou in bitcoin belegt, andere munten of überhaupt in iets anders dan cryptovaluta; de belastingdienst ziet zakelijke investeringen als een onderdeel van je onderneming. Dat betekent dat je ook belasting betaalt over de winst. Afhankelijk van de bedrijfsvorm van jouw onderneming gaat dit op verschillende manieren;

  • Is jouw bedrijf een Besloten Vennootschap of een NV? Je coins moeten dan als vlottende activa in de boeken gezet worden.

  • Ben je ZZP'er (eenmanszaak) of zit je in een VOF? Dan wordt het door de belastingdienst gezien als een investering vanuit een persoon. Het vermogen zal in box 3 belast worden.

Wil je beginnen maar zoek je eerst nog wat advies? Raadpleeg dan je boekhouder.

Wel of niet zakelijk crypto kopen?

Wij vinden het zelf interessant om in crypto's of Bitcoin te investeren en doen dit zelf ook. We willen echter wel benadrukken dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt; zowel particulier of vanuit je bedrijf. Investeer niet alles in één asset maar verspreid dit over meerdere soorten beleggingen.

>> Vergelijk hier de beschikbare platformen voor het kopen van cryptomunten.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>