• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • YouTube calculator: Hoeveel geld verdien je als YouTuber nu precies?
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 29/03/2024

Kan je uitrekenen hoeveel geld je kunt verdienen als YouTuber? 

Ja. Wij hebben een YouTube calculator ontwikkeld - en dat ging niet zonder slag of stoot. We doken de krochten van de Google-wetgeving in, moesten ons een weg banen door kilometers aan stoffige, ingewikkelde teksten, maar hebben gewonnen.

Het resultaat is een YouTube calculator waarin jij heel gemakkelijk kunt berekenen hoeveel geld jij zou kunnen verdienen aan reclame-inkomsten via YouTube-video's.

Ben jij benieuwd naar de YouTube calculator en wil jij nu al berekenen hoeveel geld je zou kunnen verdienen via dit platform? Je ontdekt het hieronder!

YouTube Calculator

Er zijn meerdere YouTube-inkomsten die makers kunnen ontvangen. Hierbij zijn er grofweg drie soorten inkomsten te onderscheiden: (1) reclame-inkomsten, (2) affiliate inkomsten en (3) merchandise-inkomsten.

Voor dit artikel hebben we het alleen over reclame-inkomsten. Je weet wel, die irritante reclame die jij halverwege het kijken van jouw favoriete YouTuber te zien krijgt. Wat zeg ik, halverwege? Het gaat soms om meerdere keren per video.

Maar, zoals het eeuwenoude gezegde, de een zijn dood is de ander zijn brood.

Wellicht is het gezegde een beetje gedramatiseerd, maar je begrijpt wat ik bedoel: de reclames die met grote frustratie worden bekeken door de kijker leveren voor de maker van de video geld op. 


Hoe worden de YouTube reclame-inkomsten berekend?

Nu is het zo dat het geld dat dit oplevert kan worden berekend. En die berekening is ietwat ingewikkeld. Wij leggen het stap voor stap aan je uit, van begin tot eind. 

Wel even een disclaimer: wij gaan er voor dit stappenplan natuurlijk van uit dat je al bent goedgekeurd als YouTube-maker. Iets later in dit artikel geven we je een stappenplan zodat jij ook kunt ontdekken of dit voor jou geldt. 

 • 1: Opbrengst per 1000 views. Een video met reclames wordt uitbetaald per 1000 views. Een video met 900 views krijgt dus geen uitbetaling. De bedragen van deze reclame-opbrengsten liggen tussen de €0,10 en €0,30 per view.
 • 2: Niet elke video levert hetzelfde bedrag op. Sommige video's betalen dus €0,10 per view uit, terwijl andere €0,30 per view uitbetalen. Gemiddeld gezien wordt er €0,18 per view uitbetaald (aan makers die dus minimaal 1000 views hebben)
 • 3. Vijf bedreigingen die de inkomsten  beïnvloeden: De hoogte van die berekening wordt beïnvloed door vijf dingen - videolengte, adblockers van kijkers, kwaliteit van gegenereerde advertenties, totale hoeveelheid kijkers en aantal mensen die doorklikken
 • 4. De 30-seconden-regel: Google - de partij die de uitbetalingen doen voor reclames - hanteren tussen neus en lip de 30-seconden-regel. Dit houdt in dat een reclame minimaal 30 seconden bekeken moest zijn, voordat je wordt uitbetaald. 
 • 5. Nog een keer de 30-seconden-regel: Niet iedereen kijkt deze 30 seconden uit. Te lang. Dit is slecht nieuws, want het betekent dat er doorgaans maar 15% van alle reclames juist worden bekeken - en dus geld mee verdient. 

Oke, dit was even een heel verhaal rondom de YouTube calculator. 

We ordenen even jouw - en onze - gedachtes:

Met reclames verdien je geld. Die reclames worden gegenereerd door Google. Je moet ervoor zorgen dat die reclames minimaal 30 seconden worden bekeken. Er zijn 5 bedreigingen die de inkomsten beïnvloeden. Je krijgt in dat geval uitbetaald per 1000 views. Deze uitbetaling bedraagt tussen de €0,10 en €0,30 per view. Gemiddeld wordt er €0,18 per view uitbetaald. 

Helder?

Dan kunnen we de YouTube calculator voor je presenteren. Lees het hieronder!


De YouTube calculator

En dan zijn we aangekomen bij de showstopper: de YouTube calculator. 

Deze YouTube calculator is heel simpel en geeft je een grof beeld van de inkomsten die je zou kunnen ontvangen als YouTuber.

Hierbij zijn er drie dingen belangrijk: (1) we zijn uitgegaan van de gemiddelde betaling van €0,18 per view, (2) je kunt alleen per 1000 views doorklikken en (3) we zijn uitgegaan van een percentage van 15% van de kijkers die de reclames goed genoeg hebben bekeken. 

Gebruik de calculator hieronder voor jouw eerste indicatie:


Wat is er allemaal nodig voor YouTubers om reclame-inkomsten te ontvangen?

Ben je geschrokken? Of juist opgelucht? 

De inkomsten die je kunt ontvangen vanuit reclames kunnen nogal laag uitvallen. De wereld van YouTube is inmiddels vergevorderd - en dus ook de betalingen van reclames. 

Kort gezegd ben jij nu de dupe van het feit dat er zo ontzettend veel YouTubers zijn die ook content online plaatsen. Wel moet gezegd worden dat er een flinke zakcent te verdienen valt in het geval dat je goede content maakt. 

Maar, wie ontvangt nu deze inkomsten? Wij zetten het voor je op een rijtje:

 • Je hebt meer dan 1000 abonnees (subscribers) 
 • In de laatste 12 maanden zijn jouw video's in totaal minimaal 4000 uur bekeken
 • Je hebt de terms en conditions gelezen en geaccepteerd (duh)
 • Je hebt een AdSense account
 • Je YouTube-kanaal is gescreend en goedgekeurd

Kan jij bij al deze 5 kenmerken een vinkje plaatsen? Gefeliciteerd! Jij ontvangt reclame-inkomsten op jouw YouTube account videos.


Op welke andere manieren kunnen YouTubers geld verdienen?

Het verhaal van de reclame-inkomsten is interessant, maar ook weer niet. 

De inkomsten kunnen namelijk laag uitpakken. Het meest vervelende hieraan, is dat je vaak niet zoveel grip hebt op de hoogte van die uitbetaling.

Wij noemden al de 5 bedreigingen, zoals een groot percentage mensen dat adblockers gebruikt of dat jouw videolengte niet ideaal is. 

Daarom kiezen YouTubers ervoor om te diversificeren. Dit is een duur woord voor het uitbreiden van de inkomstenstromen. Onze calculator gaat over reclame-inkomsten, maar er bestaat ook nog zoiets als affiliate-inkomsten en merchandise-inkomsten.  

Allereerst affiliate-inkomsten. Voor dit type inkomsten benader je partijen die een product willen verkopen, vraag je een affiliate link aan en plaats je die in jouw video's. Mochten jouw kijkers producten kopen via jouw link, ontvang jij een percentage. 

Ten tweede merchanise-inkomsten. Deze spreekt voor zich. Hoodies, t-shirts, vissershoedjes, ga zo maar door. Hoe meer je verkoopt, hoe meer inkomsten.

Kunnen we daar ook een calculator van maken?

Nee.

Dat kan niet.

We hebben geen glazen bol en kunnen niet in de toekomst kijken.

Nog niet ten minste.


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld verdien je per view via YouTube?

Gemiddeled verdien je €0,18 per view. 

Hoeveel geld betaalt YouTube voor 1000 views?

Gemiddeld betaald YouTube zo'n €18 per 1000 views. 

Hoe bereken je YouTube-inkomsten?

Dit bereken je door de YouTube calculator te gebruiken, waarbij je het aantal views invult en de calculator de rest van het werk doet. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>