Als ondernemer ben je constant bezig met cijfers. Hoeveel geld komt er binnen en hoeveel gaat er uit? Is de cashflow in orde en heb je een goede winstmarge? Vandaag gaan we in op dat laatste vraagstuk: hoe weet je of je winstmarge hoog genoeg is en hoe kun je deze berekenen.


Wat is een goede winstmarge?

Over het algemeen wordt 10% als een gemiddelde winstmarge gezien en 20% als een hoge winstmarge. Wat als een goede winstmarge wordt gezien is echter afhankelijk van de branche en industrie waar een bedrijf zich in begeeft.


In de horeca zijn winstmarges lager dan bij software bedrijven. Ook retail bedrijven hebben een eigen winstmarge waar ze zich op richten. Om te bepalen wat een goede winstmarge is wordt er gekeken naar de omloopsnelheid en de productwaarde. Wanneer je als bedrijf heel veel diensten of producten verkoopt kun je wegkomen met een lagere winstmarge.

Ook de prijs van je product maakt een groot verschil. Verkoop je producten met hele lage orderwaarde? Dan zal je hogere percentages winst moeten pakken om gezien te worden als een goede winstmarge.


Hieronder een aantal voorbeelden per industrie. De getallen zijn afgerond naar benadering. Verderop in het artikel leggen we nog uit wat het verschil is tussen bruto en netto winstmarge.

Industrie / Branche

Goede bruto winstmarge

Goede netto winstmarge

Autoindustrie

9,5%

1,6%

Bouwmaterialen

29%

5,2%

Retail (online)

43%

5,7%

Retail (offline)

23,9%

2,9%

Affiliate marketing

93%

64%


Winstmarge berekenen

De formule om je winstmarge te berekenen is heel simpel:
Totale omzet exclusief BTW - Totale kosten exclusief BTW = Winst.

Vervolgens deel je de winst door de totale omzet en vermenigvuldig je dit getal om tot je winstmarge te komen.

We laten het even zien in een handige voorbeeld berekening;

  • Totale omzet (ex BTW): € 100.000
  • Totale kosten (ex BTW): € 70.000
  • Winst: 100.000-70.000 = € 30.000

Winstmarge = (30.000/100.000)*100 = 30% 

Voor het berekenen van de winstmarges gebruiken we altijd bedragen exclusief BTW.


Bruto winstmarge vs Netto winstmarge

In de berekening van hierboven hebben we de netto winstmarge berekent. Om je netto winstmarge te berekenen dien je alle kosten van je omzet af te trekken. Om je bruto winstmarge te berekenen trek je alleen de kosten van je omzet af die direct gerelateerd zijn aan de kosten voor het produceren of creëeren van je product of dienst. 

Bruto winstmarge = ((totale omzet - inkoopkosten)/totale omzet) * 100 
Netto winstmarge =((totale omzet - totale kosten)/totale omzet) * 100

Andere relevante termen en begrippen


Waarom is het belangrijk om je winstmarge te berekenen?

Je winstmarge is een van de belangrijkste indicatoren voor de performance van je bedrijf. Of je nou verlies draait of dat je te weinig cashflow hebt, je winstmarge is hier altijd mee verbonden. Het is niet altijd makkelijk om je winstmarge te verhogen. Je cashflow kan je wel (tijdelijk) verbeteren door bijvoorbeeld een kortlopend zakelijk krediet aan te vragen.

Naast de winstmarge zijn er nog een aantal methodes om de performance van je bedrijf uit te kunnen drukken;

  • Omzetgroeipercentage
  • ROAS (return on ad spend)
  • Kasstroomopbrengst
  • Cashflow
  • Solvabiliteit
  • etc.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

  • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Al je vragen rondom winstmarge

Hoeveel winstmarge is normaal?

Hoeveel winstmarge normaal is hangt heel erg af van de branche waarin je zit. Bovenaan de pagina vind je een tabel met daarin voorbeeld winstmarges per branche en industrie. Uiteindelijk ken jij jouw onderneming of product het best, dus ga ook af op je eigen expertise.

Wat is het verschil tussen bruto winstmarge en netto winstmarge?

Het verschil tussen bruto en netto winstmarge zit hem in de kosten die je meeneemt. Bij bruto winstmarge kijk je alleen naar de kosten die direct verwant zijn aan het produceren van je product/dienst. Bij netto winstmarge bereken je de marge na aftrek van alle kosten binnen je bedrijf.

Hoe kan ik mijn winstmarge berekenen?

We hebben een duidelijke voorbeeld berekening en een formule op deze pagina gezet. Bereken direct wat de winstmarge is van jouw onderneming.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>