Je hebt de naam Zeus misschien weleens voorbij horen of zien komen.  Zeus is een van de belangrijkste goden van het oude Griekenland. Veel mensen vinden de geschiedenis van het oude Griekenland erg interessant. Deze geschiedenis zit boordevol mythologieën, maar ook vol goden met allemaal hun eigen, indrukwekkende verhalen. Als je de geschiedenisboeken induikt en op zoek gaat naar geschiedenisverhalen over Griekenland, dan zul je Zeus zeker tegenkomen. Waarom is deze god zo belangrijk? En wat valt er over hem te weten te komen? Wie is Zeus?

Zeus de oppergod

Zeus is niet zomaar een god in het oude Griekenland. Het is de oppergod die net zo belangrijk is als Jupiter voor de Romeinen. Het oude Griekenland kent vele goden en Zeus is daarvan het belangrijkste. Zeus is geboren en opgegroeid op de berg Olympus.

Als je de verhalen over Zeus leest, dan kom je te weten dat hij het weer kan beïnvloeden. Zo heeft hij de macht over het water, de bliksem en kan hij het zelfs laten sneeuwen of regenen. Vooral over de bliksem zijn veel verhalen te vertellen. Zeus heeft namelijk vaak een bliksemschicht in zijn handen. Hiermee kan hij gooien en zijn vijanden uitschakelen.

De titanen Kronos en Rheia waren de ouders van Zeus. Het stel had niet alleen Zeus als zoon. Ze kregen nog veel meer kinderen, maar Zeus was hiervan de jongste. De broers en zussen van Zeus zijn ook niet geheel onbekend. Ook over hen zijn er veel verhalen verteld. Bekende broers en zussen van Zeus zijn bijvoorbeeld: Poseidon, Hades en Hestia. Toen Zeus opgroeide, trouwde hij met Hera, die later ook een van zijn zussen bleek te zijn.

Zeus had vele liefdes. Met Dione kreeg hij Aphrodite. Met andere vrouwen kreeg hij Athene, Hermes en Herakles. Maar ook met zijn eigen vrouw, Hera, kreeg hij kinderen. Samen kregen ze Hebe, Ares en Hephaistos.

De geboorte van Zeus

Tijdens de geboorte van Zeus gebeurde er iets aparts. Zijn vader, Kronos, slikte alle broers en zussen van Zeus in (die hij later wel weer uitspuwde). De moeder van Zeus wilde hem uit alle macht beschermen tegen zijn vader, die jaloers op hem was, en ze stuurde hem naar de aarde. Zeus spoelde aan bij het Griekse eiland Kreta, waar hij opgevoed werd door de nimfen. Daar groeide hij op en werd hij gevoed door een magische geit. Zeus groeide op tot heerser over hemel en aarde.

De heerser over hemel en aarde

Zeus werd een krachtige god die het opnam tegen verschillende titanen en giganten. Niets kon hem verslaan. Hij kreeg de absolute macht over alles. Hij was benoemd tot de handhaver van de maatschappelijke orde en werd het hoofd van de vorstelijke macht. Hij werd niet alleen de baas over alle mensen, maar ook over alle goden.

Het verhaal over Zeus is erg indrukwekkend. Daarom is het zeker de moeite waard om meer over hem te lezen. Wil je meer lezen? Kijk dan op: http://www.hanze2017.nl.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>