• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wie is Satoshi Nakamoto? Alles wat je moet weten!

Satoshi Nakamoto is een bekende naam binnen de wereld van cryptovaluta's, maar wie is Satoshi Nakamoto nu eigenlijk?

Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben wat leuke weetjes gevonden. Wil jij meer weten over Satoshi Nakamoto? Lees dan zeker verder!


Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de bedenker van Bitcoin, maar dit is niet zijn of haar echte naam. Wie er echt schuilt achter deze naam is niet bekend. Het kan een man, een vrouw of zelfs een groep zijn.


Wat heeft Satoshi Nakamoto bereikt?

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een whitepaper over een digitale munt op een cryptografie-mailinglijst. Die gebeurtenis veranderde de geschiedenis van geld en zal de wereld nog verder op zijn kop zetten.

Denk je eens in hoe het moet zijn om verantwoordelijk te zijn voor een miljardenindustrie. Doordat Satoshi Bitcoin bedacht, zagen anderen kans om hier op voort te borduren, want zijn uitvinding zorgde niet alleen voor cryptocurrency, maar ook voor blockchain.

Vandaag de dag zijn er tienduizenden cryptocurrency’s die allemaal voortbouwen op het werk van Satoshi. Daarnaast werken Centrale Banken van China, Europa en de VS aan een eigen digitale munt, die zonder de technologie van Bitcoin niet had kunnen bestaan.

En wat te denken van de duizenden bedrijven die iets doen met blockchain

Satoshi Nakamoto heeft eigenhandig gezorgd voor het ontstaan van een nieuwe industrie, voor het ontstaan van duizenden bedrijven en werkgelegenheid voor miljoenen mensen van over de hele wereld.

Hoe moeilijk moet het zijn om niet een keer naar voren te treden en te zeggen: Ik ben Satoshi Nakamoto en dit komt door mij.

Goed nieuws! Bitvavo geeft onze lezers vandaag een leuk welkomstcadeau!
Maak via deze knop een account aan bij Bitvavo en handel de eerste 1000 euro zonder handelskosten!


Waarom is Satoshi Nakamoto anoniem?

Er is goede reden voor Satoshi Nakamoto om niet bekend te maken wie er schuil gaat achter deze beroemde naam.

Bitcoin is namelijk ontworpen tijdens de financiële crisis van 2008, om normale mensen een uitweg te geven uit het normale systeem. Dat kun je ook interpreteren als concurrentie voor de huidige, zittende macht. 

Overheden en Centrale Banken hadden tot 2009 het monopolie op geldcreatie en het is ze er alles aan gelegen om concurrentie de kop in te drukken.

Het is voor de zittende macht een stuk makkelijker om een beweging te stoppen als ze kunnen identificeren wie er aan het hoofd staat. 

Kijk bijvoorbeeld naar wat er is gebeurd met Phil Zimmermann, de bedenker van PGP. PGP stelt iedereen in staat om digitaal te communiceren zonder dat iemand kan meelezen of -luisteren.  

Dat was geen probleem tot de aanval op de twin towers in 2001. Na 9/11 kwam er nieuwe wetgeving in de VS om iedereen in de gaten te houden, en dan is zo’n PGP maar vervelend.

De Amerikaanse overheid nam PGP in beslag. De overheid startte een strafrechtelijk onderzoek tegen Zimmerman en hij werd bestempeld als een vijand van de staat.

Het enige dat deze technologie deed, was twee personen te laten communiceren zonder dat iemand mee kan kijken. 

Stel je nu eens voor hoe de overheid de maker van Bitcoin zou behandelen, een open source technologie die ervoor zorgt dat je kostenloos waarde kan overboeken, zonder banken of tussenpersonen. 

Een technologie die het monopolie op geld uit handen van de overheid trekt.

Satoshi Nakamoto en de centrale bank

Maar er is nog een belangrijke reden waarom Satoshi voor anonimiteit koos. 

Satoshi schreef in de begindagen veel over Bitcoin, beantwoordde vragen, via e-mail en via mailinglijsten. Op het internet verdwijnt vrijwel niets, waardoor alles wat hij geschreven heeft gedocumenteerd blijft. Hier valt te lezen dat een van Nakamoto's primaire motivaties was om een gedecentraliseerde digitale valuta te creëren buiten de controle van een centrale bank.

In 2011 schreef Satoshi: ‘Het kernprobleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet worden vertrouwd om de valuta niet te verlagen, maar de geschiedenis van fiat-valuta's staat vol met schendingen van dat vertrouwen.’

Een paar maanden later, in april van 2011, verdween Satoshi Nakamoto. Hij stuurde nog een laatste afscheidsmail:

"Ik ben verder gegaan met andere dingen. Het is in goede handen bij Gavin en iedereen."

Satoshi

Het is in goede handen bij Gavin en iedereen. " Satoshi overhandigde vervolgens de broncode en verdween voorgoed.

Voor Bitcoin is het belangrijk dat er niemand aan het hoofd staat. Daarom is niet alleen de anonimiteit van belang, maar ook dat Satoshi op een gegeven moment alle betrokkenheid bij Bitcoin moest loslaten.

Het idee van Bitcoin is om zo decentraal mogelijk te zijn, en daar hoort nou eenmaal geen centrale leider bij. De regels worden door iedereen die deelneemt aan Bitcoin bepaald, en iedereen is welkom om Bitcoiner te worden.

Door de jaren heen zijn er wel kandidaten naar voren geschoven voor wie Satoshi Nakamoto kan zijn:

Satoshi Nakamoto en Hal Finney

Finney is helaas overleden aan de spierziekte ALS, dus het kan niet bevestigd worden.

Op 10 januari 2009 downloadde hij de code en maakte verbinding met het netwerk. Zijn computer was de eerste die verbinding maakte met het netwerk van Satoshi. 

Twee dagen later ontving Hal tien bitcoin van Satoshi Nakamoto. Dit was de eerste bitcoin transactie tussen twee computers. Dat betekent niet dat Finney Satoshi is, maar het is begrijpelijk dat die link gelegd wordt.

Een ander leukigheidje: Satoshi en Finney waren lid van dezelfde mailinglijst. Toen iemand schreef over de eerder genoemde Phil Zimmermann en PGP, reageerde Hal Finny. Hij nam contact op met Zimmerman en werd de eerste medewerker, tot zijn pensioen in 2011. 

Dorian Nakamoto

Een andere verdachte is Dorian Nakamoto. Dorian was hier niet blij mee, maar hij heeft het er zelf naar gemaakt.

In 2014 schreef Newsweek dat Dorian Nakamoto dezelfde persoon is als Satoshi Nakamoto. De crypto wereld stond op z’n kop.

Volgens het artikel zouden Beide libertaire neigingen hebben en iets met Japan hebben. En wat de vergelijking ook makkelijk maakt, ze heten allebei Nakamoto.

Dorian werkte voor Defensie en heeft een Japanse achtergrond. De auteur van het artikel beweerde ook dat Dorian haar vertelde dat hij niet langer betrokken was bij bitcoin en dat hij zijn werk had overgedragen aan andere mensen.

Hij ontkende dit en zei dat hij de vraag verkeerd had begrepen. Newsweek publiceerde bij het artikel ook een foto van zijn gezicht van zijn huis en hierdoor was zijn locatie makkelijk te achterhalen. 

Zijn beeltenis wordt nog vaak gebruikt om Satoshi Nakamoto weer te geven.

Goed nieuws! Bitvavo geeft onze lezers vandaag een leuk welkomstcadeau!
Maak via deze knop een account aan bij Bitvavo en handel de eerste 1000 euro zonder handelskosten!


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>