In 2020 en 2021 maakte een Nederlandse analist furore met zijn analyses van de cryptomarkt. Hij gaat schuil onder de naam PlanB en heeft publiekelijk nooit zijn identiteit onthuld. In dit artikel leggen we uit wie Plan B is, en vertellen we over zijn bekendste koersvoorspelling voor Bitcoin.

Goed Nieuws! 🎉 Bitvavo geeft al onze lezers een €1000 welkomstbonus kado! 🎁

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt.

Wie is Plan B?

In de intro van dit artikel schreven we al dat Plan B van Nederlandse afkomst is en een hij is. Deze details heeft Plan B zelf gedeeld in verschillende podcasts en interviews. 

Plan B is een bekende naam binnen het internationale Bitcoin circuit. Een bekende naam, maar dus geen bekend gezicht. Plan B heeft als missie om een brug tussen Plan A en Plan B te slaan. 

Met Plan A wordt de traditionele financiële wereld bedoeld, en Plan B laat zich vast wel raden. Maar voor de goede orde, Bitcoin begint ook met een B.

Daarnaast deelt de analist dat hij zijn identiteit geheim wil houden omdat hij in Plan A werkt voor een groot financieel bedrijf in Nederland.

Vorig jaar reed PlanB een stukje mee met Madelon Vos om te praten over de staat van de economie en Bitcoin. Ook tijdens dit video-interview was zijn gezicht niet zichtbaar.


Plan B voorspelde Bitcoin van 100.000 dollar

Plan B verwierf de afgelopen jaren naam en faam vanwege zijn model S2F. De koersvoorspellingen van dit model loog er niet om, Bitcoin zou kunnen stijgen tot 100 duizend dollar. Zo ver is het nooit gekomen, waardoor velen zijn model in twijfel trekken.

S2F gaan in de basis uit van schaarste. Hij toont aan dat Bitcoin schaars is en durft dit te koppelen aan een koersverwachting.


Schaarste Bitcoin aan de basis

De vraag PlanB probeert te beantwoorden is: hoeveel jaar duurt het om de voorraad te verdubbelen? S2F staat dan ook voor stock to flow. 

Dat kun je berekenen door het aantal bitcoins in omloop te delen door het aantal nieuwe bitcoins per jaar. Totaal aantal bitcoin 19.200.000 / (900 per dag*365 dagen) = 58 en een beetje. 


Verschil Bitcoin en goud

Goud heeft een S2F van 59 en is volgens dit model nog net iets schaarser. Het duurt dus 59 jaar voordat de goudvoorraad, onder de huidige omstandigheden, verdubbeld is. Dat gaat bij Bitcoin 1 jaar sneller, waardoor goud voorlopig schaarser is.

Maar Bitcoin heeft iets wat goud niet heeft. De productie van nieuwe bitcoin wordt elke vier jaar gehalveerd waardoor de S2F verdubbelt.

En daarnaast is Bitcoin aantoonbaar eindig, er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn en het laatste nieuwe deeltje Bitcoin wordt in 2140 gemined. Bij goud kun je niet met zekerheid zeggen hoeveel er nog in de grond zit, en wanneer er nieuwe voorraden worden gevonden.

S2F bestond al langer, maar niemand heeft dit ooit eerder gebruikt om een koersvoorspelling van Bitcoin te maken, tot PlanB.


Prijsvoorspelling Bitcoin mislukt

Plan B voorspelde dat Bitcoin in december 2021 zijn hoogste waarde ooit zou bereiken en 100.000 dollar zou worden. Bitcoin eindigde het jaar op 47 duizend dollar. 

Deze mislukte prijsvoorspelling volgde op een mislukte voorspelling van november, waardoor zijn geloofwaardigheid afnam. Critici zeggen dat zijn model teveel kijkt naar het aanbod, maar de vraag naar Bitcoin volledig buiten beschouwing laat.

Nadat zijn voorspellingen niet uitkwamen, heeft hij zijn volgers op Twitter gevraagd twee en een half jaar te wachten voordat het S2F-model ongeldig wordt verklaard. 

Zijn nieuwe voorspelling is dat Bitcoin in 2025 een nieuw hoogtepunt tussen de 100 duizend en 1 miljoen dollar zal bereiken.  

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>