Elke onderneming geeft op dagelijkse basis geld uit om het bedrijf draaiende te houden. Al is het voorraad, apparatuur, salaris of een kleine investering, je hebt voldoende werkkapitaal achter de hand nodig om dit in goede orde te onderhouden.

Maar veel ondernemers ervaren dat het werkkapitaal niet voldoende is om die dagelijkse kosten bij te kunnen houden. Gelukkig zijn er mogelijkheden in het werkkapitaal financieren om hier meer ruimte voor te creëren. En hoe dat kan leggen we uit in dit artikel!

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is een ander woord voor het geld dat een ondernemer nodig heeft om de dagelijkse bedrijfsvoering financieel goed te laten verlopen. Het werkkapitaal is gezond het vaste inkomen hoger is dan de vaste lasten.

Voldoende werkkapitaal maakt het ondernemen een stuk prettiger, want je zal altijd genoeg geld achter de hand houden om de lasten te kunnen dragen. Tegelijkertijd moet je ook weer niet té veel werkkapitaal hebben, want zo laat je eigenlijk groeikansen in jouw bedrijf liggen.


Hoe werkt werkkapitaal financiering?

Voor veel ondernemers is het werkkapitaal niet voldoende om in goede orde de maand door te komen. Dat kan allerlei verschillende redenen hebben, zoals seizoensgebonden factoren, groeiende kosten van leveranciers of simpelweg door een slechte maand te draaien.

Nu is het zo dat er tegenwoordig allerlei mogelijkheden zijn om dat werkkapitaal te vergroten. Een voor de hand liggende oplossing is om in jouw bedrijfsvoering de kosten naar beneden te drukken of door de winst te verhogen. Maar dat lukt niet altijd.

Daarom is het mogelijk om werkkapitaal te financieren met door middel van zakelijk krediet. Met zakelijk krediet heb jij als ondernemer toegang tot een grote zak met geld, waarbij je naar behoefte geld kunt opnemen.

De grootte van die zak met geld bepaal je zelf. Daarnaast bepaal je zelf de looptijd van het zakelijk krediet. Het interessante aan deze manier van deze werkkapitaal financiering is dat je dus volledige controle hebt over wanneer en hoeveel geld jij opneemt.

En dat is precies de flexibiliteit die ondernemers met krap werkkapitaal nodig hebben om toch de financiële gaten te dichten. Daarnaast is het niet noodzakelijk om het zakelijk krediet volledig op te maken. In perioden waarin het werkkapitaal gezond is, is het krediet dus niet nodig. 

Hieronder zie je een voorbeeld berekening voor het lenen van extra werkkapitaal van 10.000 euro op basis van 1,3% rente.

Maanden

Openstaand bedrag

Rente

Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732


Kosten van werkkapitaal aanvragen

Zakelijk krediet kan een interessante oplossing zijn voor ondernemers voor wie het werkkapitaal een probleem vormt in de dagelijkse bedrijfsvoering. Nu is het natuurlijk zo dat je betaalt voor de flexibiliteit die wordt geboden.

De kosten van een werkkapitaal financiering met een zakelijk krediet bestaat uit twee delen; een terugbetaling en de rente.

Allereerst is het zo dat je het geleende bedrag in zijn volledigheid terugbetaalt binnen de looptijd die jij zelf bepaalt.

Op het moment dat jij €5000 aan zakelijk krediet opneemt om een financieel gat op te vullen, betaal jij die €5000 terug binnen de afgesproken looptijd. Als die looptijd bijvoorbeeld 12 maanden is, zal jij €5000 / 12 = €416,67 per maand terugbetalen.

Daar komt de rente die wordt berekend over werkkapitaal financieren bovenop. Die rente wordt alleen berekend over het bedrag dat jij opneemt. De hoogte van de rente die in rekening wordt gebracht verschilt per aanbieder en ligt meestal rond de 4%. Lees hier meer over de rente op een zakelijke financiering.

Onze favoriete Zakelijke Lening aanbieders:

Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.


Netto werkkapitaal berekenen

Je kunt heel gemakkelijk berekenen of je werkkapitaal in een gezonde staat is of niet met de netto werkkapitaalformule. Jouw werkkapitaal staat namelijk gelijk aan alle kortlopende inkomsten min alle verplichte uitgaven. Dit wordt in termen van ondernemingen ook wel de vlottende activa genoemd.

Formule vlottende activa

(voorraad + debiteuren + spaargeld) - crediteuren = VLOTTENDE ACTIVA

Onder je vlottende activa hoort de waarde van jouw voorraad plus je debiteuren plus het geld dat op je bankrekening staat. Dit is grofweg de waarde van jouw onderneming op een gegeven moment.

Op het moment dat je van dat bedrag jouw crediteuren aftrekt, houd je je netto werkkapitaal over. En op het moment dat dat werkkapitaal niet een heel hoog bedrag is, is het wellicht verstandig om te kijken naar de financiële gezondheid van jouw bedrijf. 


Stappenplan werkkapitaal financieren

Mocht het zo zijn dat jouw werkkapitaal laag of zelfs negatief is, kan zakelijk krediet een uitkomst bieden. En gelukkig is het zo dat het aanvragen van zakelijk krediet bij kredietverstrekkers vrij eenvoudig verloopt.

Stap 1

Zo zal je eerst de looptijd en de hoogte van het krediet moeten vaststellen. Hier heb jij zelf volledig de controle over. Let hierbij op dat je het krediet niet volledig hoeft op te maken, want je betaalt alleen maar voor hetgeen dat jij opneemt.

Stap 2

Vervolgens zal er vanuit de kredietverstrekker gevraagd worden naar allerlei verschillende dingen, zoals de bestaansduur van jouw onderneming of met welk doel je het krediet wilt afsluiten. Deze informatie is namelijk van belang in de beoordeling van jouw aanvraag.

Stap 3

Daarna ligt de bal bij de kredietverstrekker. Ze zullen de zaak analyseren en waarschijnlijk contact met jou opnemen. Vervolgens komen zij met een contract waarin er een rentepercentage wordt vastgesteld.

Tevreden met het contract? Als je het tekent is het krediet helemaal tot jouw beschikking. Omdat er verschillende partijen zijn die allemaal net even op een andere manier kijken naar een voorstel kan het zich lonen om jouw aanvraag bij verschillende partijen te doen.  


Veelgestelde vragen over werkkapitaal

Hoe bereken je netto werkkapitaal?

Je netto werkkapitaal berekenen doe je door je de waarde van jouw voorraad, debiteuren en spaargeld af te trekken van je crediteuren. Op het moment dat het werkkapitaal ruimschoots positief, spreken we over een gezond werkkapitaal. 


Hoe kan je extra werkkapitaal financieren?

Je kan het werkkapitaal verbeteren door jouw lasten naar beneden te drukken, jouw winst te verhogen of door een zakelijk krediet af te sluiten. Met zakelijk krediet creëer je meer ruimte in het werkkapitaal om mee te werken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>