• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke mogelijkheden voor geld lenen zijn er voor een startende ondernemer?

Voor jezelf beginnen is iets waar veel mensen van dromen. Maar er zitten vaak meer haken en ogen aan dan je misschien in eerste instantie denkt. Als je besluit om je veilige baan in loondienst op te zeggen om ‘eigen baas’ te worden betekent dit dat je vanaf dat moment volledig verantwoordelijk voor je eigen inkomen.

Zeker als je start met een bedrijf moeten er vaak veel kosten worden gemaakt. Voordat er inkomen binnenkomt moet er het nodige worden geregeld. Misschien moet je voorraden inkopen, machines, gereedschappen, hard- en software. Hoe kom je aan geld om dit te financieren?

Geld lenen: Hoe en bij wie?

Wil je geld lenen dan is een bank de meest voor de hand liggende mogelijkheid. Een bank zal in principe best bereid zijn om een startende ondernemer geld te lenen. Maar daarvoor moet je dan wel een gedegen businessplan kunnen overleggen. Dat schrijven kost de nodige tijd. In het plan vermeld je niet alleen wat je gaat doen, maar geef je ook aan wat je omzet- en winstverwachtingen zijn.

Niet alleen voor de komende drie maanden, maar het liefst voor de komende jaren. Als je besluit een hoveniersbedrijf te starten en je kunt aangeven dat je al meerdere opdrachten hebt, dan zal dat zeker positief kunnen uitpakken voor je lening aanvraag. Wil je een spirituele praktijk starten en heb je eigenlijk nog geen idee of daar in jouw regio wel behoefte aan is, dan is de kans groot dat je aanvraag wordt afgewezen.

Voorfinanciering van opdrachten

Als het afsluiten van een MKB bedrijfskrediet niet tot de mogelijkheden behoort, dan kun je vaak wel gebruik maken van factoring. Dit houdt in dat je een te versturen factuur niet naar je klant stuurt maar vooraf naar een factoring bedrijf. Zij betalen de factuur binnen 1 tot 2 werkdagen. Hiervoor ben je wel een fee verschuldigd die 10 tot 15 procent van het factuurbedrag.

Maar je kunt wel direct over het geld beschikken. Hiervan kun je voorraden financieren of je personeel betalen. De klant betaalt de factuur vervolgens met een gebruikelijke betalingstermijn aan het factoringbedrijf. Mocht de klant niet op tijd betalen dan is dat het risico voor het factoring bedrijf. Zij zullen daarom in bepaalde gevallen onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van de debiteur voordat zij overgaan tot het overnemen van een factuur.

Hulp van een investeerder

Als je een geniale vinding hebt die je in de markt wilt zetten, dan kun je proberen een investeerder voor je bedrijf enthousiast te maken. Vaak doe je dat door je plannen te pitchen. Als de investeerder belangstelling heeft dan zal deze je een voorstel doen voor een te investeren bedrag.

Hier staat tegenover dat de investeerder een percentage van de aandelen in het bedrijf krijgt. Vaak kun je ook gebruik maken van de knowhow en het netwerk van de geldschieter. Menig startup heeft zijn bedrijf op deze manier succesvol van de grond kunnen krijgen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>