• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke broker past bij jou? Tips voor het kiezen van de beste broker!

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om te gaan beleggen. Jouw geld op de bank laten staan levert immers niet meer zo heel veel op. Wanneer je ervoor kiest om te gaan beleggen heb je een partij nodig die de transacties gaat uitvoeren. Dit kan een bank zijn, maar dit kan ook een broker zijn. Een broker is een onafhankelijk persoon die ervoor zorgt dat de financiële transacties van jouw belegging uitgevoerd worden. Als startende belegger komt natuurlijk al snel de vraag naar boven; welke broker past bij mij? Het aanbod van brokers is zo ontzettend groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom delen wij onze tips voor het kiezen van een broker.

Wat doet een broker

Een broker zorgt ervoor dat alle financiële transacties van jouw belegging uitgevoerd worden. Hiervoor brengt de broker in de meeste gevallen een commissie in rekening. Je hebt brokers die puur en alleen de transacties uitvoeren, maar je hebt ook brokers die naast de transacties advies geven. Hiervoor moet de broker in het bezit zijn van een aparte licentie. De broker voert in dit geval alleen transacties uit wanneer jij daar opdracht voor gegeven hebt. Daarnaast bestaan er ontzettend veel verschillende typen brokers zoals; aandelen brokers, crypto-brokers of CFD brokers. Afhankelijk van de manier van  beleggen kies jij de beste broker voor jou.

Waarom brokers vergelijken belangrijk is

Brokers vergelijken is ontzettend belangrijk omdat je natuurlijk wil kiezen voor een broker die bij jou en jouw belegging past. Maar ook omdat het kiezen voor de juiste broker voor zo min mogelijk kosten zorgt. Het is daarom ontzettend belangrijk om onderzoek te doen naar de verschillende aanbieders en hun voorwaarden. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren waarop jij kunt beleggen. Zo kun je beleggen in aandelen, in crypto, in vastgoed of beleggingsfondsen. Elke manier van beleggen vraagt om een andere aanpak en een passende broker.  

Hoe weet je of een broker betrouwbaar is

Wanneer je gaat beleggen kan dit best wel spannend zijn. Hoewel je natuurlijk hoopt dat beleggen jou geld gaat opleveren. Kan het ook uitdraaien op verlies. Het kiezen van een broker is daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe weet je nu of een broker betrouwbaar is? Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

    • Het is goed om naar de licenties te kijken. Betrouwbare brokers beschikken in de meeste gevallen over een vergunning bij een autoriteit. In Nederland is dit de AFM. Wanneer een broker ingeschreven staat bij de AFM is dit een zeer goed teken omdat deze autoriteit eisen en regels stelt waaraan een broker moet voldoen.

    • De klantenservice is ook een ontzettend belangrijk onderdeel van een betrouwbare broker. Deze moet ten alle tijden goed bereikbaar zijn en duidelijke antwoorden geven op jouw vragen. Kom je moeilijk in contact met de klantenservice of worden er ontwijkende antwoorden gegeven? Dan getuigt dit niet van een betrouwbare broker.

    • Dan een ontzettend belangrijk onderdeel; de openlijkheid. Kun jij alle informatie rondom kosten eenvoudig op de website terugvinden? Dan wordt de informatie openlijk verschaft. Wanneer jij eerst als een soort inspector gadget de hele website moet gaan doorspitten naar informatie is dit geen goed teken.

    • De veiligheidsmaatregelen zijn ook een belangrijk onderdeel van een broker. Voldoet de website aan technische veiligheid waardoor je veilig geld kunt overmaken? Dan is dat zeker een goed teken. Kijk ook naar de maatregelen bij een eventueel faillissement van de broker, in sommige gevallen ontvang je een compensatie.

Tips voor het kiezen van een broker

Als laatste delen we nog een aantal tips voor het kiezen van een broker:

    • Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je geld in wil gaan beleggen. Het type belegging heeft een groot invloed op de keuze uit verschillende brokers.

    • Controleer de overige kosten van een broker. De transactiekosten en het bewaarloon zijn kosten die vrijwel elke broker standaard berekend. Maar er kunnen ook nog andere kosten op de loer liggen zoals valutakosten wanneer je in buitenlandse beurzen wil gaan beleggen of inactiviteitskosten wanneer je geen transacties doet. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle kosten die er berekend worden.

    • Bedenk je goed wat jouw wensen en eisen voor de broker zijn. Welke functies zijn een must en welke functies zijn niet zo belangrijk voor jou. Op deze manier kun je meteen een heel aantal brokers elimineren. 

    • Denk van te voren goed na over hoe actief jij wil gaan beleggen. Dit heeft namelijk een grote invloed op de transactiekosten. Verdiep je in het verdienmodel van een broker. Gratis beleggen klinkt misschien ontzettend interessant maar beleggen is nooit gratis!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>