• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wel of geen boekhouder inschakelen als zzp’er?

Als zzp’er of ondernemer ben je verplicht om je financiële administratie te regelen. Dat kan je zelf doen, of dat kan je uitbesteden aan een boekhouder. Wanneer je net gestart bent, probeer je je uitgaven wellicht te beperken, of vraag je je af wat een boekhouder maandelijks kost. We leggen het je in dit artikel uit.

Zelf doen of uitbesteden?

Bij ondernemen komt meer kijken dan enkel het uitvoeren van opdrachten voor klanten. Achter de schermen moet je ook actief zijn: facturen uitsturen, kwartaalaangiftes indienen, exploitatierekening opstellen … Heb je hier niet veel kaas van gegeten? Dan kan het verstandig zijn om heel die boekhoudkundige administratie uit te besteden aan een professional als een boekhouder.

Besteed je de werkzaamheden uit, dan kan je als ondernemer focussen op wat er echt toe doet in je zaak: de producten of diensten die je aanbiedt. Het uitbesteden van financiële en administratieve zaken geeft je meer ruimte en tijd om je onderneming te ontwikkelen. En hier kan je als zzp’er op termijn zeker de vruchten van plukken!

Wat kost een boekhouder?

Voordat je beslist een boekhouder in te schakelen, moet je jezelf deze vraag stellen: wat kost een boekhouder? Sommige boekhouders hanteren een uurtarief, anderen een maandtarief. De gemiddelde prijs per uur is 45 à 75 euro. De prijzen verschillen naargelang de specifieke werkzaamheden en de regio waarin je boekhouder actief is.

Wat zijn de voordelen van een boekhouder voor jou?

Zzp’ers die starten als ondernemer nemen vaak de boekhouding voor eigen rekening. Logisch, je bespaart er immers veel geld mee. Let er wel op dat je fiscale voordelen kan mislopen door een gebrek aan boekhoudkundige kennis. Op het einde van de rit zou het dus voordeliger kunnen zijn je boekhouding uit te besteden. Boekhouders werken ook sneller dan jij, mede dankzij automatisering van bepaalde taken. Dit vermindert tevens de kans op fouten. Een boekhouder geeft je dus meer zekerheid dat de cijfers kloppen!

Hoe vind ik een boekhouder?

Zoek je een boekhouder maar weet je niet goed waar te beginnen? Vraag dan raad aan bevriende zzp’ers. Ongetwijfeld is er iemand uit je netwerk die je een goede referentie kan geven. Je kan ook online op zoek gaan naar een boekhouder. Werk je graag met een lokale professional? Zoek dan op ‘boekhouder’ en de plaatsnaam die je verkiest, bijvoorbeeld ‘boekhouder Den Haag’ of ‘boekhouder Rotterdam’.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>