Er zijn twee manieren om te beleggen in de financiële markten, en geen van beide houdt in dat je grote hoeveelheden geld moet storten bij een onbekende firma die je 80% rendement binnen een week belooft. De zwendelpraktijken op het gebied van daytrading die op uw zoekopdrachten op internet verschijnen en u vragen te geloven dat u duizenden dollars kunt verdienen als u slechts een paar eenvoudige manoeuvres uitvoert op hun platforms, moeten worden genegeerd. Elke echte benadering van beleggen vereist dat je tijd en energie steekt in het proces van leren over de financiële markten en de instrumenten van je keuze. Succes is meestal het resultaat van ijver, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen, en niet zozeer van charme, geluk of dapper zijn.

In dit artikel schetsen we twee heel verschillende benaderingen van de financiële markten. De ene is de methode van de schildpad, die geduldig voedsel opslaat en wacht op het moment dat de waarde van zijn opslagplaats gerealiseerd zal worden. De andere methode is die van de haas, die meer geïnteresseerd is in het verzamelen van zoveel mogelijk wortelen op dit moment in plaats van het op te slaan voor de winter. Beide methoden hebben hun verdiensten en de vraag welke methode het beste voor jou is, hangt af van persoonlijke factoren zoals de som geld die je kunt riskeren in online trading, je financiële doelen en het tijdsbestek waarin je winst hoopt te zien.

Daghandel

Laten we beginnen met de haas, die in onze tijd een speciaal soort hulpmiddel nodig heeft om zijn “wortels” te verzamelen: een online handelsplatform. Dit handige apparaat geeft je de mogelijkheid om te handelen op de financiële markten, met alleen je smartphone, op bijna elk moment van de dag, op bijna elke plaats. Maar het zijn alleen oplichters die je zullen vertellen dat het bezit van dit hulpmiddel op zichzelf al voldoende kwalificatie is om daadwerkelijk te gaan handelen.

Voordat we iets doen, moeten we eerst begrijpen wat het doel is: een strategie ontwikkelen die je een hint geeft over welke prijsveranderingen waarschijnlijk zullen plaatsvinden binnen een bepaalde periode, die een paar uur, minuten of seconden kan zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar? Uw online broker zal u het gebruik van software aanbieden die historische prijsgegevens analyseert, en dit kan u helpen bij het identificeren van bepaalde trends. Voor degenen die technische analyse gebruiken, is het mogelijk om een idee te krijgen of de markt midden in een opleving zit, waarvan u zou kunnen profiteren door een “koop” deal te openen, of dat de markt klaar is voor een grote daling, waarvan u zou kunnen profiteren in de vorm van een “verkoop” deal.

Maar wie weet welke trend op dit moment relevant is? Dat is precies de moeilijkheid en traders slagen min of meer, afhankelijk van hun vaardigheden om de juiste gegevens op de juiste manier te analyseren en op het juiste moment te handelen. In grote lijnen is de reden waarom historische prijsgegevens relevant zijn voor de toekomst, dat de psychologie van de mensen die handelen bepaalde patronen volgt wanneer het door zijn cycli van angst, hebzucht en apathie beweegt.

Naast technische analyse letten daghandelaren ook op belangrijke aankondigingen, rapporten of statistieken die naar buiten komen. Deze hebben de neiging om korte termijn prijsschommelingen te veroorzaken, die traders proberen te voorspellen. Nieuwsberichten over bijvoorbeeld de rechtszaken waar een bedrijf mee te maken heeft, kunnen ook korte termijn verkoopacties veroorzaken.

Waardebeleggingen (value investing)

Als je het type belegger bent dat liever door de huidige trends in de markt heen kijkt naar de vooruitzichten op de langere termijn, dan ben je een waardebelegger. Waardebeleggers besteden hun tijd aan het lezen van de financiële verslagen van bedrijven, die zowel elk kwartaal als elk jaar uitkomen. Ze houden ook rekening met een heleboel andere dingen, zoals de kracht van het merk van het bedrijf, de kwaliteit van hun product en hun winstcijfers. Als al dit onderzoek te veel voor je is, kun je vertrouwen op het onderzoek van marktexperts zoals Warren Buffet.

Waar mensen zoals Buffet naar op zoek zijn, zijn tekenen dat de fundamenten van een bedrijf aanwezig zijn om het bedrijf te laten bloeien, zelfs als dat potentieel nog niet zichtbaar is in de aandelenprijs. De beroemde waardebelegger Benjamin Graham kocht aandelen die werden gewaardeerd op slechts tweederde van hun intrinsieke waarde of minder. Vervolgens wachtte hij tot hun intrinsieke waarde tot uiting kwam in hun aandelenprijs, wat vaak een kwestie van enkele jaren was. Het is begrijpelijk dat value investing minder geschikt is voor mensen die binnen korte tijd een hoog rendement op hun beleggingen willen zien.

Tot slot

Om terug te komen op een punt dat we eerder aanhaalden, moet u eerst uw persoonlijke financiële situatie en doelen onder ogen zien voordat u beslist of u wilt waardebeleggen of daytraden. Leer daarna over de risico’s die inherent zijn aan de door u gekozen manier van beleggen en de vaardigheden die u nodig heeft om hierin uit te blinken.

Op het iFOREX Europe handelsplatform kun je beleggen in de aandelenmarkt, grondstoffenmarkt of cryptocurrency markt zonder dat je daadwerkelijk Apple aandelen, vaten olie of Ether hoeft te kopen. In plaats daarvan handel je in de prijsveranderingen van deze en andere instrumenten, zowel stijgend als dalend.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>