• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat te doen met Spaargeld? 16 Tips om meer uit je geld te halen in 2024!

Wat te doen met spaargeld? Als jij de afgelopen tijd flink wat geld hebt gespaard dan kunnen we ons voorstellen dat dit iets is wat je jezelf afvraagt.

Zo is de inflatie nog nooit zo hoog geweest en betalen we ons scheel aan vaste lasten. Kortom, alles wordt duurder en je geld wordt steeds minder waard. Zolang je spaargeld laat staan, wordt dit eigenlijk elk jaar minder waard.

Om deze reden is het slim om je spaargeld aan het werk te zetten. Wanneer je dit doet, kun je namelijk mooie rendementen behalen. Deze rendementen zorgen ervoor dat je spaargeld niet minder maar juist meer waard wordt. Kortom, je beschermt jezelf tegen de inflatie.

Maar wat kun je nou het beste doen met je spaargeld? Wat zijn goede investeringen? In dit artikel delen we verschillende tips wat jij met spaargeld kunt doen om meer rendement te behalen.


1. Beleggen in Indexfondsen en ETF's

Wie ThinkRich.nl al wat langer volgt weet dat wij actief bezig zijn met het beleggen in ETF's en aandelen. Als jij meer rendement uit je spaargeld wilt halen dan kun je ervoor kiezen dit te beleggen in indexfondsen en ETF's.

Spaargeld beleggen in ETF's is een relatief makkelijke manier om meer rendement uit je spaargeld te halen.

Een van de bekendste ETF's is de S&P500. Wanneer je in dit ETF investeert investeer je in 1 klap in de grootste 500 bedrijven van Amerika. Vanaf 1957 tot en met 2020 kende de S&P een rendement van maar liefst 10%.

In onderstaande screenshot zie je hoe de koers is ontwikkeld de afgelopen tijd. Zoals je kunt zien is deze alleen nog maar ophoog gegaan.

rendement S&P500

Door maandelijks of jaarlijks een gedeelte van je inkomen te beleggen in de S&P500 kun je dus op de lange termijn flinke rendementen behalen.

Zelf beleggen wij ook in Indexfondsen en ETF's, dit doen we via DEGIRO. Een Nederlandse broker waarbij de kosten ontzettend laag zijn. Hierdoor profiteer je van maximaal rendement.

Stappenplan om te beginnen met het beleggen in indexfondsen of ETF's

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

2. Zoek een betere spaarrekening

Spaargeld beleggen is niet noodzakelijk om meer rendement te behalen. Wat je kunt doen als je weinig risico wilt nemen is een spaarrekening openen die betere rentes biedt dan je huidige spaarrekening.

De meeste mensen hebben hun spaarrekening staan bij een van de grote banken zoals ABN-AMRO, ING of Rabobank. In veel gevallen ontvang je bij deze banken 0% rente.

Wanneer jij al je spaargeld bij een bank hebt staan waar je geen rente of misschien zelfs negatieve rente hebt, word je geld dus elk jaar minder waard.

Wat je beter kunt doen?

Kies voor een spaarrekening die wel interessante rente bieden. Het overstappen naar een sparrekening die wel rente aanbiedt, is vaak gemakkelijk dan je zou denken en kan je op de lange termijn veel extra geld opleveren.

Een aantal banken die wel spaarrente geven zijn Renault Bank, Klarna bank, Bigbank en Nordax bank.

Deze geven vaak een rente die varieert tussen de 0,40% en 0,95%. Tuurlijk, dit zijn minimale percentages, maar het is nog altijd een stuk meer dan de traditionele banken.


3. Pensioenbeleggen

Beleggen voor je pensioen is wellicht nog een ver van je bed show en niet de meest sexy investering uit deze lijst met beste investeringen met je spaargeld.

Toch is het ontzettend slim en bovendien interessant om zo vroeg mogelijk te beginnen met het pensioen beleggen.

Pensioenbeleggen biedt namelijk verschillende fiscale voordelen die andere vormen van beleggen niet hebben.

Een pensioenrekening is een rekening waar je pas bij kunt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Hiervoor kun je er wel voor kiezen om geld van deze rekening af te halen, maar in veel gevallen betaal je dan een flinke boete.

Al het geld dat jij inlegt op je pensioenrekening kun je bij je inkomstenbelasting aftrekken van je totale inkomen. Hierdoor hoef jij dus minder belasting te betalen.

Wanneer jij vervolgens met pensioen gaat, betaal je hier natuurlijk wel een deel belasting over, echter is dit veel lager dan wanneer je nog werkend bent.

Pensioenbeleggen is vooral interessant met een lange beleggingshorizon. Op deze manier profiteer je namelijk maximaal van het compound interest effect. Het berekenen van compound interest kan gemakkelijk via onze calculator.

Zelf beleggen wij voor ons pensioen via Brand New Day. Dit is Nederlandstalige partij waar je tegen relatief lage bedragen kunt beleggen voor je pensioen.

Brand New Day beleggen

Brand New Day 

 • Overzichtelijk aanbod met een duidelijke selectie aan aandelen- en obligatiefondsen
 • Mogelijkheid tot automatische risicospreiding bij beheerd beleggen
 • Ontzettend goede klantenservice

4. Investeer in cryptovaluta

Het beleggen in cryptovaluta is de afgelopen jaren ontzettend populair gezien. Veel beleggers zien crypto dan ook als de toekomst.

Wanneer jij een aardige spaarrekening hebt staan kun je ervoor kiezen een gedeelte te investeren in crypto.

Crypto kent bizarre winsten, maar ook hoge verliezen. De markt is ontzettend volatiel en beweegt eigenlijk elke dag alle kanten op.

Het investeren in crypto is daarom zeker niet de meest veilige investering in deze lijst. Wanneer je van iets meer risico houdt kan het echter een interessante optie zijn voor je spaargeld.

Welke cryptomunten je moet kopen is iets wat wij natuurlijk niet voor je kunnen bepalen. Er zijn ontzettend veel verschillende cryptomunten te krijgen en lang niet allemaal zijn ze even interessant.

Het kopen van crypto is tegenwoordig ontzettend eenvoudig. Zelf beleggen wij in crypto via Bitvavo.

Dit is een Nederlandstalige crypto exchange en momenteel de goedkoopste crypto broker van Nederland. Nergens betaal je minder handelskosten dan bij Bitvavo. In onze Bitvavo review ontdek je meer over dit platform.

Goed Nieuws! 🎉 Bitvavo geeft al onze lezers vandaag een €1000 welkomstbonus kado! 🎁

 • Goedkoopste crypto exchange van Nederland 
 • Meer dan 175+ cryptomunten beschikbaar
 • Passief inkomen dankzij crypto staking

5. Investeer in vastgoed

Wanneer we kijken naar de rijkste mensen ter wereld dan zien we dat deze vaak 1 ding in gemeen hebben: ze investeren in vastgoed.

Als jij veel spaargeld hebt staan dan kan het investeren in vastgoed zeker een slim idee zijn. Niet voor niets is het beleggen in vastgoed een van de meest lucratieve investeringen die je kunt doen.

Het grote voordeel van het beleggen in vastgoed? Je pakt zowel direct - als indirect rendement. Wanneer je vastgoed verhuurt, ontvang je namelijk huurinkomsten waar je in veel gevallen weinig tot geen belasting over betaald.

Naast de huurinkomsten profiteer je ook nog eens van de waardestijging van het vastgoedpand. Over de afgelopen jaren zijn huizen eigenlijk altijd meer waard geworden.

Zolang jij vastgoed in je eigen beheer houdt, ontvang je dus zowel maandelijks een leuk extraatje en profiteer je wanneer je ooit besluit de woning te verkopen.

Om te beleggen in vastgoed dien je overigens wel flink wat vermogen of spaargeld te hebben. In veel gevallen wordt verwacht dat je zo'n 30% van de verkoopprijs zelf inlegt.

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in de vastgoedfondsen. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier beleggen in vastgoed. 

Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Corum, bij deze partij kun je vanaf een klein bedrag beleggen in 17 verschillenden landen en 6 sectoren. Het gemiddelde rendement hiervan is ongeveer 6%.

logo corum

Corum investments

 • Automatisch investeren in vastgoed vanaf 50 euro per maand
 • Gediversifieerd beleggen in vastgoed In 17 landen & 6 sectoren
 • Maandelijks potentiële dividend uitbetaald

6. Schulden aflossen

Wat te doen met spaargeld is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als jij een hoop spaargeld hebt staan, maar nog wat schulden hebt, dan zouden we je altijd aanraden deze eerst af te betalen.

Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Of heb je een andere schulden bij bijvoorbeeld familieleden lopen? Dan is het verstandig deze eerst af te betalen.

Wanneer jij volledig schuldenvrij bent zal dit een goed gevoel van rust geven. Bovendien is dit de basis van een gezonde financiële toekomst. Zonder schulden gaat je gemoedstoestand natuurlijk stukken beter worden.

Het aflossen van een hypotheekschuld is trouwens niet altijd even interessant. Stel dat jij je hypotheek tegen ontzettend lage rente hebt afgesloten, dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk profiteren van deze lage rente.

Als je er dan voor kiest om een groot gedeelte af te betalen profiteer je dan minder lang van de rente.


7. Open een depositorekening

Wat doen met 100.000 euro spaargeld? Als jij dit soort bedragen hebt staan kan het interessant zijn om een depositorekening te openen.

Een depositorekening is een soort spaarrekening waarbij je geld vast zet voor een bepaalde tijd. Omdat jij dit geld voor een bepaalde tijd vast zet, ontvang je rente over dit bedrag van de bank.

Bij dit soort rekeningen maak je voor de lange termijn een afspraak en ontvang je dus rente over het bedrag dat je hebt ingelegd.

Het grote voordeel hiervan is dat je precies weet hoeveel je de komende jaren gaat ontvangen. Het nadeel is echter dat je dit geld er niet zomaar van af kan halen.

Stel dat je een bepaald bedrag nodig hebt, dan kun je hier dus niet zomaar bij. Aan de andere kant geeft deze vorm van spaargeld beleggen wel zekerheid.

Bij aandelen of ETF's is het zo dat in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Bij een depositorekening heb je in ieder geval de garantie dat je de komende maanden een vaste rente ontvangt.


8. Beleggen in particuliere leningen (P2P)

Het investeren in particuliere leningen is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een vorm van beleggen waarbij je investeert in particuliere leningen.

Wanneer je investeert in consumentenleningen betekent dit eigenlijk niets meer dan dat je geld uitleent aan andere particuliere mensen.

In Nederland zijn er verschillende partijen die hierin bemiddelen en waarbij je geld kunt uitlenen aan andere personen. De rendementen variëren tussen de 7 en 15%.

Ook kun je redelijk flexibel zijn in de looptijd en kun je goede rente vragen wanneer de looptijd kort is. Beleggen via Mintos is ook een optie, dit is een redelijk passieve manier om te beleggen in P2P leningen, maar levert wel flink wat geld op.

Door te beleggen in particuliere leningen wordt jouw spaargeld dus zeker meer waard.

mintos logo

Mintos P2P leningen

 • Gemakkelijk beleggen in zakelijke en particulieren leningen
 • Rendement dat varieert van 7 tot 15% 
 • Rente automatisch herbeleggen

9. Schenk geld aan familie

Ben jij al wat ouder en zou je graag een familie lid financieel ondersteunen? Dan kun je erover nadenken om belastingvrij een gedeelte van je spaargeld te schenken aan een familielid.

De jubelton wordt in 2023 afgeschaft, met deze regeling kon je tot 100.000 euro schenken aan je kind wanneer hij of zij een huis ging kopen.

Wel zijn er nog alternatieven voor het schenken aan familie. Zo kun je als ouder je kind tot wel €5.515 belastingvrij schenken.

Natuurlijk is dit geen investering of belegging die geld oplevert, maar kan het natuurlijk wel helpen met het versterken van de band binnen de familie.


10. Ga een cursus doen

Een investering in jezelf is wat ons betreft altijd een goed idee. Als jij veel spaargeld hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan investeren in bijvoorbeeld een dure studie of cursus.

Door een cursus te doen word je beter in een bepaald vakgebied waardoor je op de lange termijn dus ook meer geld kunt gaan verdienen.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel online cursussen te vinden in verschillende vakgebieden. Een cursus is dan ook zeker een mooie bestemming voor jouw spaargeld.

Waar liggen je interesses? Wat heb je altijd willen leren? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen bij het vinden van een goede cursus. 


11. Aandelen kopen

Met de lage spaarrente wordt jouw spaargeld dus minder waard. Zoals we hierboven al vertelden kun je ervoor kiezen om je spaargeld te investeren in ETF's of indexfondsen.

Je dromen waarmaken met spaargeld kun je ook doen door te beleggen in losse aandelen. Dit is een manier van beleggen waarmee je iets meer risico neemt en wat meer tijd mee kwijt bent, maar kan wel goede rendementen opleveren.

Sparen is allang al niet meer interessant en door te investeren in aandelen kun je mooie rendementen behalen. Uiteraard kun je altijd je inleg verliezen.

Om te beginnen met het handelen in aandelen dien je wel goed onderzoek te doen. Investeer niet zomaar in bedrijven die opgehyped zijn, maar kijk echt naar bedrijven waar jezelf in gelooft.

Denk ook aan de toekomst: wat voor bedrijven zullen in de toekomst groot worden? Duurzame energie bijvoorbeeld?

Stappenplan om te beginnen met het beleggen in aandelen

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

12. Koop zonnepanelen

Duurzame energie is de afgelopen jaren helemaal hot. Als jij een eigen woning hebt en flink wat spaargeld kun je ervoor kiezen om te investeren in zonnepanelen.

Zonnepanelen leveren een prima rendement op en zijn in veel gevallen binnen 5 tot 7 jaar volledig terugverdiend.

Als jij voor de lange termijn in een woning zit kan het investeren in zonnepanelen dus zeker een interessante bestemming voor je spaargeld zijn.

Bovendien is het zo dat je met zonnepanelen geen onnodig risico loopt en een lagere energierekening krijgt


13. Isoleer je huis

Naast het kopen van zonnepanelen kun je er ook voor kiezen om je huis beter te isoleren. Er zijn verschillende werkzaamheden die je aan je huis kunt laten doen waardoor je huis betere geïsoleerd is.

Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Dit zijn natuurlijk allemaal investeringen, maar leveren op de lange termijn vaak wel flink wat geld op.

Helemaal met de hoge energiekosten van dit moment is het zeker een slim idee om te investeren in isolatie.

Naast de lagere energierekening zorgt die aan de ene kant ook voor een waardestijging van je huis. Bijkomende kosten zoals water, gas en licht worden bovendien minder waardoor de kans op onvoorziene uitgaven nog eens kleiner wordt.


14. Koop een garagebox

Wat te doen met 100.000 euro aan spaargeld? Nou, misschien is het een leuk idee om een garagebox te kopen!

Een garagebox kun je kopen om te verhuren, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf gebruiken voor opslag. Investeren in garagebox biedt dus verschillende voordelen. 

Gemiddeld gezien pak je een mooi rendement op garageboxen en bovendien is er ontzettend veel vraag op de Nederlandse markt. Het investeren in garageboxen kan dus zeker een interessante optie zijn als je wat met je spaargeld wilt doen.


15. Zorg voor een buffer

Het aanhouden van een gezonde buffer is nooit een slecht idee. Tuurlijk, sparen levert in het algemeen weinig op en er zijn veel betere alternatieven voor sparen.

Toch is het altijd verstandig om een gedeelte van je geld apart te houden voor eventuele onvoorziene kosten.

In sommige gevallen is het gewoon lekker om wat liquide middelen te hebben. Stel dat de wasmachine kapot gaat of er gebeurt iets met de auto? Dan is het natuurlijk ideaal als je dat gelijk kunt afbetalen.


16. Aflossen op je hypotheek

Geld beleggen kan natuurlijk slim zijn als je veel spaargeld hebt. Wat je ook kunt doen? Aflossen op je hypotheek.

Als jij het liefste de maandelijkste lasten zo laag mogelijk houdt dan kun je ervoor kiezen om een deel van je hypotheek af te lossen.

Hierbij is het wel goed om te kijken naar een eventuele boete die je moet betalen. Bij veel hypotheekaanbieders kun je tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen.

Wanneer je een gedeelte van je hypotheek aflost, betekent dit dat je maandlasten minder worden. Dit is natuurlijk een super fijn gevoel.

Als jij echter tegen een lage rente je hypotheek hebt afgesloten is het niet altijd even interessant om extra af te lossen op je hypotheek.


Veelgestelde vragen

Wat te doen met een ton?
Wat je met een ton spaargeld kunt doen hangt af van wat je eigen wensen en behoeften zijn. Er zijn verschillende manieren om dit geld te investeren. In ons artikel geven we 16 manieren om 100.000 euro te investeren.


Wat te doen met mijn spaargeld?
Spaargeld wordt op je rekening minder waard. Dit komt door de stijgende inflatie waardoor je koopkracht minder wordt. Het is daarom een slimme oplossing om je geld te beleggen en dus aan het werk te zetten.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>